Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Sfânta Familie: Isus, Maria ȘI Iosif

Sir 3,3-7.14-17a; Ps 127; Col 3,12-21; Mt 2,13-15.19-23

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În miezul sărbătorilor de Crăciun, Biserica ne cheamă să ne oprim astăzi la contemplarea sfintei familii din Nazaret, alcătuită din Maria, Iosif și Isus. Acest "popas" ne duce în același timp să reflectăm asupra familiei creștine, pentru a descoperi natura, frumusețea ei și misiunea ei istorică în prezentul societății noastre.

Deși este unică și originală în felul ei, sfânta familie din Nazaret se prezintă ca model de viață și de iubire pentru orice familie, oglindă luminoasă a posibilităților și scopurilor fiecărei familii. Caracteristicile unice ale familiei din Nazaret, realizate în umilință, în simplicitate și în sărăcia vieții cotidiene, exaltă condiția istorică în care trăiește și crește orice familie umană.

Biserica și lumea contemporană se întreabă, astăzi mai mult decât oricând, cu privire la planul lui Dumnezeu asupra familiei. în timp ce, pe de o parte, rezultă unele mari valori care manifestă prezența lui Dumnezeu, cum ar fi creșterea libertății și a responsabilității în paternitate și în educație, legitima aspirație a femeii pentru egalitatea în drepturi și datorii cu bărbatul, deschiderea la dialog cu întreaga familie umană, prețuirea relațiilor autentic umane, pe de altă parte se constată dificultăți din ce în ce mai mari privind degradarea valorilor căsătoriei, viziunea materialistă și hedonistă despre viață, atitudinea permisivă a părinților, slăbirea legăturilor de familie și a comunicării dintre generații.

"Conștientă că taina Căsătoriei și familia constituie una dintre valorile cele mai prețioase ale omenirii, Biserica vrea să-și facă auzit glasul și să-și ofere ajutorul celor care, conștienți de valoarea Căsătoriei și a familiei, se străduiesc să realizeze cu fidelitate aceste valori în viața lor; acelora care plutesc în nesiguranță și anxietate, caută adevărul precum și acelora care sunt împiedicați pe nedrept să trăiască liber propriul proiect al familiei. Susținând pe cei dintâi, luminându-i pe următorii și ajutându-i pe ceilalți Biserica oferă slujirea sa celor care sunt preocupați de destinul Căsătoriei și al familiei" (FC 1).

Astăzi, sărbătoarea "Sfânta Familie de la Nazaret", este tocmai o ocazie foarte bună pentru a "proclama" creștinilor și oamenilor de bunăvoință planul lui Dumnezeu cu privire la căsătorie și familie, așa cum ne îndeamnă fericitul papă Ioan Paul al II-lea în exortația apostolică Familiaris consortio.

1. Familia este o realitate mare și minunată, cea mai frumoasă și cea mai prețioasă care ne este dată pe acest pământ pe plan uman și natural. Pe bună dreptate despre familie se dau definițiile cele mai frumoase: ea este "celula de bază" a societății; apoi se obișnuiește a se spune că familia "este prima și cea mai importantă școală de viață"; fiind vorba despre familia creștină, ea este "o mică Biserică", Biserica în miniatură, "Biserica domestică". Sunt expresii, poate un pic devalorizate prin folosirea lor, care riscă să devină stereotipuri, dar care trebuie să păstreze intactă valabilitatea lor și adevărul lor profund.

Cine a avut harul unei familii, o adevărată familie, știe că este întocmai; și la fel, cine nu a avut o adevărată familie, din tristă experiență, știe bine ce fel da valori" a pierdut.

Familia, "celula de baza" a societății

Așa cum țesutul unui organism este format din atâtea mici celule, la fel societatea se compune din multe nuclee familiale; și așa cum organismul este sănătos când fiecare celulă este sănătoasă, la fel societatea este sănătoasă și solidă când familiile sunt sănătoase și solide din punct de vedere moral. în schimb societatea este minată chiar în temeliile sale, amenințată în însăși existența sa atunci când familia este slăbită și pusă în pericol.

Familia, "prima și cea mai importantă școală de viață"

În familie și din familie învățăm noțiunile fundamentale ale trăirii umane și civile; de la familie asimilăm comportamentele cele mai importante: iubirea, înțelegerea, suportarea reciprocă, iertarea, dialogul, spiritul de sacrificiu, cinstea, simțul datoriei, etc. Dacă o familie nu se achită de aceste datorii, este o familie falimentară și cauză a unor daune ireparabile față de copii și față de societate, pentru că dacă nu se învață prețuirea și trăirea anumitor valori în familie, cu greu se va putea învăța în afara ei; și foarte probabil, că dacă familia nu a dat la timp aceste lecții de viață, copii nu le vor învăța niciodată.

Familia creștină, "mica Biserică, Biserica domestică"

În afară de valorile umane fundamentale, fiecare familie este chemată să transmită copiilor și valorile religioase, religiozitatea fiind o componentă esențială a persoanei, cu atât mai mult dacă este vorba de o familie creștină. Părinții sunt pentru copii primii și cei mai necesari educatori la credință și la practica religioasă. Cunoașterea lui Dumnezeu, rugăciunea, observarea și respectarea poruncilor, frecventarea Bisericii, se învață pe genunchii părinților. Pentru a completa sau a integra opera educativă vor interveni într-un al doilea moment cateheții și preoții, dar niciodată nu vor putea să-i substituie pe părinți. Aceștia, dimpotrivă, vor trebui să întărească și să confirme prin cuvântul și exemplul lor învățătura primită la biserică sau la școală.

2. Dar pentru ca familia să-și poată îndeplini toate aceste roluri de celulă fundamentală a societății, școală autentică de viață, mică Biserică, este necesar ca ea să corespundă planului lui Dumnezeu-creatorul, să se realizeze în conformitate cu voința sa și cu planul său de providență. Ori

- Voința lui Dumnezeu-creatorul este ca familia", temelia familiei, să fie una și indisolubilă, altfel baza pe care se construiește familia ar fi nesigură și precară, supusă schimbărilor de situații și instabilității inimii omului;

- Voința lui Dumnezeu-creatorul este ca iubirea care unește bărbatul și femeia în familie să fie fără rezerve, absolută, totală, unica, exclusivă, chiar mai profundă decât însăși iubirea naturală care leagă copiii de părinții lor. "Pentru aceasta bărbatul va lăsa pe tatăl și mama sa..., și cei doi vor fi un singur trup" (Gen 2,34), două persoane care se contopesc într-una singură, în virtutea iubirii devin o singură inimă și un singur suflet. Prin urmare, adaugă Isus în evanghelie: "Omul să nu separe ceea ce Dumnezeu a unit" (Mt 19,6) și vrea ca ea să rămână unită pentru totdeauna.

- Voința lui Dumnezeu-creatorul cu privire la căsătorie și familie este ca să fie deschise cu generozitate la dăruirea și primirea vieții.

"Creșteți și vă înmulțiți" (Gen 1,28) este porunca Domnului; de aceea bărbatul și femeia, în căsătorie, nu trebuie să se închidă într-o specie de egoism în doi, dar trebuie să se simtă chemați să coopereze la opera de creație a lui Dumnezeu, transmițând viața altor creaturi. A fi "procreatori" cu simț de responsabilitate, dar și cu generozitate, și cu încredere în providența divină. Soții care nu vor să aibă copii se exclud din planul lui Dumnezeu și, voind să rămână sterili din punct de vedere biologic, ei vor fi sterili și din punct de vedere moral și spiritual. Soții care din calcule egoiste reduc la minimum numărul de copii, încrezându-se mai mult în propria capacitate de previziune și de "programare", și nu încrezându-se în providență, vor construi o familie poate mai comodă sub aspect economic, dar cu siguranță mai săracă în valori umane și resurse morale și spirituale.

- Voința lui Dumnezeu-creatorul este ca familia să fie o comunitate de persoane care trăiește și realizează comuniunea de iubire între membrii ei.

"Familia, întemeiată și însuflețită de iubire, este o comunitate de persoane: soții, părinții, copiii, rudele. Prima misiune a familiei este de a trăi cu fidelitate realitatea comuniunii prin asumarea rolului constant de a dezvolta o comuniune autentică de persoane", scrie fericitul Ioan Paul al II-lea în exortația apostolică Familiaris consortio (n. 18). Și papa continuă: "Toți membrii familiei fiecare după darul propriu, au harul și responsabilitatea de a construi, zi după zi, comuniunea persoanelor, făcând din familie "cea mai completă și mai bogată școală de umanitate", ceea ce se traduce în fapte prin grija și dragostea față de cei mici, față de cei bolnavi și bătrâni, prin serviciile reciproce zilnice, prin împărțirea bunurilor, a bucuriilor și suferințelor" (FC 21).

3. Este minunat acest plan al lui Dumnezeu cu privire la căsătorie și familie; ideal sublim și fascinant, dar cineva poate ar spune; "Cine poate să-l realizeze? Nu este un ideal prea înalt pentru puterile umane slabe?"

Putem fi siguri că Dumnezeu nu poate să ceară ceva imposibil creaturilor sale, altfel ar fi nedrept; dar dacă fixează și propune un ideal, vrea să spună că oferă și mijloacele pentru a-l realiza.

Trei lucruri sunt indispensabile pentru a putea realiza planul divin cu privire la căsătorie și la familie:

- O serioasă pregătire morală și spirituală. A te căsători și a forma o nouă familie este o acțiune de importanță capitală, o angajare care implică și marchează profund destinele a două persoane, în afară de cele al creaturilor care sunt completarea naturală a căsătoriei. Nu este de conceput că se poată ajunge la acest scop, la această țintă, că se poate îndeplini această misiune cu ușurătate și superficialitate, gândind numai la aspectele formale și exterioare sau numai la problemele cu caracter material și economic.

Este absolut necesară o pregătire interioară adecvată; și nu este vorba numai de o pregătire apropiată, deși și ea este necesară, dar este vorba mai ales de o pregătire îndepărtată constând în dobândirea, din partea tinerilor care se căsătoresc, a unor valori morale și spirituale, cu un comportament corespunzător care fac ca iubirea să reziste la încercările vieții și la uzura timpului, valori care să alimenteze în continuu viața de căsnicie și care să permisă îmbogățirea reciprocă a soților, valori care să facă posibilă creșterea copiilor într-o ambianță de familie senină și plină de resurse spirituale.

- Voința fermă și angajarea din partea celor doi soți de a îndeplini datoriile stării proprii: un mare spirit de sacrificiu pentru a înfrunta împreună inevitabilele încercări inerente vieții conjugale și de familie, știind că în încercări și dificultăți se călește iubirea, se consolidează și se aprofundează.

"Comuniunea familială - scria același fericit Ioan Paul al II-lea - poate fi păstrată și perfecționată numai cu un mare spirit de sacrificiu. Ea cere, într-adevăr, de la toți și de la fiecare în parte, să fie dispuși, prompt și generos, la înțelegere, toleranță, iertare și împăcare" (FC, 21).

- Recurgerea la harul și ajutorul lui Dumnezeu prin mijloacele pe care le-a pus la dispoziția noastră, în special:

Participarea la Euharistie: "Sfânta Euharistie este izvorul Căsătoriei creștine... Sfânta Euharistie este izvorul carității pentru că reprezintă jertfa iubirii lui Cristos pentru Biserica sa. Familia creștină află în sfânta Euharistie fundamentul și sufletul «comuniunii» și «misiunii» sale, pentru că pâinea euharistică face din membrii comunității familiale un singur trup, revelație și participare la cea mai amplă unitate a Bisericii, iar participarea la trupul «dăruit» și la sângele «vărsat» al lui Cristos devine izvorul nesecat al dinamismului misionar și apostolic al familiei creștine" (FC 57).

Sacramentul Reconcilierii: "Celebrarea acestui sacrament are însemnătate deosebită pentru viața familială: în timp ce în credință descoperă că păcatul contrazice nu doar legământul cu Dumnezeu, ci și legământului soților și comuniunea familiale, soții și toți membrii familiei sunt conduși la întâlnirea cu Dumnezeu, «bogat în milă», care, împărțind iubirea sa mai puternică decât păcatul, reconstruiește și perfecționează legământul conjugal și comuniunea familială". (FC 58).

Rugăciunea "constituie stimulentul cel mai puternic pentru ca familia creștină să-și asume și să rezolve pe deplin toate responsabilitățile sale de celulă primară și fundamentală a societății umane" (FC 62).

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Este necesar ca din când în când să aducem în prim plan și să accentuăm unele adevăruri fundamentale despre căsătorie și familie, pentru că există riscul de a le uita sau de a nu le da locul care li se cuvine, existând pericolul să ne adaptăm și să ne conformăm cu mentalitatea secularizată și agnostică, destul de răspândită astăzi, judecând după numărul de divorțuri și separări în căsătorie, sau la alte tendințe care vor să deformeze frumusețea căsătoriei și a familiei creștine.

Sărbătoarea Sfintei Familii este o invitație să privim la un model excepțional de familie și să cultivăm dorința de a avea familii cu adevărat sănătoase și puternice.

Papa Francisc, adresându-se familiilor participante la Ziua Mondială a Familiei în cadrul Anului Credinței, la 27 octombrie 2013, le-a încurajat cu aceste cuvinte:

"Dragi familii, voiți știți prea bine: adevărata bucurie care se gustă în familie nu este ceva superficial, nu vine de la lucruri, de la împrejurări favorabile... Adevărata bucurie vine de la o armonie profundă între persoane, pe care toți o simt în inimă, și care ne face să simțim frumusețea de a fi împreună, de a ne susține reciproc pe drumul vieții. Dar la baza acestui sentiment de bucurie profundă se află prezența lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu în familie, este iubirea sa primitoare, plină de milostivire, respectuoasă față de toți. Și mai ales, o iubire răbdătoare: răbdarea este o virtute a lui Dumnezeu și ne învață, în familie, să avem această iubire răbdătoare, unul față de celălalt. Să avem răbdare între noi. Iubire răbdătoare. Numai Dumnezeu știe să creeze armonia diferențelor. Dacă lipsește iubirea lui Dumnezeu, și familia pierde armonia, prevalează individualismul și se stinge bucuria. În schimb, familia care trăiește bucuria credinței o comunică spontan, este sarea pământului și lumina lumii, este plămadă, ferment pentru întreaga societate.

Dragi familii, trăiți totdeauna cu credință și simplicitate, ca Familia Sfântă din Nazaret!"

Să rugăm Sfânta Familie din Nazaret să reverse asupra familiilor noastre binecuvântare de la Domnul, să le păstreze în seninătate și înțelegere; pentru ca soții creștini să se angajeze la realizarea modelului de căsătorie și familie voită de Dumnezeu; pentru ca tinerii să se pregătească cu seriozitate la formarea de familii frumoase, bucuria inimii lor și mândrie și bogăție pentru Biserică și societate.

29 decembrie 2013

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
398 accesari.


Alte predici pentru Sfânta Familie: Isus, Maria și Iosif:

Anul A
30 decembrie 2007 - Ep. Petru Gherghel
26 decembrie 2010 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat