Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 33-a de peste an

Prov 31,10-13.19-20.30-31; Ps 127; 1Tes 5,1-6; Mt 25,13-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia de astăzi ne pune, după părerea mea, cel puțin două întrebări. Una se referă la munca noastră, iar cea de-a doua la teamă.

Prima deci ar fi aceasta: ce ne spune această parabolă despre muncă?

Ne spune cel puțin cinci lucruri:

1. Ceea ce dobândim în această viață ar trebui să fie prin propria noastră muncă. În Cartea Genezei ni se spune că Dumnezeu a pus omul într-o grădină ca să aibă grijă de ea. Suntem creați pentru a munci, pentru a lucra, folosind bine ceea ce Dumnezeu ne-a pus la dispoziție. Parabola ne spune ceea ce s-ar cere de la noi să facem, în timp ce așteptăm reîntoarcerea Stăpânului nostru.

2. Al doilea lucru: primind de la Dumnezeu o misiune, o muncă de făcut, el ne dă și ceea ce ne este necesar pentru a face acea muncă. Așteptările Stăpânului nostru sunt de a face ceea ce putem cu ceea ce avem: un talant sau mai mulți, nu are importanță.

3. Al treilea aspect: nu suntem toți egali. Ne spune parabola că Stăpânul a dat fiecăruia conform capacităților fiecăruia. Nu Stăpânul a fost nedrept: capacitățile noastre sunt diferite. La Dumnezeu, măsura "succesului" este cât efort am depus ca să ne îndeplinim misiunea. Așa ar trebui să gândim și noi.

4. Al patrulea lucru: noi lucrăm pentru Stăpânul nostru, nu pentru noi înșine. Banii care sunt dați servitorilor, sunt ai stăpânului, nu ai servitorilor. Efortul nostru deci trebuie să fie cât mai mare tocmai pentru a-l onora cât mai mult pe Dumnezeu. Noi, din cauza păcatelor și limitelor noastre, întâmpinăm dificultăți în a face acest lucru zilnic, dar aceasta ar trebui să fie măsura vieții noastre.

5. Al cincilea lucru: noi vom da într-o bună zi socoteală de efortul făcut de noi. Ce este pus în cauză, despre ce se face judecata? Despre cât efort am depus noi pe acest pământ. Servitorul nedemn nu a irosit averea stăpânului său: un talant a primit și unul a dat înapoi. A irosit însă ocazia, oportunitatea de a face ceva pentru Stăpânul său. Este singura ocazie, nu sunt mai multe, o singură viață care ți se dă, nu mai multe. Gândiți-vă că toată luna noiembrie ne rugăm pentru cei răposați: odată ce au trăit, noi mai putem face ceva pentru ei, dar ei singuri pentru ei, nu. Puteau să o facă până la venirea Stăpânului...

Dar evanghelia ne vorbește, indirect, și despre rolul nefast al fricii. Este cea de-a doua întrebare care ne este pusă: oare frica poate afecta credința noastră? Poate ea afecta chiar viața noastră?

Observăm în parabolă că primii doi servitori au avut încredere de a risca și a folosi ceea ce au primit. Cel de-al treilea, nu; a preferat să nu riște nimic, ci doar să aștepte. De ce? Din teamă. El a fost plin de frică, nu a riscat nimic, nu a pornit la drum, nimic. Teama paralizează. Libertatea este "aurul" nostru, talantul nostru esențial, dar ea este anulată de frică.

Toată Biblia însă ne amintește că, de fapt, noi nu ar trebui să ne temem. Profetul Isaia (44,1-3) ne spune: "Acum, așa vorbește Domnul, cel care te-a creat, Iacob, cel care te-a plăsmuit, Israel: Nu te teme, pentru că eu te-am răscumpărat, te-am chemat pe nume, al meu ești tu. Când vei trece prin ape, eu voi fi cu tine, prin râuri, ele nu te vor înghiți; când vei merge prin foc, nu vei fi ars și flacăra nu te va mistui. Căci eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Sfântul lui Israel, mântuitorul tău".

Teama este ceva ce ne apare în suflet adesea și facem tot atât de des efortul de a o stăvili. Este asemenea flăcărilor, iar eforturile noastre de a o învinge sunt ca benzina, iar focul ei ne consumă. Și totuși, inclusiv sfântul Paul ne spune că (2Tim 1,7) "Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci [Duhul] tăriei, al iubirii și al chibzuinței".

Servitorul nevrednic nu a făcut nimic pentru că a rămas paralizat de teamă. Și cum ar fi putut fi ea învinsă? Unicul mod de a o învinge: a trăi zilnic însoțit de Domnul.

Oare ceilalți doi servitori nu au simțit și ei o teamă la început, când au primit banii? Ba da, dar teama și-a pierdut puterea pentru că aveau încredere că Stăpânul era cu ei prin încrederea pe care le-a arătat-o atunci când le-a încredințat banii. Dacă el le-a dat talanții, a făcut acest lucru pentru a-i fructifica.

Ce puțin putem face când suntem pătrunși de spiritul fricii!!

Teama tinde să atragă răul asupra noastră, exact la fel cum credința tinde să atragă bunătatea și binecuvântarea lui Dumnezeu. Teama este substanța lucrurilor care sperăm să nu se întâmple, este aproape ca o convingere că acestea se vor întâmpla. Teama este credința pe dos, inversul ei. Frica paralizează credința, dar și credința paralizează frica.

Dacă ne concentrăm pe obiectul fricii, frica crește, dar dacă ne concentrăm pe credință, aceasta crește. Când Petru a mers pe apă a descoperit exact acest lucru. Cât timp s-a uitat la Isus nu s-a cufundat, dar când s-a uitat la apă a început să se cufunde.

Frica ne spune ce nu putem face. Credința ne spune că împreună cu Dumnezeu este posibil orice. Credința este singura care ne face să riscăm, și răsplata noastră este mare. Cum s-a întâmplat cu cei cinci talanți: servitorul a mai primit cinci.

Singura teamă bună și sănătoasă, ne spun cei doi servitori, este teama de Domnul. Nu este o teamă care ne chinuie, ci una care ne împinge la acțiune, curaj, risc, încredere și rugăciune.

Niciodată nu te voi părăsi și nu te voi uita, ne spune Domnul.

Evanghelistul Matei în capitolul 28, versetul 20 ne-a redat ultimele cuvinte ale lui Isus, pe care ni le-a spus nouă înainte de înălțarea sa la cer: "Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii".

Un ultim gând: de ce oare întârzie Stăpânul și nu se reîntoarce mai repede? Pentru că a uitat de noi? Nu. Este pentru ca noi să căpătăm obișnuința de a face bine ceea ce avem de făcut, să avem timp de a greși și repara ceea ce nu am făcut bine, să avem timp de a învăța din propriile erori și căderi. Faptul că încă avem timp, este un semn al iubirii lui Dumnezeu față de noi, al răbdării sale, al înțelepciunii sale. Fiecare zi deci, să fie pentru noi o ocazie de a face un efort în plus și de a ne obișnui să-l facem. Amin.

16 noiembrie 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
505 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 33-a de peste an:

Anul A
16 noiembrie 2008 - Pr. Emil Dumea
13 noiembrie 2011 - Pr. Iosif Tiba
19 noiembrie 2017 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat