Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 23-a de peste an

Ez 33,7-9; Ps 94; Rom 13,8-10; Mt 18,15-10

Iubiți credincioși, dragi radioascultători

Despre ce vorbesc oamenii între ei în mod frecvent? Răspunsul este la îndemâna oricui: despre alți oameni. Examinându-ne și numai superficial, ne dăm seama repede că avem o preocupare exagerată pentru cei de lângă noi, îndeosebi pentru părțile lor negative. Critica răutăcioasă și exagerată, pofta cu care evidențiem metehnele și imperfecțiunile celuilalt sunt o boală de care evanghelia acestei duminici ne poate vindeca. Dacă e vorba de slăbiciunile altora, și nu de ale noastre, abia ne mai putem ține sub control creativitatea! Se întâmplă acest lucru pentru că preferăm să vorbim despre cel care ne-a greșit și nu cu cel care ne-a greșit.

Pasajul evanghelic pe care l-am ascultat astăzi ar putea fi titrat cu sintagma latină: corectio fraterna (corectarea fraternă), folosită mai ales în mediile monastice. Cum anume trebuie să se deruleze această corectare, învățăm de la Isus: dacă fratele tău greșește împotriva ta, mergi și mustră-l numai între patru ochi". Verbul "a mustra" este astăzi puțin întrebuințat. De regulă, îl auzim folosit cu sensul de "a certa, a dojeni, a blama". Nu acesta este gândul evanghelic, ci mai degrabă cel de îndreptare, de corijare în vederea unei schimbări în bine. Cineva s-ar putea întreba aici: la ce fel de greșeală face referință Isus? Sunt incluse toate greșelile? Cele cu vorba și cele cu fapta deopotrivă? Evanghelia nu ne dă nicio lămurire în această privință. Accentul nu cade pe tipul de greșeală, ci pe ceea ce faci tu cu greșeala. Parafrazând cuvântul lui Isus, am putea formula: Nu te apuca să vorbești cu alții despre cel care a greșit față de tine, ci caută să iei contact mai întâi cu persoana în cauză! Și nu oricum, ci într-o împrejurare discretă și privată, fără să pierzi din vedere demnitatea lui de om!

Mustrarea nu este un lucru tocmai ușor. Mustrăm bine, așadar, când ținem cont de discreție. Însă dacă nu ne alegem atent cuvintele, discreția nu este îndeajuns, mai ales când scopul mustrării nu este apostrofarea celuilalt, ci câștigarea lui de partea noastră. Critica bună, constructivă, observația fină, includerea în discuție a propriilor slăbiciuni, capacitatea de empatie, alegerea atentă a tonalității vocii sunt aspecte care asigură eficiența mustrării și fac din ea o artă. Sfântul Augustin spunea: "Domnul nostru nu te îndeamnă să treci cu vederea peste păcatele celorlalți. Însă el nu îți cere ca tu să cauți să reproșezi mereu ceva, ci să îmbunătățești".

Întâlnim în rândul oamenilor două tipuri greșite de comportament vizavi de ceea ce citim în evanghelie. În primul tip de comportament se înscriu oameni care ceartă, ocărăsc, blamează înfocat și cu pasiune. Dau impresia că vocația lor pe pământ ar fi depistarea și înfierarea greșelilor celuilalt. Nu pentru a edifica, ci pentru a denigra. La capătul celălalt al discreției recomandate de Isus este în zilele noastre mediatizarea. Căutăm să ne informăm despre tot felul de lucruri care țin de sfera privată a celorlalți și care în definitiv nu ne sunt de niciun folos. Cât de jalnică este scena politică românească actuală sub acest aspect! Greu ajungi să-ți formezi o părere obiectivă despre calitățile prezidențiabililor, atâta vreme cât televiziunile sunt preocupate cu precădere să-ți vorbească despre defectele lor, să-ți desfigureze adevărul de dragul unor interese meschine și păguboase pentru o întreagă națiune.

Există apoi celălalt tip de comportament, caracterizat de individualism și neimplicare. El e mai puțin prezent în spațiul românesc, vizibil însă în partea occidentală a Europei. Cei care fac parte din această categorie nu mustră, nu avertizează, nu atenționează, motivând în felul următor: De ce să te bagi în viața celuilalt? De ce să te doară de problemele lui? Știe ce are de făcut! Fiecare e responsabil pentru viața sa. Cuvântul sfântului Augustin e diametral opus unei asemenea mentalități: "Dacă ești neglijent în a corecta, atunci ești mai rău decât cel pe care ar trebui să-l corectezi. Dacă taci, ești mai rău decât cel care trebuie corectat". Incomparabil mai puternic decât cuvântul augustinian este cuvântul lui Dumnezeu auzit în prima lectură: "Dacă eu îi spun celui nelegiuit: «Vei muri» și tu nu-i spui și nu-i atragi atenția, ca să-l întorci de la calea lui cea rea, atunci cel nelegiuit va muri din cauza răutății lui, dar eu te voi trage pe tine la răspundere pentru moartea lui".

Despre o femeie, pe nume Hilde, se povestește că s-a îndepărtat de Biserică pe când era adolescentă. După 9 ani, timp în care ea a trecut rând pe rând prin spiritism, New Age și ateism, a găsit din nou drumul spre Biserică, spre Dumnezeu. Povestindu-și experiențele pe căile rătăcite, a mărturisit că ceea ce a durut-o cel mai mult, a fost faptul că nimeni nu s-a interesat de ea, niciunul din comunitatea parohială din care făcea parte nu a contactat-o: niciun telefon, niciun avertisment, nicio povață.

Suntem responsabili de viața noastră, dar și de a celorlalți. Nimeni nu trăiește de unul singur. Comunitatea este ambientul în care ne naștem și ne formăm ca oameni. Suntem conectați unii la alții prin tot felul de legături. Însă legătura cea mai strânsă pe care suntem datori să o menținem este, așa cum ne spune sfântul Paul, iubirea. Resortul unei mustrări trebuie să fie iubirea, scopul spre care tinde mustrarea trebuie să fie tot iubirea sau refacerea ei.

Dacă noi suntem dispuși să corectăm în mod fratern greșelile celuilalt, dacă acceptăm să fim la rândul nostru corectați, atunci Isus Cristos se face prezent în mijlocul nostru. Nu pentru că noi am fi doi, trei sau mai mulți, așadar, nu pentru forța noastră numerică, ci pentru că suntem animați de aceeași simțire, de aceeași credință, de același Isus. Amin.

7 septembrie 2014

Pr. Cristian Diac


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
475 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 23-a de peste an:

Anul A
7 septembrie 2008 - Pr. Mihai Dumitru
4 septembrie 2011 - Pr. Felix Roca
10 septembrie 2017 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat