Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 3-a a Paștelui

Fap 2,14.22-28; Ps 15; 1Pt 1,17-21; Lc 24,13-35

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia de astăzi ne prezintă una dintre cele mai frumoase și bogate pagini ale Sfintei Scripturi; plină de adevăruri și învățături esențiale pentru viața noastră de credință.

Episodul întâlnirii celor doi ucenici de la Emaus cu Isus vrea să ne spună în esență că și astăzi, ca și acum 2000 de ani, Cristos cel Înviat merge alături de omul dezamăgit și trist, care călătorește pe străzile istoriei. Isus îi ascultă mai întâi plângerile, iar apoi îi explică sensul vieții, al suferinței și al iubirii. Mai mult, această relatare poate fi considerată o metaforă, o paradigmă a căii pe care am putea să o străbatem și noi pentru a-l recunoaște și întâlni pe Cel Înviat. Dar, să ne lăsăm călăuziți de textul sacru.

După cum am auzit în evanghelie, în ziua învierii lui Isus, doi dintre ucenicii săi, dezamăgiți și triști, se duceau către un sat numit Emaus. De ce erau dezamăgiți și triști?

Cu siguranță, în primul rând pentru că au crezut în Isus din Nazaret și l-au urmat plini de speranță. Acesta i-a chemat și i-a entuziasmat pentru cauza sa, pentru planul său. Dar acum, după evenimentele din urmă cu trei zile, când el a fost răstignit, totul s-a terminat pentru ei, planul a dat faliment, iar decepția lor era imensă. Istoria lor, proiectele lor, visele lor păreau compromise definitiv și iremediabil. Dăduseră totul pentru Isus, își lăsaseră casele, munca, familia, tot ceea ce putea să le ofere o siguranță, iar acum s-a ales praful din toate aceste planuri. Putem să ne închipuim ce deziluzie imensă a putut provoca pentru ei moartea lui Isus.

Cred că ceva asemănător ni se întâmplă și nouă deseori, mai ales atunci când traversăm o perioadă de suferință, de dezamăgire, de eșec.

Să ne gândim la cei care și-au pierdut locul de muncă, sau un lucru prețios, sau o persoană dragă, la cei care au investit atât de mult în familie și văd că aceasta se destramă, la cei care au pus atât de mult suflet în creșterea propriilor copii, iar acum văd că aceștia o iau pe căi greșite, la cei care păreau "sănătoși tun", iar acum sunt răstigniți pe patul suferinței din cauza unei boli necruțătoare, la cei care visau să-și construiască un viitor strălucitor, iar planurile lor au fost date peste cap.

Ne-am pus atâtea speranțe în reușita planurilor noastre, în familia noastră, în prieteniile noastre, în sănătatea și în forțele noastre, iar acum parcă totul se dărâmă...

La un moment dat, Isus însuși, se apropie de acești doi ucenici și merge împreună cu ei. Pentru ei parcă era sfârșitul lumii. Dar, incredibil, tocmai în mijlocul eșecului, al falimentului legat de tot ceea ce construiseră, în dezamăgirea lor îl întâlnesc pe Isus.

"Dar ochii lor erau ținuți să nu-l cunoască".

Nu pentru că Isus s-ar fi deghizat sau ar fi luat o altă formă, ci ei erau incapabili să-l recunoască. Nu-l recunosc pentru că sunt prea închiși în problemele lor, în durerea lor, în dezamăgirea și suferința lor. Iar atunci când ești prea închis în problemele tale, prea copleșit de ele și fără speranță, nu mai ești capabil să vezi altceva, altă realitate.

Isus îi întreabă despre ce vorbeau între ei și de ce sunt triști. Se preface că nu știe nimic despre evenimentele răsunătoare care avuseseră loc cu trei zile în urmă la Ierusalim.

Cei doi ucenici îl critică cu o anumită asprime pe Necunoscutul care mergea împreună cu ei: "Numai tu ești străin în Ierusalim și nu știi cele petrecute în zilele acestea?"

Este critica pe care și noi i-o adresăm uneori lui Dumnezeu.

Ni se pare că este un "străin" față de viața noastră, că nu cunoaște situațiile prin care trecem, că nu este la zi cu informațiile, cu știrile și-i reproșăm: Doamne, tu nu știi, nu vezi ce mi se întâmplă? De ce tolerezi o astfel de situație, de ce nu intervii? Unde ești?

Dar Isus, dând dovadă de o pedagogie profundă, îi determină pe ei să povestească, pentru a vedea cum au înțeles cele întâmplate. În prima fază, nu îndepărtează tristețea din sufletul celor doi ucenici și nici măcar nu-i consolează; primul lucru pe care-l face este acela de a-i asculta, pur și simplu, atât, îi ascultă. Dumnezeu, înainte de a ne spune ceva, ne ascultă.

Iubirea constă mai întâi în aceasta: a-l asculta pe celălalt, a împărtăși împreună realitatea vieții și trăirile celuilalt. Dumnezeu este alături de noi: dacă suntem dezamăgiți, el este cu noi, rămâne cu noi, ne ascultă.

Din cele spuse de ucenici, reiese că într-adevăr, cunoșteau bine evenimentele, însă relatarea lor se baza doar pe ceea ce văzuseră cu ochii trupești și experimentaseră cu simțurile lor. Se vede că erau bine informați, știau totul, până la ultimele amănunte, însă le lipsea un lucru foarte important, nu înțelegeau sensul celor întâmplate. Pentru ei, ceea ce se întâmplase este fără un sens, iar ceea ce e fără sens nu poate fi acceptat.

După ce i-a ascultat, ce face Isus? Dă o semnificație diferită celor întâmplate, oferă un sens profund spiritual faptelor vieții.

Într-adevăr, orice poate fi înfruntat și rezolvat, dacă se găsește un sens, o motivație.

De multe ori și noi cunoaștem atâtea lucruri, suntem la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viața noastră și în jurul nostru, dar nu reușim să înțelegem semnificația acestora.

Isus ne arată în evanghelia de astăzi că pentru a înțelege evenimentele era nevoie de cunoașterea sensului profețiilor, al Scripturii.

"O, nepricepuților și greoi de inimă în a crede toate cele spuse de profeți! Oare nu trebuia Cristos să sufere acestea și să intre în gloria sa?"

Și le explică toate Scripturile cu privire la Mesia, pornind de la Moise și de la profeți.

Această explicație îi va face puțin mai târziu să exclame: "Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?"

Isus le arată că există un sens profund în tot ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă, la prima vedere, pare ceva tragic, dramatic, o nefericire sau un blestem.

Și noi, iubiți credincioși, dragi radioascultători, avem posibilitatea să ne lăsăm luminați de cuvântul lui Dumnezeu de fiecare dată când participăm la sfânta Liturghie. Dumnezeu ne vorbește, ne explică Scripturile, ne ajută să găsim sensul vieții noastre...

Ajunși la destinație, la Emaus, Necunoscutul pare că vrea să meargă mai departe. Însă, ei îl imploră să se oprească la ei: "Rămâi cu noi, pentru că este seară!"

Când era la masă împreună cu ei, "luând pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o lor". În acel moment, la frângerea pâinii are loc o revelație, îl recunosc pe Cel Înviat.

Este ceea ce ar trebui să ni se întâmple și nouă de fiecare dată când participăm la sfânta Liturghie: la frângerea pâinii ar trebui să-l recunoaștem în fața noastră, pe altar pe Cristos prezent în mijlocul nostru.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Când evanghelistul Luca scrie evanghelia sa, pe la anii 80-85, aproape niciunul dintre destinatarii scrierilor sale, adică creștini proveniți dintre păgâni, nu fusese martor ocular la evenimentul morții și învierii lui Isus, care avusese loc cu vreo 50 de ani mai înainte. Probabil că și acei creștini cărora le vorbea Luca, la fel ca noi astăzi, se întrebau: Cum pot trăi eu experiența întâlnirii cu Isus Cel Înviat? Ce relevanță are aceasta asupra vieții mele?

Povestind acest episod, Luca le răspunde și lor ca și nouă: "Cel Înviat este mereu alături de noi. Dacă vreți să-l întâlniți trebuie să participați la sfânta Liturghie și acolo îl veți descoperi în cuvântul care este proclamat și în sfânta Euharistie".

Sunteți triști, atunci veniți în Biserică pentru a deveni conștienți de ceea ce ne face cu adevărat rău, de dezamăgirile noastre, de motivele tristeții noastre. Într-un chip special, e important să înțelegem că întâlnirea cu Isus ne redă curajul, ne redă speranța, ne redă bucuria și ne transformă în mărturisitori entuziaști ai învierii sale. Amin.

4 mai 2014

Pr. Benone Lucaci


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
514 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a a Pastelui:

Anul A
6 aprilie 2008 - Pr. Lucian Simon
8 mai 2011 - Pr. Ștefan Lupu
30 aprilie 2017 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat