Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 19-a de peste an

1Rg 19,9a,11-13a; Ps 84; Rom 9,1-5; Mt 14,22-33

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În meditațiile pe care părinții noștri spirituali ni le țineau la seminar pe timpul studiilor, ni se amintea deseori că seminaristul și viitorul preot trebuie să aibă neapărat trei calități, exprimate pe scurt prin trei cuvinte latinești care începeau cu litera "s": sanus, sapiens, sanctus. Adică slujitorul altarului trebuie să fie sănătos, înțelept și sfânt.

Asta aștepta lumea în februarie 2013 de la viitorul papă, după ce Benedict al XVI-lea renunțase la misiunea de a fi la cârma Bisericii. Comentând aceste așteptări, un preot francez, într-un articol, scria: "Sperăm că viitorul papă va fi ne nimis sanus, ne nimis sapiens, ne nimis sanctus". În traducere, dorea ca papa să fie nici prea sănătos, nici prea înțelept și nici prea sfânt. Pentru că cel prea sănătos n-ar ști ce înseamnă boala și n-ar mai avea compasiune pentru cei bolnavi; cel prea înțelept ar crede că știe totul, că nu mai are nimic de învățat de la alții și n-ar mai ține cont de părerile altora; iar cel prea sfânt ar fi prea exigent, când e vorba de slăbiciunile oamenilor și ar putea să uite că Dumnezeu este și milostiv.

Sigur, toți oamenii doresc să fie sănătoși și înțelepți, poate o bună parte dintre noi ne străduim să fim chiar și sfinți. Dar în drumul spre sănătate, înțelepciune și sfințenie întâlnim multe piedici și nu rareori ne poticnim și facem experiențe triste, dezolante, și uneori poate chiar cu consecințe catastrofale.

Plecând de la lecturile sfinte propuse pentru această duminică, aș vrea să vă semnalez doar două obstacole care stau în fața realizării unui creștin, și anume, lipsa de încredere în Dumnezeu și frica.

Dacă ar fi să tratăm acest subiect numai din punct de vedere psihologic, ne-am da ușor seama că și psihologia împreună cu psihiatria au argumente asemănătoare care ni se propun în aceeași direcție pentru remontarea și echilibrarea unui om care este sau se simte ratat, care este în pragul falimentului sau poate chiar e prins într-o plasă de cele mai negre gânduri și nu găsește cărarea spre luminița de la capătul tunelului.

Dar să ne întoarcem la lecturile proclamate azi, pentru a vedea care sunt efectele fricii și ale neîncrederii și care sunt mijloacele, remediile, pentru a le învinge și pentru a găsi echilibrul sufletesc și calea spre împlinire și fericire.

În prima lectură facem cunoștință cu marele profet Ilie. Să ne amintim câteva lucruri din viața lui: e mare făcător de minuni; învie pe fiul unei văduve; face ca untdelemnul și făina acesteia să nu se împuțineze; e aducător și opritor de ploaie; e cunoscut pentru conflictul său cu idolatrul rege Ahab, împotriva căruia începe un război religios; ucide pe muntele Carmel pe cei patru sute de preoți și profeți falși ai curții regale, care promovau cultul lui Baal, fapt care atrage mânia principesei Isabela și, ca urmare, de frică, Ilie fuge la Barșeba. După patruzeci de zile ajunge la muntele Horeb, lipsit de curaj și plin de o frică de moarte. Aici, însă, are loc evenimentul teofaniei, al întâlnirii și al împăcării prorocului cu Dumnezeu. În peștera întunecată unde se ascunsese, prorocul înfricoșat și dezamăgit cere să-l întâlnească pe Dumnezeu. Însuși Domnul i s-a adresat spunându-i: "Ieși și stai pe munte în fața Domnului". Ilie îl vede pe Dumnezeu într-o adiere de vânt lin, nu în vântul și furtuna năprasnică, nu în foc și cutremur. El înțelege că credința nu poate fi impusă cu metode dure, ci cu iubire și blândețe. Reținem, pe de o parte, frica groaznică ce l-a cuprins pe Ilie și l-a făcut să se ascundă în peșteră, iar, pe altă parte, invitația "Ieși și stai în fața Domnului".

Când ești cu Domnul, când Domnul este lângă tine și când te bucuri de prezența Domnului prin dulce adiere de vânt, teama, frica, groaza dispar și te cuprinde liniștea plăpândă.

Să trecem la fragmentul evangheliei, care e legat de înmulțirea pâinilor relatată duminica trecută. Ca de obicei, Isus se retrage de o parte, pe munte, pentru a se ruga. Spune fragmentul evanghelic: "Când s-a înserat, era acolo singur". Pe apostoli îi trimisese cu barca, pentru a ajunge la celălalt mal. Probabil mai aveau cu ei cele douăsprezece coșuri cu firimituri pe care le adunaseră. Spre nenorocul lor, un vânt puternic și contrar, ce provoca valuri mari, arunca barca încoace și încolo. Spre ziuă, Isus s-a apropiat de ei venind pe mare. Iar ucenicii s-au înspăimântat și au început să strige de frică. După ce Isus îi liniștește cerându-le să nu se teamă și să aibă încredere, la provocarea lui Petru, Isus îl invită să vină la el pe apă. Petru, pornind spre Isus cu vântul contrar și puternic, începe să se scufunde și-l cuprinde teama. De aceea strigă: "Doamne, salvează-mă!". Cu ușurință remarcăm două situații: Isus se roagă pe munte, într-un loc retras, începând de după-amiază și până în zori; apostolii, rămași fără Isus, vâslesc cu greu împotriva vântului năprasnic, se tem, se înspăimântă, țipă de frică.

Ambele lecturi vorbesc de obstacole, frică, groază, înspăimântare și neîncredere sau puțină credință. Atât Ilie cât și apostolii sunt descurajați, aproape paralizați, nu știu cum pot să iasă din situația dificilă în care se află. Ce l-a făcut pe Ilie să prindă curaj? A fost invitația adresată: Ieși din peșteră, părăsește întunericul, suie-te pe munte, stai în lumina și prezența Domnului. Cum s-au salvat apostolii, și mai ales Petru, care voind să meargă pe apă, de frică a început să se scufunde? A fost invitația lui Isus: Aveți încredere, eu sunt aici cu voi, nu vă fie teamă! Iar la strigătul lui Petru, "Doamne, salvează-mă!", Isus îi întinde mâna, și cuprinzându-l, îi dă motivația eșecului său: Ai avut puțină credință și te-ai îndoit.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă transpunem situațiile protagoniștilor din cele două lecturi la experiențele pe care le trăim noi înșine, observăm cu ușurință că în calea unei vieți normale, liniștite, fericite și satisfăcătoare, teama, groaza, frica, îndoiala, neîncrederea în Dumnezeu în puterile sau talentele primite de la Domnul ne fac să ne închidem în noi înșine, ne frânează în drumul pe care îl avem de parcurs, ne îmbolnăvesc, ne fac să luăm decizii neînțelese, întreprindem acțiuni catastrofale pentru alții, ne temem de noi înșine, ne este frică de șefi, ne îndoim de sinceritatea colegului sau a vecinului, soțul sau soția se întreabă dacă fidelitatea promisă cu jurământ la căsătorie mai este menținută, se trăiește cu frica în spate că mâine angajatorul ar putea să vină cu vestea proastă că se reduc salariile sau locurile de muncă.

Ilie, care o făcuse pe grozavul, și ucise pe cei patru sute de preoți și profeți ai rușinii, avea simțământul vinovăției, se temea de răzbunarea lui Ahab și a Isabelei. Și, de aceea, se ascunde în peșteră. Dar el prinde curaj când dă ascultare invitației: Ieși, suie-te pe munte și stai pe calea și în prezența Domnului! Primește duhul Domnului și-și continuă misiunea nobilă de profet și apărător al credinței.

La fel, apostolii, primindu-l pe Isus cu ei în luntre și-n viața lor, ascultându-i și primindu-i invitația: nu vă fie teamă, aveți încredere, eu sunt cu voi, au găsit satisfacția și realizarea lor în urmarea, trăirea și predicarea cuvântului mântuitor al lui Isus.

Ne amintim, iubiți credincioși, de cele trei cuvinte latinești de la începutul acestei reflecții: sanus, sapiens, sanctus. Adică creștinul trebuie să fie sănătos, înțelept și sfânt. Să nu uităm că pentru implementarea acestor caracteristici în viața noastră este necesar să depășim teama, să ne fie frică doar de păcat, de nerespectarea orânduirii divine și a legilor umane juste. Să avem încredere în iubirea milostivă și sprijinul lui Dumnezeu, să-l acceptăm cu bucurie în viața, în casa și în activitatea noastră de fiecare zi. Să ne lăsăm mereu scăldați și încălziți de strălucitoarea sa lumină.

Și, vă rog, să-mi permiteți o propunere provocatoare: în cinstea și prin mijlocirea Maicii Domnului pe care o vom sărbători vineri, haideți de azi și până duminica viitoare să încercăm un lucru, și anume: toate gândurile, cuvintele și faptele noastre să aibă în vedre poruncile lui Dumnezeu, să fie făcute în prezența lui Dumnezeu care ne simte, ne vede, ne aude, ne compătimește, ne luminează și așteaptă să fim buni și corecți în toate. De aceea, nu vom trece pe roșu la semafor; vom folosi coșul de gunoi ori de câte ori va fi necesar, dând exemplu bun și altora; voi stinge pe coridorul instituției un bec ce arde ziua și voi face economie la apă, chiar dacă nu plătesc eu factura; cine se știe slab trecând pe lângă un bar, va merge mai departe fără să accepte tentația sau invitația prietenului, pentru a lua "una mică"; dacă te știi atras de jocurile de noroc, înconjoară mai degrabă cinci sute de metri, pentru a evita o sală de jocuri care ți-a furat bucata de pâine de la gura copiilor; iar dacă internetul ți-a devenit un drog și experiența îți spune că te-a nenorocit și ți-a furat liniștea sufletească de atâtea ori, nu mai da click pe acele imagini vechi sau noi și nu naviga pe unde nu se cuvine; dacă ai un prieten sau o prietenă, fie chiar și în faza de pregătire proximă pentru căsătorie, puneți-vă de acord și promiteți-i lui Dumnezeu că veți evita tot ceea ce ar putea să lezeze curăția în gânduri și fapte, iar sacrificiul vostru va însemna tărie de caracter și va fi răsplătit de Dumnezeu. Iar exemplele ar putea continua.

Da, haideți să facem proba de o săptămână și vă asigur că, după cele șapte zile, vă veți simți mai bine, veți fi satisfăcuți și bucuroși că ați reușit, că ați mai pus o cărămidă la construcția caracterului. Dumnezeu se va bucura și răsplata nu va întârzia. Și vă spun, că dacă a mers bine prima săptămână, veți prinde gust și veți continua cu această practică. Și chiar în cazul în care nu ați reușit sută la sută, veți fi dispuși să luați toate măsurile cuvenite, pentru ca ulterior succesul să fie asigurat pe deplin. De aceea, evitând teama, frica și îndoiala, căutând prezența și lumina Domnului, încrezându-ne în puterea sa, cultivând străduința noastră de a evita răul și de a face binele, fiecare vom fi sanus, sapiens, sanctus, sănătoși, înțelepți, sfinți, oameni de bunăvoință. Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin!

10 august 2014

Pr. Alois Fechet


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
444 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul A
10 august 2008 - Pr. Cristinel Farcaș
7 august 2011 - Pr. Iosif Enășoae
13 august 2017 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat