Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Epifania Domnului

Is 60,1-6; Ps 71; Ef 3,2-3.5-6; Mt 2,1-12

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sărbătoarea Epifaniei, pe care o celebrăm astăzi, este o continuare și o aprofundare a misterului Crăciunului, a misterului iubirii divine care se întrupează în persoana lui Isus Cristos și se manifestă înaintea tuturor popoarelor lumii.

Epifania este începutul manifestării publice a lui Isus, Mesia, în fața întregii omeniri reprezentate de cei trei regi-magi din Răsărit.

Fenomenul excepțional, apariția unei stele de o strălucire impresionantă, în cosmosul pe care ei îl studiau ca niște astronomi pasionați, a fost mobilul de care s-a folosit Dumnezeu, Stăpânul întregului univers, pentru a-i conduce la credință adevărată și, prin aceasta, la cunoașterea și la întâlnirea cu Isus Cristos, Domnul, Adevărul care mântuiește și dă viață și fericire veșnică.

Această stea pe care craii-magi o numesc "steaua lui", adică a lui Mesia, le-a provocat o veritabilă străfulgerare divină în mintea și în inima lor și i-a captivat atât de mult, încât i-a determinat să ia o decizie surprinzătoare, atât pentru cei din familia lor, cât și pentru mulți dintre cei care i-au văzut călătorind.

S-au decis să pornească la drum, lăsându-se călăuziți de această stea. E posibil ca profeția lui Balaam "O stea răsare din Iacob" (Num 24,17), care prevestea venirea în lume a lui Mesia, să fi ajuns și la urechile lor, iar ei să vadă în această stea tocmai împlinirea acestei profeții.

Dorința de a vedea ce prevestește steaua ce le-a apărut i-a determinat să o urmeze, deși nu știau locul precis unde aveau să ajungă, urmând calea indicată de acea stea excepțională. Erau însă pe deplin încredințați că acest semn este divin și că trebuia urmat până la capăt, dacă voiau să-l întâlnească pe Regele Mesia, venit între oameni.

Determinați și susținuți de convingerea lor sfântă că acest semn este divin, fără să-i cunoască deplina lui semnificație, decât atunci când vor auzi interpretarea Scripturilor la Ierusalim de către cărturari, au fost în stare să pornească la drum, să înfrunte disprețul oamenilor, oboseala, greutățile și pericolele călătoriei, iar la capătul drumului să experimenteze imensa bucurie de a-l întâlni pe Regele Mesia.

Epifania lui Isus, anunțată magilor prin steaua minunată care i-a călăuzit, a răscolit și tulburat Ierusalimul, pe Irod, regele Iudeii, pe arhierei și preoți, slujitori ai templului, și pe cărturari, adică pe cunoscătorii și interpreții Sfintelor Scripturi.

În fața apariției și a manifestării lui Mesia, relatată de textul evangheliei, observăm aceste atitudini: aceea a arhiereilor și a cărturarilor, care după ce cercetează Scripturile și află de locul unde trebuia să apară Mesia, rămân indiferenți și își văd în continuare netulburați de viața lor, deși așteptau și ei venirea lui Mesia; aceea a magilor care, descoperind locul unde trebuia să se nască Mesia, merg să-l întâlnească; aceea a lui Irod, care urmărește să-l ucidă, considerându-l un dușman și un pericol pentru tronul său.

Aceste trei atitudini au menirea să ne determine să ne întrebăm: Care este atitudinea noastră actuală față de Isus Cristos, Mesia? În care dintre aceste trei categorii ne aflăm? Nu cumva suntem indiferenți față de Cristos venit în lume? Îl căutăm sincer și vrem să ne întâlnim cu el? Sau îl disprețuim și îl urâm, luptând împotriva lui, considerându-l un dușman ce trebuie distrus? Sărbătoarea de astăzi ne provoacă să dăm un răspuns personal la aceste întrebări. Răspunsul nostru sincer ne va arăta în care dintre cele trei categorii de persoane ne încadrăm, și, prin urmare, cum vom acționa.

Iubiți credincioși și dragi radioascultători

Iubirea infinit milostivă a lui Dumnezeu, care vrea ca toți oamenii să ajungă la cunoașterea adevărului și la mântuire, nu refuză nici unui om posibilitatea de a se întâlni cu Isus Mesia, unicul Mântuitor și Mijlocitor între Dumnezeu și oameni.

Așa cum le-a oferit magilor steaua cea luminoasă pentru a-i călăuzi la Cristos, la fel ne oferă și nouă o lumină capabilă să ne călăuzească în drumul nostru de întâlnire cu Cristos.

Popoarelor la care încă nu a ajuns evanghelia, vestea cea bună a lui Cristos, Dumnezeu le oferă darul credinței naturale prin care îi stimulează și îi luminează din interiorul ființei lor să caute și să primească adevărul. Și cum noi știm că Adevărul este însuși Cristos, prin darul credinței naturale, necreștinii care caută cu sinceritate adevărul, pot ajunge la cunoașterea suficientă a lui Cristos și la posibilitatea obținerii mântuirii, în conformitate cu planul său mântuitor, pe o cale pe care numai Dumnezeu o cunoaște.

Oamenilor însă care s-au lăsat călăuziți de darul credinței naturale, în căutarea cu sinceritate a adevărului, și au primit, în urma predicării și a catehizării, evanghelia mântuirii, Dumnezeu le-a oferit, prin Botez, darul supranatural al credinței, adică virtutea teologală a credinței.

Prin acest dar supranatural al credinței, creștinii cred în existența unui singur Dumnezeu viu și adevărat în trei persoane, consideră ca adevărat ceea ce a revelat Dumnezeu, prin acțiunile și cuvintele sale, și plini de încredere în iubirea lui veșnic milostivă, se străduiesc să-i împlinească cu fidelitate poruncile pentru a beneficia de darul mântuirii.

Prin epifania sa, așa după cum scrie sfântul Paul creștinilor din Efes, Cristos vrea să se manifeste tuturor popoarelor pentru că toți sunt chemați, Cristos Isus, să participe la aceeași moștenire, pentru că "prin evanghelie păgânii sunt împreună moștenitori cu noi, alcătuiesc un singur trup cu noi și sunt părtași cu noi la aceeași făgăduință în Cristos Isus" (Ef 3,6).

Cred că merită, în sărbătoarea de astăzi, să medităm câteva momente asupra modului în care au acționat magii însuflețiți de credinței lor, chiar dacă au trecut câteva săptămâni de când s-a încheiat Anul Credinței.

Mai întâi, au acceptat inițiativa lui Dumnezeu, care le-a transmis mesajul său prin steaua minunată și s-au decis să urmeze drumul indicat lor prin acest fenomen astronomic excepțional. Când steaua a dispărut, la intrarea în Ierusalim, au început să se intereseze despre Mesia de la persoanele cele mai competente care puteau să le dea relații referitor la evenimentul întâmplat.

Apoi au continuat căutarea lor și, în sfârșit, au ajuns la ținta căutărilor lor. Întâlnirea cu Mesia le-a produs o imensă bucurie. Această bucurie i-a făcut să se plece la pământ și să-l adore, să-i ofere daruri, iar apoi să se întoarcă în patria lor pe o altă cale, transformați în ucenici și mesageri ai iubirii lui divine.

Admirând credința fermă și tenacitatea acțiunilor magilor, să vedem ce putem și ce trebuie să învățăm, astăzi, de la ei cu privire la trăirea credinței noastre. Desigur, mai întâi să acceptăm cu multă disponibilitate darul oferit de Dumnezeu prin Botez, virtutea teologală a credinței.

Să păstrăm și să cultivă această virtute prin citirea și meditarea Scripturilor; să cunoaștem bine învățătura creștină, ascultând predica și cateheza propusă de persoanele competente: papa, episcopi și preoți; să ne apropiem de Cristos, primindu-l în sfintele sacramente și adorându-l în fața preasfântului sacrament al Euharistiei; să-i oferim darurile noastre spirituale: aurul curat al iubirii noastre fidele, tămâia rugăciunilor noastre pioase și neîntrerupte, smirna smereniei și a supunerii constante față de legile sale, dar și darurile noastre materiale, săvârșind fapte de caritate în favoarea celor săraci, orfani, văduvi sau marginalizați social; să ne lăsăm transformați de Cristos în ucenici ai săi și în mesageri ai evangheliei sale; să acceptăm să devenim colaboratorii săi la opera sa de mântuire prin împlinirea în mod conștiincios a datoriilor profesionale și familiale, prin suportarea cu răbdare a încercărilor, a bolilor, a bătrâneții și a tuturor suferințelor noastre, unindu-le cu suferințele sale mântuitoare.

Astfel, vom da dovadă de o credință matură, care se va manifesta printr-o iubire devotată, atât față de Cristos, cât și față de oameni.

Întrucât, în Dieceza de Iași, anul 2014 este dedicat episcopului martir Anton Durcovici, cred că este potrivit să privim la exemplul de credință pe care ni-l oferă, în lumina celor considerate în sărbătoarea de astăzi a Epifaniei.

Episcopul nostru Anton, atât prin viața și activitatea sa, cât și prin moartea sa de martir, ne-a arătat credința sa matură. El a păstrat cu fidelitate credința primită la Botez, a aprofundat sistematic adevărurile revelate, frecventând cursurile de teologie, obținând chiar titlul de doctor în teologie; sfințit preot a predicat cu fermitate și curaj adevărurile de credință, iar ca profesor le-a propus cu claritate seminariștilor; și-a fortificat credința prin primirea frecventă a sfintelor sacramente, prin meditație și rugăciune.

Prin credința sa puternică și bine fundamentată teologic, episcopul Anton Durcovici s-a întâlnit plenar cu Cristos, mai întâi în misterul crucii pe care l-a celebrat la sfânta Liturghie și pe care l-a trăit personal în suferințele îndurate în închisorile comuniste, iar apoi prin moartea sa de martir care i-a deschis posibilitatea întâlnirii față către față cu Cristos în gloria eternă din ceruri.

Prin episcopul nostru martir, Anton Durcovici, Dumnezeu ne oferă un luminos exemplu de trăire a credinței noastre creștine, care cred că merită să fie urmat.

Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul credinței creștine, să o păstrăm și să o aprofundăm prin cunoașterea adevărurilor de credință, prin primirea sfintelor sacramente, prin meditație și rugăciune pentru ca la capătul drumului nostru de credință să trăim și noi bucuria imensă de a-l fi întâlnit pe Cristos și de a putea să-l vedem și să-l contemplăm în misterul Sfintei Treimi.

În încheiere vă propun să facem această rugăciune: Doamne, sporește-ne credința, întărește-ne în credință, fă-ne statornici într-însa, fă-ni-o eficientă prin caritate și ajute-ne să ne bucurăm veșnic, după această viață, de roadele credinței noastre. Amin.

6 ianuarie 2014

Pr. Iosif Enășoae


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
408 accesari.


Alte predici pentru Epifania Domnului:

Anul A
6 ianuarie 2008 - Ep. Aurel Percă
6 ianuarie 2011 - Pr. Petru Sescu
6 ianuarie 2017 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat