Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 14-a de peste an

Zah 9,9-10; Ps 144; Rom 8,9.11-13; Mt 11,25-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În evanghelia din această duminică am ascultat unele dintre cele mai frumoase și mai cunoscute versete din întreg Noul Testament. "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă. Luați jugul meu asupra voastră și învățați de la mine căci eu sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul meu e dulce și povara mea este ușoară". Este unul dintre acele versete biblice pe care trebuie să le ții minte, deoarece sunt atât de adevărate și pentru că le folosim atât de des. Cuvintele sunt adevărate pentru fiecare zi din viața noastră.

Isus folosește o imagine neobișnuită azi: a lua asupra noastră un jug. Mulți cunoscători ai Bibliei au făcut observația că trebuie să ne reamintim faptul că Isus a fost tâmplar. Printre multele lucruri pe care le făcea un tâmplar în acel timp era și acela de a face juguri pentru boi, atât de utili la arat și cărat. Jugul acela trebuia să fie bine făcut pentru a nu răni animalele la trasul poverilor, ușor pentru a nu împovăra. Fiecare animal de povară avea măsura lui, jugul propriu, care se potrivea, în general, doar lui. A face un jug prost putea răni, devenea o povară mai greu de suportat decât poverile de transportat.

Isus știa ce spune când a folosit cuvântul "jug". Iar el ne invită azi să luăm jugul "lui", nu pe al altor învățători, predicatori, fondatori sau educatori. Jugul pe care el, cu măiestria lui, cu iubirea lui, cu înțelepciunea lui l-a croit pentru noi este numit de el "dulce", unul care ne face să cărăm cu ușurință poverile noastre, ba chiar ne face povara mai ușoară. Da, Isus poartă un jug și se așază alături de fiecare dintre noi. Trage împreună cu noi poverile noastre, și ne spune: jugul pe care-l ai dacă nu este făcut de mine te va răni, îți va face viața mult mai grea. Ia jugul făcut de mine și vei vedea că viața nu mai este aceeași.

Dacă ar fi să privim o pictură a vieții noastre, ea ar putea foarte bine să arate astfel: o căruță încărcată cu toate greutățile noastre personale: probleme de familie, muncă, sănătate, toate încărcate la un loc. La jug ar fi două persoane: una este fiecare dintre noi, iar cealaltă este Isus. Pictura ar mai conține și un drum, probabil lung și dificil. A purta jugul lui Isus înseamnă deci a face o călătorie care durează cât viața noastră. Așa devenim ucenicii Domnului: când ne apropiem de el care trage la căruța vieții noastre, și-i privim chipul, îi ascultăm vorbele, ne potrivim pasul după pasul lui, ritmul vieții noastre după ritmul lui.

Dar nu, rareori, unul sau altul ar putea să ne spună că nu este deloc așa. Că ce am spus până acum e idilic, romantic, ba chiar fals. Ce știe azi Isus despre poverile noastre? Ce știe el despre tatăl care a fost părăsit de soție și a rămas cu cinci copii pentru a-i hrăni singur? Ce știe Dumnezeu despre dramele celor uciși în Irak sau Siria sau Ucraina? Ce știe Isus cel înviat de acum 2000 de ani despre suferința unui bolnav din spital care se confruntă cu povara corupției unui medic de care depinde propria sa viață sau moarte? Și ce știe Isus despre cei care nu au unde să stea la noapte? Sau nu au ce mânca azi și acum? Ce știe el ce înseamnă așa ceva?

Da, acestea sunt întrebări adevărate, reale, întrebări care trebuie puse mereu. Ce știe Dumnezeu despre povara mea? Să încercăm un răspuns? Ce știe Isus despre părăsire, el care a fost lăsat singur pe cruce și abandonat de cei mai apropiați prieteni ai săi? Ce știe el despre drama celor uciși, el, care a fost luat în toiul nopții ca un tâlhar, apoi judecat și obligat să-și ducă singur propriul instrument de tortură și moarte? Ce știe el despre suferința unui bolnav, el care a fost biciuit de soldații romani, care a simțit cum spinii îi străpung capul asemenea unor bisturii fără anestezie? Ce știe el oare despre singurătatea noastră, el care în grădina Măslinilor a simțit în plină noapte cum singurătatea cea mai absolută îl pătrunde într-atâta încât sângele a trecut prin vene și a ieșit prin sudoarea trupului său? Și ce știa el despre foame când nu a mâncat mai bine de o lună în deșert?

La carul vieții noastre nu trage un înger coborât din cer sau un magician. Nu, este omul care și azi stă pe cruce pentru noi. Cândva, Elizabeth Cheney, o scriitoare americană care a murit în anul 1916, a scris următorul poem:

"Ori de câte ori în jurul meu este tăcere
Fie zi, fie noapte -
Sunt zguduită de un plânset.
Venea de pe cruce -
Prima dată când l-am auzit.
Am ieșit afară și am căutat -
Și am găsit un om în chinurile răstignirii
Și i-am spus: «Te voi da jos»,
Și am încercat să scot cuiele din picioarele sale.
Dar el a spus: «Lasă-le așa
Căci nu pot fi dat jos
Până când fiecare bărbat, fiecare femeie, și fiecare copil
Nu vor veni toți ca să mă dea jos».
Și i-am spus, «Dar nu-ți mai pot suporta geamătul,
ce pot să fac?»
Și el mi-a spus: «Mergi între oameni -
Spune fiecăruia pe care-l întâlnești -
Că acolo, pe cruce, este un om»".

"Veniți la mine, toți cei osteniți și împovărați, și eu vă voi da odihnă". Poeta franceză Marie Noël (1883-1967), în jurnalul ei secret (publicat după moartea ei), a scris acest fragment:

"Sunt aici, Dumnezeul meu. Mă căutai? Ce voiai de la mine? Nu am nimic să-ți dau. De la ultima noastră întâlnire, nu am pus deoparte nimic pentru tine. Nimic... nici măcar o faptă bună. Eram prea obosită. Nimic, nici măcar o vorbă bună. Eram prea tristă. Nimic, doar dezgustul de a trăi, plictiseala, sterilitatea.
Dă-mi-le!
Graba, în fiecare zi, de a vedea terminată ziua, fără să fi fost de folos cu nimic, dorința de odihnă departe de datoria mea și de lucrările mele, izolarea de binele ce ar fi fost de făcut, dezgustul de tine, o Dumnezeul meu!
Dă-mi-le!
Lâncezeala inimii, remușcările apatiei mele, ba chiar o apatie mai puternică decât remușcarea...
Dă-mi-le!
Tulburările, sperieturile, dubiile...
Dă-mi-le!
Doamne, dar... tu, ca un strângător de vechituri, aduni resturile, gunoaiele... Ce vrei să faci cu ele, Doamne?
Împărăția cerurilor".

Lăudat să fie Isus.

6 iulie 2014

Pr. Corneliu Berea, SVD


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
545 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 14-a de peste an:

Anul A
6 iulie 2008 - Pr. Iosif Comorașu
3 iulie 2011 - Pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă
9 iulie 2017 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat