Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 7-a de peste an

Lev 19,1-2.17-18; Ps 102; 1Cor 3,16-23; Mt 5,38-48

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cuvintele pe care le-am ascultat la Evanghelie fac parte din "predica de pe munte" a lui Isus. Se cheamă astfel pentru că sfântul Matei ne spune că Isus a rostit această predică, probabil cea mai profundă și înălțătoare predică rostită vreodată de cineva, urcându-se pe un munte.

Cine are bucuria de a face un pelerinaj în Țara Sfântă, poate să viziteze biserica de pe Muntele Fericirilor. Acesta este muntele pe care, conform unei tradiții foarte vechi, Isus a rostit fericirile și toate învățăturile care derivă din fericiri. Numai că cine ajunge în Galileea, descoperă că muntele fericirilor se aseamănă mai mult cu o colină, pentru că are 150 de metri înălțime. De aceea nu este un munte greu de urcat nici pentru cei care nu au mare experiență de drumeții pe munte. Să ne imaginăm că și noi am urcat până sus pe munte și că acum ascultăm cuvintele Evangheliei chiar din gura lui Isus: "fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit! vă spun: să nu vă împotriviți celui rău; ba mai mult, dacă cineva te lovește peste obrazul drept, întoarce-i-l și pe celălalt... iubiți-i pe dușmanii voștri și rugați-vă pentru cei care vă persecută!"

Oare care ar fi fost trăirile noastre dacă am fi fost acolo și am fi auzit pentru prima oară aceste cuvinte? Îmi imaginez că am fi trăit un amestec de sentimente: înainte de toate minunarea, bucuria unei speranțe nemaiîntâlnite: să fim desăvârșiți precum este Dumnezeu, să îmbrățișăm cu iubirea inimii toate făpturile, până și pe dușmani! Este ca și cum Isus, vorbind de pe muntele fericirilor, ne-a deschis ochii și ne-a arătat dintr-o dată piscul semeț și înzăpezit al celui mai înalt munte. Într-o fracțiune de secundă El ne arată prin cuvintele sale cea mai înaltă culme a umanității noastre: să fim asemenea lui Dumnezeu! Este ca și cum Isus ne-ar indica Himalaya, cel mai înalt lanț muntos, și ne-ar arăta Everestul, cel mai înalt vârf de munte și ne-ar spune: acolo este locul vostru.

Dar, îmi imaginez că pe lângă minunare, după surpriza descoperirii Everestului vieții noastre, ar putea să apară și un alt sentiment: tristețea neputinței. Și întrebări de acest tip: Totuși nu este prea înalt pentru noi? Cum am putea noi să urcăm Everestul? Oare nu este o distanță imensă între noi și Dumnezeu, între săraca noastră inimă și iubirea infinită a lui Dumnezeu? Noi care simțim atât de spontan și natural să răspundem cu rău la rău, să întoarcem spatele celor care ne jignesc, cum am putea să ajungem să nu ne împotrivim celui rău și, mai mult, cum să reușim să îi iubim pe dușmani, să ne rugăm pentru ei? Conștienți de slăbiciunile și imperfecțiunile noastre, cum am putea fi desăvârșiți precum Tatăl? Și dintr-o dată, noi care am rămas ca și vrăjiți de frumusețea Everestului vieții creștine, ajungem să ne întristăm gândindu-ne la cei 8.800 de metri pe care ar trebui să îi urcăm. De aceea putem să ne gândim: da, e minunată desăvârșirea și iubirea lui Dumnezeu, dar noi suntem prea departe de El, distanța e prea mare!

Vestea cea bună însă nu întârzie să apară: cuvintele Evangheliei de azi ne sunt spuse de către Isus, Fiul lui Dumnezeu. Distanța dintre noi și Dumnezeu a fost umplută cu iubirea lui. El a devenit scara care ne conduce spre înălțimi. Distanța dintre noi și Muntele desăvârșirii a fost acoperită de persoana Lui. Până la urmă El este de fapt Muntele cel sfânt! Cine se apropie de Cristos, cine îi ascultă cuvintele și ajunge să îi cunoască inima de fapt străbate, fără să își dea seama, cărările Muntelui Cristos. Iar celui care crede în persoana sa, Isus îi împărtășește din iubirea sa. Această iubire este energia necesară pentru a putea parcurge potecile Muntelui Cristos. Este de fapt Duhul Sfânt pe care l-am primit în dar. Vestea cea bună este că ceea ce ni se părea irealizabil și de neatins, ne este oferit în dar de Mântuitorul.

Despre acest dar sfântul Paul le vorbește corintenilor în a doua lectură. Apostolul îi îndeamnă pe credincioșii comunității din Corint care erau dezbinați și certați între ei să își aducă aminte de iubirea Domnului: "nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?" Sfântul Paul ne pune și pe noi azi în gardă asupra pericolului de a uita că avem Duhul lui Dumnezeu în noi, că iubirea lui este în noi! Dacă uităm acest adevăr, atunci distanța dintre viața noastră și muntele desăvârșirii va apare imposibil de parcurs. Atunci dezbinările și rănile noastre vor deveni obstacole de netrecut, și puterea noastră interioară va fi devorată de dorința răzbunării și de resentimente.

Care este soluția? Să ne amintim de iubirea și sfințenia pe care Cristos a revărsat-o în noi. Să descoperim cum toate faptele de iubire pe care Cristos ni le indică în predica sa reprezintă comportamentul lui Cristos față de noi: să nu vă împotriviți celui rău! Cristos nu ni se împotrivește nouă când săvârșim fapte rele, când îl ofensăm prin indiferența noastră. El se împotrivește răului în sine, pe care îl ia asupra sa pentru ca noi să putem fi salvați. "Celui care vrea să-ți ia tunica, lasă-i și mantia". Isus ne-a dăruit nouă nu numai tunica sa în clipa pătimirii, ci și mantia sa regală atunci când la Botez ne-a îmbrăcat în lumina învierii sale. "Dacă cineva te-ar constrânge să faci o mie de pași, mergi cu el două!" El nu face doar o mie sau două mii de pași împreună cu noi, ci ne însoțește cu răbdare și grijă toți pașii vieții noastre pentru ca să ne conducă pe muntele său cel sfânt. "Celui care îți cere dă-i": Când ne rugăm lui pentru a-i cere ceva, Isus ne dă cu prisosință puterea Duhului Sfânt, cu o măsură bună, îndesată, scuturată și cu vârf! "iubiți-i pe dușmanii voștri": El nu încetează să ne iubească pe atunci când noi ne comportăm drept dușmani ai crucii sale, fiind doar căldicei, mediocri sau ipocriți în credință, trăindu-ne viața ca și cum nu ar fi! "Rugați-vă pentru cei care vă persecută!" El se roagă pentru noi atunci când îl persecutăm, neluând în seamă suferințele celor săraci și nevoiași! Aceste fapte ale comportamentului lui Isus față de noi pot deveni treptat și gesturi de-ale noastre. Și astfel vom deveni asemenea lui, comportându-ne drept fii ai Tatălui ceresc.

Concret, în ce constă a deveni fiii Tatălui? Nu este un sentiment, nu înseamnă a-i avea pe toți simpatici, ci înseamnă a voi și împlini binele celuilalt, a ne gândi la binele său. Acest lucru este posibil doar atunci când noi înșine descoperim cum Tatăl ceresc face să răsară în fiecare zi soarele iubirii sale asupra inimii noastre, așa cum este ea, cu bunătatea și răutatea ei. Noi putem să voim binele tuturor, atunci când realizăm că Tatăl ceresc trimite ploaia harului său și asupra conștiinței noastre, așa cum este ea, cu dreptățile și nedreptățile ei. Astfel vom descoperi înainte de toate în inima și în conștiința noastră că Dumnezeu nu are dușmani, el are doar fii. Și tocmai de aceea, El vrea să ne transforme pe toți în frați între noi.

Este binecunoscută istoria celor șapte călugări trapiști care în anul 1996 au fost uciși în Algeria probabil de o grupare teroristă islamică. Această istorie adevărată a fost ecranizată și a devenit un film ce poartă titlul "Oameni și zei". Starețul mănăstirii, părintele Christian de Cherge a scris în testamentul său și o rugăciune pentru cel care ar fi urmat să îi ia viața, numindu-l "prietenul din ultima clipă, cel care nu știe ce face". La această culme a iubirii față de dușmani, părintele Christian a ajuns dându-și seama de iubirea Domnului pentru el. Soarele și ploaia lui Dumnezeu căzuseră asupra inimii sale, așa cum era ea, cu lumini și umbre. De fapt El mărturisea că își simte inima uneori și ca o casă de rugăciune dar și ca o peșteră de tâlhari. Și întrucât cărările iubirii Domnului erau cunoscute inimii sale, el a reușit să implore harul și bunătatea lui Dumnezeu asupra tuturor, chiar și asupra celor care se considerau dușmanii săi.

Predica de pe munte ne pune de fapt înainte un întreg lanț muntos. De pe muntele fericirilor de doar de 15o de metri înălțime, Isus ne conduce pe muntele cel mai înalt, muntele desăvârșirii în iubire. Acest munte este, în cele din urmă, însuși Cristos. Să căutăm să umblăm și noi pe cărările sale, descoperindu-i frumusețea, hrănindu-ne sufletul cu aerul său curat și dorind să ajungem pe culme. Cu cât mai mult îl vom cunoaște pe Cristos și iubirea lui, cu atât mai mult vom dobândi de la El puterea de a învinge răul prin bine, în noi și în jurul nostru. Puterea lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, ne va întări să voim și să împlinim binele celorlalți, chiar și când aceștia sunt încă sclavii răutății lor. Astfel se vor împlini și pentru noi cuvintele profetice din Vechiul Testament: "Domnul este tăria mea, el face picioarele mele mai iuți ca ale căprioarei și poară pașii mei pe culmi!" Amin.

19 februarie 2017

Pr. Daniel Iacobuț


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
580 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 7-a de peste an:

Anul A
20 februarie 2011 - Pr. Cornel Cadar
23 februarie 2014 - Pr. Corneliu Berea, SVD

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat