Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 5-a a Paștelui

Fap 6,1-7; Ps 32; 1Pt 2,4-9; In 14,1-12

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Să nu se tulbure inima voastră! Merg să vă pregătesc un loc!"

Suntem în dimineața imediat următoare beatificării episcopului nostru martir Anton Durcovici. A fost un efort comun și o continuă zbatere pentru a trăi acest moment. Mulți dintre noi am asistat cu emoție la celebrarea sfintei Liturghii și la ceremonialul oficial de recunoaștere a episcopului martir Anton Durcovici ca fericit al Bisericii Universale. Acum este liniște, o liniște pe care o aduce încheierea unui eveniment atât de mare și o liniște dictată de împlinirea unei așteptări atât de înfrigurate a acestui moment.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Vă invit pentru câteva secunde într-o incursiune contrară obișnuinței omiletice și radiofonice, să facem liniște, să lăsăm atmosfera de odihnă să ne pătrundă... e liniște... simțiți relaxarea sufletească pe care ne-o aduce liniștea, calmul, odihna? O liniște care ne umple inima de bucurie și pace?

Invitația lui Isus de astăzi este aceea de a readuce în suflet liniștea și pacea, pentru că odihna și calmul înseamnă "a locui cu Dumnezeu". Și câtă nevoie nu are lumea de astăzi de"a locui cu Dumnezeu", câtă nevoie nu are lumea de astăzi de liniște, de odihnă, de pace!? Isus, în evanghelia de astăzi, este în cenacol împreună cu ucenicii. Episoadele ce precedă acest fragment sunt: anunțul trădării lui Petru și demascarea lui Iuda. În Cenacol domnește o atmosferă apăsătoare din cauza celor două trădări. Conștiința celor prezenți este plină de întrebări și temeri. În această atmosferă de tulburare, glasul lui Isus vine și readuce liniștea: "Să nu se tulbure inima voastră. Credeți în Dumnezeu, credeți și în mine".

Știu că fragmentul de astăzi poate aduce înaintea noastră foarte multe teme și aș dori să subliniez câteva dintre ele: omul are un destin ultim de ordin dumnezeiesc, o locuință în Dumnezeu spre care călătorește, un adevăr în Dumnezeu care-l însoțește, o viață în Dumnezeu care-i este oferită. Dar eu aș dori să vorbim astăzi despre trei lucrurile pe care se fundamentează spusele lui Isus: despre credință, cuvânt și liniște.

Credință. Isus spune: Credeți în Dumnezeu și credeți în mine! - acest prim verset poate fi înțeles în trei moduri diferite, întrucât cele două verbe credeți pot fi înțelese atât la indicativ prezent, cât și la imperativ prezent. Avem astfel trei înțelesuri: "Credeți (deja) în Dumnezeu și credeți (deja) și în mine" (amândouă la indicativ prezent), "(să) Credeți în Dumnezeu și (să) credeți în mine!" (amândouă la imperativ); "Credeți (deja) în Dumnezeu și (așadar) credeți în mine!" (primul la indicativ și al doilea la imperativ). Elementul comun al celor trei traduceri este timpul prezent. Conform caracteristicii limbii grecești, prin această exprimare Isus vrea să spună că ucenicii au deja credința și trebuie doar să "continue să creadă", să nu se tulbure în fața celor anunțate, în fața trădărilor și în fața împliniri jertfei sale finale.

Fiecare dintre noi a primit la Botez germenul credinței, germen care a crescut și s-a dezvoltat odată cu trecerea timpului, dar greșelile și căderile noastre, încercările și strâmtorările vieții au adus, ca și în cazul ucenicilor, momente de tulburare: copiii care pleacă de acasă și nu mai deschid ușa casei părintești, sănătatea care ni se șubrezește cu trecerea timpului, o stare de ceartă și neînțelegere, lipsa banilor, a celor necesare... sunt toate cauze ale tulburării sufletului. Aceasta este atmosfera în care diavolul se simte cel mai bine. Omul e debusolat, se îndoiește de credința sa și de existența lui Dumnezeu.

Aici intervine Isus și caută liniștea: "Să nu se tulbure inima voastră"... voi credeți în Dumnezeu, voi credeți și în mine, este doar tulburarea care nu vă dă voie să vedeți toate lucrurile limpede. Aveți nevoie de liniște! Ce frumos vorbește Isus atunci când ucenicii sunt tulburați. El îi liniștește, îi invită să intre în interiorul lor și să redescopere credința.

Cuvintele. O întâmplare spune că la o facultate, în timpul orei de lingvistică, profesorul vorbea despre puterea sacră a cuvântului și despre influența pe care o avea în viața tuturor. "Ceea ce spuneți dumneavoastră nu are nicio valoare", l-a întrerupt un tânăr din public. Profesorul l-a ascultat cu multă atenție și imediat ce a terminat acesta de vorbit, i s-a adresat pe un ton poruncitor: "Tu să taci și să te așezi în banca ta, nu ești decât un înfumurat și un netrebnic!" Cel în cauză s-a înfuriat, a început să înjure și să țipe. Profesorul, după câteva momente, l-a oprit pe cel în cauză și i-a spus: "Dragă tinere, te-am jignit și-mi cer iertare. Acceptă scuzele mele, am vrut doar să-ți arăt cât de mult rău pot face câteva cuvinte aruncate la întâmplare". Tânărul s-a liniștit și i-a cerut iertare la rândul său. Profesorul a continuat: "Vedeți, dragii mei, marea putere a cuvântului? Cu puține cuvinte l-am enervat, cu puține cuvinte l-am calmat!"

Isus, la ultima cină, nu poate să nu-i pregătească pe ucenici spunându-le adevărul despre tot ce se va întâmpla, dar el nu caută tulburarea și descurajarea lor. Atunci când îi simte tulburați, cuvântul său se transformă ușor aducând liniștea. De foarte multe ori noi, oamenii, suntem obișnuiți să lovim în aproapele nostru atunci când el este căzut, neliniștit, tulburat. Isus însă ne dovedește contrariul.

Ar trebui să ne întrebăm astăzi: Cât de atent sunt la cei din jur și care sunt cuvintele pe care eu le folosesc în relația cu aproapele meu? A plecat cineva de lângă mine fără să fie încurajat în momentele grele? Cuvintele părinților, copiilor, rudelor, prietenilor, cuvintele preotului și ale persoanei consacrate pot construi și liniști, sau pot dărâma și tulbura, este în puterea noastră să le folosim bine.

Liniștea. Cuvântul folosit bine liniștește sufletul și redescoperă credința fiecăruia dintre noi; iar credința aduce după sine rememorarea cuvintelor lui Isus: În casa Tatălui meu sunt multe locuințe. În tradiția biblică, metafora casă-locuință indică locuința-sanctuar a lui Dumnezeu unde cel drept, primit fiind, află siguranță (Ps 42,5).

În textele apocaliptice, sensul este spiritual și escatologic: a locui în casa Domnului înseamnă pace, odihnă, mântuire. Pe baza termenului folosit în traducerea latină mansio, care înseamnă "loc de popas/odihnă pentru călător", s-a creat opinia că cerul este locul liniștii, al odihnei și al păcii, iar omul pe pământ este îndrum spre acest loc.

Cât de mult mai simțim noi nevoia să ne liniștim? O generație a căștilor în urechi, a calculatorului și a internetului mereu deschis, a radioului și a televizorului mereu deschis, cât mai reușim să ne liniștim pe noi și pe cei din jur? Chiar dacă suntem tulburați și mereu în mișcare, Isus nu încetează să ne invite și astăzi la liniște, indiferent cât de neliniștiți am fi.

Isus se adresează lui Toma și îi spune: Eu sunt calea, adevărul și viața. Numai urmând exemplul meu veți ajunge la liniște, numai ascultând adevărul meu puteți ajunge la liniște, numai trăind împreună cu mine puteți ajunge la liniște, la "a locui cu Dumnezeu".

În celula de la Sighet, pr. Friedrich aude o voce: "Sunt Anton și mor de foame și de sete. Dă-mi mie dezlegarea finală". Deși tulburat, el caută liniște; o liniște pe care a găsit-o, iar acum locuiește cu Dumnezeu - lucru recunoscut oficial ieri prin celebrarea impresionantă la care am luat parte. Iubiți credincioși, dragi radioascultători, e liniște... simțiți calmul și odihna pe care vi le aduc credința, cuvintele lui Isus și a locui cu Dumnezeu!?

Dar, mă întreb retoric: Mai dorim noi liniștea, a locui cu Dumnezeu?

18 mai 2014

Pr. Florin-Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
507 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 5-a a Pastelui:

Anul A
20 aprilie 2008 - Pr. Iulian-Eugen Kropp
22 mai 2011 - Pr. Eduard Ferenț
14 mai 2017 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat