Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 29-a de peste an

Is 45,1.4-6; Ps 95; 1Tes 1,1-5b; Mt 22,15-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Pe data de 6 august, acum câțiva ani în urmă, un misionar, după ce a celebrat Sfânta Liturghie dis de dimineață, după ce s-a urcat pe bicicleta sa ruginită, a pornit la drum pentru a vizita comunitățile. Făcuse în ziua respectivă un drum lung și anevoios. Botezase copii și oameni în vârstă, vizitase toți creștinii din zonă și când se întorcea spre misiune soarele era deja spre apus, iar stomacul său îl avertiza că micul dejun peste care a trecut atât de repede este deja o amintire extrem de îndepărtată. Lungul drum de întoarcere printre denivelări și gropi i-a luat orice forță. Visând la o gustare care i-ar fi ameliorat golul din stomac și la puțina apă care i-ar fi răcorit picioarele, misionarul nostru tocmai își rezema bicicleta și scotea cheia de la casă, când un copil băștinaș îi iese înainte și-i spune: "Repede, părinte, bătrânul Amed e pe moarte și cere botezul". În primul moment a făcut o cruce mare și l-a rugat pe Dumnezeu să-l mai țină până a doua zi. Își adună toate forțele și porni spre acest bătrân. În coliba sa, bietul Amed era într-o condiție gravă, plin de ani și slab, că doar oasele se mai citeau parcă pe chipul lui, dar cu mintea limpede și calmă. Îi spuse: "Bine ați venit, părinte! Dar cum de m-ați găsit? Cum de ați ajuns la mine?". "Un copil mi-a zis să te caut", a răspuns preotul. Dar privind în jurul său, și-a dat seama că nu mai era nimeni. "E adevărat că vream să vă întâlnesc, dar nu am trimis pe nimeni. Dar dacă sunteți aici, vreau să primesc botezul pentru a-mi salva sufletul, pentru că de șapte ani îmi doresc să primesc botezul, dar nu a venit nimeni să mi-l ofere". "Am considerat în acel moment", spunea misionarul nostru, "că cea mai bună pregătire pentru botez este dorința arzătoare de a primi acest sacrament. M-am asigurat că știe cine este Dumnezeu și ce anume primește în botez și l-am botezat. După o jumătate de oră s-a suit la cer. Nu-l mai văzusem de câțiva ani. Trăia într-o colibă îndepărtată și ascunsă de sat, singur, incapabil de a se mișca, abandonat de toți, imposibil fiindu-i să ajungă la misiune. Dar căile Domnului sunt infinite. Nu l-am mai întâlnit niciodată pe copilul care m-a chemat la acest bătrân. Cred și astăzi că a fost harul lui Dumnezeu, cel care m-a ajutat să găsesc și să salvez acea viață din cortul părăsit".

Astăzi celebrăm cea de a 88-a Zi Mondială a Misiunilor. Iată cuvintele care deschid mesajul Sfântului Părinte cu această ocazie: "Sunt încă mulți cei care nu-l cunosc pe Cristos. De aceea, rămâne încă urgentă această misiune ad gentes, adică a vesti evanghelia tuturor popoarelor".

Privind astăzi la istoria lui Amed, sunt sigur că sunt încă mulți oameni în lume, care nu au posibilitatea, nici umană, social, nici spirituală, religios, să-și găsească liniștea și fericirea deplină, pentru că se micșorează numărul persoanelor care să fie pătrunse de această dorință de a-l vesti pe Cristos, să pătrundă în coliba unor astfel de oameni, să zâmbească, să aducă alinare sau să-i ofere botezul, așa cum Amed aștepta. Oameni asemenea lui Amed se găsesc peste toți în lume. Însă oameni asemenea misionarului se găsesc din ce în ce mai puțini.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am auzit azi în evanghelie: "Arătați-mi moneda tributului!"; "Ale cui sunt imaginea aceasta și inscripția?"; "Dați-i, așadar, cezarului ceea ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu!".

Aș dori să mă opresc asupra acestor cuvinte și apoi să mă întorc asupra Zilei Mondiale a Misiunilor.

Prin introducerea făcută de mai marii poporului, Isus primește de la adversarii săi o mărturie clară a autenticității și corectitudinii care se află în învățătura sa. De mai bine de 20 de ani, împăratul roman strângea impozite în Palestina, iar poporul evreu simțea acest lucru ca pe un semn de asuprire și nedreptate. A plăti înseamnă a nega speranța iudaică, a contesta înseamnă a te pune împotriva romanilor și a fi un revoluționar. Isus dezjoacă această capcană, iar răspunsul său este fără echivoc. El este la fel de liber în fața puterii romane ca și în fața naționalismului iudaic. Căci împărăția lui Dumnezeu nu face concurență niciunei mișcări politice sau sociale, ea vrea binele omului.

Nu există un om în lume care să fie doar spirit, niciun om viu care să fie doar trup. În lumea aceasta conviețuiesc și se întrepătrund trupul și sufletul, umanul cu darul divin. Ceea ce ar trebui să caracterizeze această conviețuire este tocmai armonia; armonia dintre trup și suflet, dintre uman și divin. Dumnezeu ne-a creat pentru armonie între natură și har. Știm că fiecare dintre noi am fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, de aceea iubirea, devotamentul și jertfa până la sacrificiu trebuie să fie caracteristica oricărui creștin. Pentru că doar așa ne vom respecta chipul și asemănarea sădite în sufletul nostru. A face cunoscută această asemănare și această parte de a fi fii ai lui Dumnezeu înseamnă tocmai de a fi misionar.

Dar cum putem face aceasta, cum putem noi să fim misionari? Un medic italian a făcut o experiență misionară umanitară în Tanzania, asigurând consultațiile și tratamentul copiilor bolnavi din acea zonă. Într-o zi, a primit la vizita medicală o tânără mamă localnică, ce purta în brațele sale un copil extrem de slăbit și bolnav. Aceasta îi cerea insistent să-i vindece copilul, pentru că nu știa ce să mai facă. Medicul i-a explicat că el se străduiește să-și facă datoria de medic, să consulte, să prescrie tratamente, dar sănătatea este oferită de Dumnezeu celor care o cer cu ardoare. Copilul a fost pus sub supraveghere la cererea medicului și a fost prescris un tratament corespunzător. Femeia, însă, a fost invitată de medic să aibă încredere în bunătatea lui Dumnezeu și să ceară ajutorul Sfintei Fecioare Maria. După ce copilul a fost internat, femeia s-a întors la doctor cu o față senină, caldă și recunoscătoare. A luat mâna doctorului, a sărutat-o, i-a mulțumit pentru tot ceea ce a făcut. Doctorul i-a explicat că nu făcuse încă nimic, dar femeia i-a răspuns: "Ba da, domnule, ați făcut chiar foarte mult, mi-ați redat speranța!". Medicul nostru a reușit să redea speranța, iar copilul s-a vindecat datorită tratamentului și faptului că mama sa a început să se roage cu mai mult curaj și cu mai multă credință.

Poate că societatea de astăzi este asemenea unui copil răpus de un cumul de boli, pe care cu greu reușim să le identificăm. Atunci, dragii mei, acest copil are nevoie de o mamă care să-i poarte de grijă, să se roage pentru el, așa cum un misionar are prima datorie de a se ruga. Și această societate are nevoie de un medic bun, care să redea celor doi speranța, iar aceasta este cea de a doua datorie a omului misionar, de a se angaja concret în a-l ajuta pe aproapele și în a arăta iubirea lui Dumnezeu.

Conștiința faptului că toți suntem iubiți și mântuiți de Dumnezeu umple inima de bucurie și de entuziasm pentru a vesti evanghelia tuturor. Așa spune Sfântul Părinte. Tot el ne invită pe noi să recăpătăm chipul și asemănarea lui Cristos, imaginea și efigia noastră, izvorul bucuriei și al entuziasmului.

Aș dori să ne întrebăm asupra unor lucruri, astăzi, când este cea de a 88-a Zi Mondială a Misiunilor, dar și când Isus ne invită să privim la chip și asemănare: dăm lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu și omului ceea ce este al omului? Îi oferim lui Dumnezeu rugăciunea și participarea noastră la cele sfinte? Dar aproapelui ce-i oferim? Este țara noastră mai bună, mai frumoasă? Oferă mai mult copiilor noștri? Este orașul nostru mai curat, mai armonios, mai bun? Este familia mea mai bună? Ofer ceva celor din jur?

Am fost creați pentru armonie și pace. Dar mă întreb astăzi: mai oferim noi fiecăruia ceea ce i se cuvine? Deși mă privesc de multe ori în oglindă, deși privesc de multe ori la viața mea, analizând cine sunt și ce am făcut până acum, nu realizez, Doamne, ale cui sunt imaginea aceasta și inscripția. Am fost creat după imaginea ta și am fost însemnat cu pecetea Duhului Sfânt la botez, dar am uitat de multe ori aceasta. Uit să dau lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu și aproapelui ceea ce este al aproapelui. Am nevoie să recunosc puterea și harurile tale, Doamne! Amin.

20 octombrie 2014

Pr. Florin Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
547 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul A
19 octombrie 2008 - Pr. Claudiu Iștoc
16 octombrie 2011 - Pr. Eduard Patrașcu
22 octombrie 2017 - Pr. Iosif Iacob

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat