Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cine sunt sfinții? În imaginarul oamenilor obișnuiți, sfinții sunt cei care, datorită unui raport special cu Dumnezeu, au privilegiul de a mijloci, de a obține favoruri speciale, de a face chiar și vreo minune. În imaginarul oamenilor obișnuiți. Însă, în realitate, sfinții nu se încadrează în această schemă interpretativă prea sumară, prea superficială.

Ceea ce se poate spune cu certitudine este acest lucru: sfinții sunt un semn, o urmă, o reflexie a sfințeniei lui Dumnezeu. Tu solus sanctus! Tu ești sfânt. Numai Dumnezeu este sfânt. Dumnezeu este sfințenia absolută sau, așa cum cântă liturgia inspirată din textele Scripturii, Dumnezeu este cel de trei ori sfânt.

Sfinții sunt aceste existențe transparente față de sfințenia lui Dumnezeu. Fiecare sfânt, în felul său, în raport cu timpul în care a trăit, relatează ceva din bogăția insondabilă a sfințeniei lui Dumnezeu.

Sfânta Bernadeta Soubirous nu este sfântă pentru că a văzut-o pe Maica Domnului, ci pentru că viața ei a oglindit frumusețea care există în Dumnezeu. Și același lucru se poate spune despre alți sfinți, care s-au bucurat de privilegii deosebite.

Oare putem noi cunoaște ceva din sfințenia lui Dumnezeu? Fericirile, pe care liturgia le propune la această sfântă celebrare, schițează trăsăturile chipului spiritual al lui Isus. Deci, trăsăturile chipului însuși al lui Dumnezeu. Prin intermediul acestui text al fericirilor, Isus ne duce la contemplarea adevăratului nostru Dumnezeu, un Dumnezeu cu mult diferit de modul în care ni l-au reprezentat unii sau de modul în care noi înșine ni l-am imaginat. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu sărac, un Dumnezeu blând și smerit cu inima, un Dumnezeu care suferă cu creaturile sale, un Dumnezeu însetat de dreptate și de milostivire, un Dumnezeu gata să ierte, chiar și pe cei care-l neagă sau luptă împotriva lui.

A fi sfinți înseamnă a ne asemăna cu acest Dumnezeu. Trebuie spus, de altfel, că sfințenia, tocmai pentru că este fața lui Dumnezeu, nu se cucerește ca o angajare voluntară, ci sfințenia ne cucerește. Și noi trebuie să ne lăsăm cuceriți de sfințenie. Cu alte cuvinte, nu noi urcăm spre sfințenia lui Dumnezeu, ci sfințenia lui Dumnezeu, fața lui Dumnezeu coboară spre noi și ne fascinează cu frumusețea sa. Suntem iubiți de Dumnezeu. Acesta este principiul sfințeniei noastre.

Să ne gândim iarăși la fericiri. Fericirile nu trasează un drum moral, prin porunci și regulamente, precizând ce este păcat și ce nu este păcat. Fericirile ne propun un orizont de o frumusețe inexprimabilă. Aceștia sunt sfinții, a căror existență este transparentă, prin care strălucește sfințenia lui Dumnezeu.

Ne-am întrebat, deci, cine sunt sfinții. Acum merită să știm unde putem să-i găsim și să-i recunoaștem. Apocalipsul sfântului Ioan ne face să contemplăm o mulțime imensă de aleși adunați în jurul tronului Mielului, în lăcașurile veșnice ale lui Dumnezeu. Sunt sfinții pe care îi sărbătorim astăzi, sfinți glorioși, a căror amintire a rămas în calendarele noastre liturgice și în liturghierele noastre.

Dar și sfinți anonimi, fără nicio aureolă, de care probabil nimeni pe pământ nu și-a dat seama. Și e important ca astăzi, noi, să recunoaștem că suntem superficiali și de multe ori trecem pe lângă sfinți fără să le simțim măreția, pentru că noi vedem măreția numai în ceea ce se impune atenției noastre, în timp ce sfințenia - sfințenia adevărată - este discretă, este umilă, este tăcută. De ce să nu-i recunoaștem ca sfinți - și sfinți mari! - pe toți cei care au trecut făcând bine, fără nicio pretenție, fără orgoliu, care au trăit în iubire, în îndurare, milostivire. Puteau să fie încercați de slăbiciuni sau chiar de păcătoșenie, dar tocmai pentru aceasta au invocat mereu iertarea și au împărțit celorlalți înțelegere și iertare.

Această sfințenie anonimă pe care o contemplăm astăzi în cer, ne face să ne coborâm privirea, pentru ca să ne fie dat să o observăm în jurul nostru și chiar în noi înșine. Primii creștini, pentru faptul că au primit botezul, erau numiți sfinți. Așadar, oare, suntem și noi sfinți? Suntem sfinți dacă în noi există măcar un fragment de divin, de infinit. Sigur că cineva ar putea să spună: "Părinte, eu sunt un păcătos, nicidecum nu sunt sfânt". Spre mângâierea noastră, e bine să ne amintim că sfânt nu este contrarul păcătosului.

"Esențial pentru sfințenie este credința noastră", spune un autor contemporan. Credința creează sfinți, nu faptul de a fi fără păcat. Sfinții nu sunt aceia care nu au păcătuit, ci aceia care cred în milostivirea lui Dumnezeu, o invocă încontinuu și speră să poată contempla într-o zi fața lui Dumnezeu, care ni s-a revelat nouă ca Tată.

Sărbătoarea de astăzi este deci și sărbătoarea noastră. Este o sărbătoare care îi vede uniți pe sfinții care sunt în gloria lui Dumnezeu și pe sfinții pelerini de pe pământ, în acea mare solidaritate, care ia numele de comuniunea sfinților, împărtășirea sfinților. Așa proclamăm, în fiecare duminică, la Crez, "Cred în împărtășirea sfinților". Este ca și cum am spune: "Cred că nu suntem singuri, ci suntem într-un mod misterios uniți cu sfinții din cer, îndeosebi cu aceia cu care am avut ocazia de a-i întâlni, chiar dacă n-am știut să intuim secretul sfințeniei lor. Cred că ei sunt mai aproape de noi decât aceia care locuiesc acum cu noi, care ne cunosc mai bine, care ne iubesc mai mult".

Ce pot să facă sfinții pentru noi? E frumos să credem că ei se roagă pentru noi, atunci când nouă ne este greu să ne rugăm. Ne ajută să ne îndrăgostim de evanghelie, atunci când inima noastră devine aridă. Și ne dezvăluie frumusețea de a fi iubiți de Dumnezeu și de a putea iubi. Este frumos să credem că ei ne salută mereu cu un "Adio!", adică încredințându-ne lui Dumnezeu, acelui Dumnezeu care nu este de temut, pentru că ne așteaptă cu toată duioșia lui de Tată pentru a ne face părtași de bucuria sa.

Lăudat să fie Isus Cristos!

1 noiembrie 2014

Pr. Mihai Pătrașcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
473 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul A
1 noiembrie 2008 - Pr. Isidor Mocanu
1 noiembrie 2011 - Pr. Cristinel Farcaș
1 noiembrie 2017 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat