Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Sfințirea Bazilicii din Lateran

Ez 47,1-9.12; Ps 45; 1Cor 3,9b-11.16-17; In 2,13-22

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Deși este duminică, ziua Domnului, zi în care noi, creștinii, în mod obișnuit, celebrăm Euharistia, comemorând învierea lui Cristos, astăzi, Biserica ne invită să celebrăm aniversarul unui eveniment care a avut loc în secolul al IV-lea, dar care are un mesaj deosebit de semnificativ și pentru noi, cei din secolul al XXI-lea; este vorba de aniversarul Sfințirii Bazilicii din Lateran, de la Roma.

Ce reprezintă această sărbătoare pentru Biserica Catolică?

După cum se știe, în primele trei secole, din cauza faptului că religia creștină nu era recunoscută de stat, ci, dimpotrivă, în multe momente a fost crunt persecutată, creștinii nu aveau biserici unde să se adune pentru celebrarea Liturghiei; ei se întâlneau în acest scop în case particulare sau în cimitire.

La începutul secolului al IV-lea, când religia creștină a devenit religie de stat, împăratul Constantin a donat papei Melchiade Palatul Lateran de la Roma și un teren în apropiere, pe care papa a construit o biserică. Aceasta a reprezentat primul lăcaș de cult creștin consacrat în mod oficial și este considerată "mama tuturor bisericilor din Roma și din întreaga lume".

De atunci și până astăzi bazilica din Lateran este și catedrala papei, ca episcop al Romei.

De ce este atât de importantă această sărbătoare?

Ca să înțelegem, în fiecare dieceză se celebrează anual aniversarul dedicării sau consacrării propriei catedrale, a bisericii unde se găsește cathedra, adică locul de unde episcopul, proclamă cuvântul lui Dumnezeu și îi învață pe credincioși. Totodată, catedrala este și semnul unității tuturor parohiilor dintr-o dieceză și a tuturor credincioșilor adunați în jurul păstorului lor.

În tradiția Bisericii Catolice, orașul Roma, care l-a avut ca prim episcop pe apostolul Petru și unde se află cathedra sa, a însemnat dintotdeauna centrul spiritual al Bisericii, semnul unității, al comuniunii tuturor episcopilor cu papa, semn al catolicității Bisericii și garantul păstrării depozitului credinței.

Iată primul aspect pentru care aniversarul Sfințirii Bazilicii din Lateran, adică a catedralei papei, este o sărbătoare pentru întreaga Biserică Catolică: celebrăm astăzi unitatea și comuniunea cu Biserica-mamă, celebrăm frumusețea unității în diversitate în jurul carismei lui Petru.

Dar sărbătoarea de astăzi ne mai ajută să reflectăm asupra unui alt aspect important: ce înseamnă pentru fiecare dintre noi Biserica: atât în ceea ce privește clădirea în sine, cât și în ceea ce privește comunitatea credincioșilor care alcătuiesc Biserica?

Clădirea bisericii a fost totdeauna semnul vizibil al comunității creștine, locul în care creștinii se adună ca într-o familie pentru a se ruga și a aduce cult lui Dumnezeu. Mai mult, putem spune că ceea ce reprezintă casa, locuința proprie, pentru o familie, este biserica pentru comunitatea creștină. Așa cum nu ar trebui să existe familie fără casă, tot la fel nu putem vorbi de comunitate de credincioși fără biserică.

Însă, privind puțin în istoria Bisericii și fiind atenți și la situația actuală, nu putem să nu constatăm un fenomen paradoxal:

- pe de o parte, vedem cum au fost vremuri în care creștinii nu au putut avea biserici, sau altele în care să se manifestă o solidaritate deosebită, un entuziasm, o bucurie de a lucra împreună cu preotul pentru a da comunității un loc de închinare și de întâlnire.

E suficient să ne gândim câte eforturi și sacrificii au făcut și la noi în ultimele decenii unii credincioși care nu aveau biserică, pentru a o construi...

- pe de altă parte asistăm astăzi cu durere la o abandonare crescândă a frecventării Bisericii și prin aceasta a Liturghiei duminicale.

Ceea ce este fundamental, este să înțelegem că biserica de piatră nu are niciun rost și niciun rol dacă nu se adună în ea Biserica formată din credincioși, din pietre vii.

O religiozitate constând doar din practici exterioare nu servește la nimic, așa cum ne arată deseori Isus.

Episodul din evanghelia de astăzi cu siguranță ne surprinde, iar, dacă nu-l înțelegem corect, ne poate chiar dezorienta. Gestul lui Isus de a-i alunga din templul de la Ierusalim pe negustorii de animale destinate jertfelor și dialogul pe care el îl are cu iudeii, nu este nici pe departe un moment de pierdere a controlului din partea lui Isus, ci reprezintă un gest profetic plin de semnificație. Într-adevăr, expulzarea animalelor din templu lasă să se înțeleagă că timpul jertfelor de animale din Vechiul Testament a apus și că singura jertfă agreată de Dumnezeu este jertfa unică și definitivă a lui Cristos. El este mielul care, prin jertfa proprie, a luat asupra sa păcatele lumii. Vorbind despre trupul său ca despre templu, Isus afirmă: "Distrugeți templul acesta și în trei zile îl voi ridica din nou". Desigur, se referea la moartea și învierea sa.

Pornind de la același limbaj alegoric, așa cum am auzit în lectura a doua, sfântul Paul le scrie Corintenilor și ne spune și nouă: "Nu știți voi, oare, că sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?"

Cred că aceste cuvinte ne transmit un adevăr fundamental. Noi suntem chemați să devenim cu adevărat locuințe ale lui Dumnezeu.

Legat de sărbătoarea de astăzi, sfântul Cezar din Arles se adresa credincioșilor săi spunându-le: "Cristos ne-a ajutat, fraților preaiubiți, să cinstim astăzi cu nespusă bucurie ziua de naștere a acestei biserici, dar nu uitați că noi trebuie să fim templul adevărat și viu al lui Dumnezeu" (Sermo 229).

Aproape spontan apare în mintea noastră întrebarea: Ce fel de locuință îi ofer eu lui Dumnezeu? Trupul meu este un templu!!!

Isus se exprimă foarte clar împotriva unei religii formaliste. Gestul său din evanghelie este relevant în acest sens. El ne face să reflectăm la relația noastră cu Dumnezeu, la tipul de religiozitate pe care-l practicăm. Sensul cultului, al jertfei, al sacrificiului este foarte profund, dar există pericolul ca acesta să devină un simplu gest formal, o acțiune pe care unul o săvârșește, dar care nu are nicio implicare interioară, care nu are rezonanță în inimă.

Din diferite motive, și cei care "nu cred" pot face tot felul de gesturi cu semnificație religioasă.

Și noi putem deveni acei "vânzători" și "schimbătorii de bani" din templu în foarte multe circumstanțe din viața noastră:

- atunci când ne vindem timpul nostru, când renunțăm să ni-l mai petrecem cu familia, renunțăm să ne mai bucurăm de tăcere, de cer, de stele, de odihnă;

- atunci când ne vindem demnitatea, sau propria persoană, sau propria identitate, sau libertate, pentru a ne conforma părerilor celorlalți despre noi;

- atunci când ne lăsăm dominați de gânduri, idei, fantasme care devin realitate, preocupări care nu ne mai dau niciodată pace, care ne torturează;

- atunci când renunțăm la a mai gândi, la a mai îndrăzni, la a mai crede că există un plan al lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi.

"Vânzătorii" din templu sunt cei care cred că "totul se poate cumpăra", care cred că banii fac totul. "Schimbătorii de bani" din templu sunt cei care cred că valoarea unei persoane nu este dată de conștiința proprie, de ceea ce face și este, de faptul că a fost creată de Dumnezeu, ci că valoarea ei depinde de alții, de judecata și de părerea pe care alții o au despre ea.

Dacă Isus ar veni astăzi în acest "templu" care este trupul meu, persoana mea, ce ar trebui să alunge? Oare nu ar fi nevoie de o purificare și în viața mea? Nu ar fi bine să încep eu să fac această curățenie, folosindu-mă de ajutorul pe care mi-l oferă harul lui Dumnezeu?

Dacă am înțeles bine semnificația sărbătorii de astăzi, cred că putem încheia reflecția noastră cu rugăciunea plină de încredere a Psalmistului: "Un lucru cer de la Domnul și pe acesta îl caut: să locuiesc în casa Domnului în toate zilele vieții mele, ca să privesc frumusețea Domnului și să vizitez sanctuarul său" (Ps 27,4).

9 noiembrie 2014

Pr. Benone Lucaci


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
335 accesări.


Alte predici pentru Sfintirea Bazilicii din Lateran:

Anul A
9 noiembrie 2008 - Pr. Wilhelm Dancă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat