Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 30-a de peste an

Ex 22,21-27; Ps 17; 1Tes 1,5-10; Mt 22,34-40

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrarea solemnă a Zilei Mondiale a Misiunilor este semnul clar că, deși suntem parte a acestei lumi, nu vrem, de drept și de fapt, să ne confundăm cu lumea, nu acceptăm în niciun chip să fim una cu ea.

Ziua Mondială a Misiunilor are menirea de a ne conștientiza încă o dată că avem o misiune în această lume, că darul nemeritat al credinței primit la Botez este, într-adevăr, gratuit și, ca atare, suntem datori, tot în mod gratuit, să-l oferim altora.

Dacă nu ne închinăm la soare, la lună sau stele, la animale sau arbori, dacă nu orbecăim în marasmul nenumăratelor sisteme filozofice mai vechi sau mai noi, dacă avem o demnitate care ne ridică net deasupra tuturor necuvântătoarelor, aceasta se datorează numai și numai darului de a fi creștini, urmași ai singurului popor antic monoteist, descendenți ai poporului unicului Dumnezeu, poporul israelit.

Dacă suntem liberi de tot felul de tradiții și cutume ancestrale care, dincolo de a fi ciudate, sunt de-a dreptul degradante și dezumanizante, se datorează faptului de a fi moștenitorii unei religii care depășește radical religiile naturale care nu sunt altceva decât rodul efortului omului dornic de a accede la divinitate, religia creștină fiind o religie revelată, descoperită de însuși Dumnezeu, mai întâi prin creație, apoi prin patriarhi, prin profeți și, în sfârșit, prin Fiul său Isus Cristos făcut om.

Anul acesta, ca și în anii precedenți, de Ziua Mondială a Misiunilor, avem oportunitatea de a ne întreba dacă am reflectat serios asupra acestor realități, asupra acestor daruri de care ne bucurăm ca și cum ne-ar fi proprii?

E posibil că, ajutați de vreo predică, de vreo cateheză sau de vreo carte bună citită, ne-am dat seama că darul de a crede și a ne închina unui singur Dumnezeu în trei persoane, darul de a aparține unicei Biserici întemeiate de însuși Fiul lui Dumnezeu coborât pe pământ. Da, toate și fiecare în parte dintre aceste daruri sunt total nemeritate; dar rămâne întrebarea: Ne-am dat seama îndeajuns de această gratuitate, de faptul că nu meritam nicidecum aceste daruri?

Vorbim despre o lume din care facem și noi parte, o lume care bea și mănâncă, cumpără și vinde, muncește și se distrează, doarme și visează, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Da. Câtă liniște, cât calm și câtă pace nu domnește în sufletul celui care se conduce după vorba arhicunoscută: "Să trăiești ca și cum totul ar depinde de Dumnezeu!"

De acord. Dar ce facem atunci când zicala populară este completată cu partea a doua: "Să muncești ca și cum totul ar depinde de tine!"

Nimerind zilele acestea, din pură întâmplare, peste emisiunea TV "Vrei să fii milionar?", m-am dus cu gândul, instinctiv și poate mai mult determinat de rimă, la întrebarea "Vrei să fii misionar?"

Ca să fii milionar trebuie să te pregătești intens, să dispui de o vastă cultură generală, să susții tot felul de teste și probe, să fii curajos și să ai noroc, așa cum obișnuiesc românii să spună.

Dar ca să fii misionar, ce trebuie să faci? Pe scurt, nu trebuie să faci altceva decât să fii ceea ce ești, adică un botezat care își ia în serios Botezul și, în consecință, se străduiește să trăiască cu adevărat creștinește.

Ne miră, poate, faptul că, pe lângă atâția episcopi și preoți din întreaga lume, sunt așa de mulți laici care conștientizează din ce în ce mai mult misiunea pe care fiecare creștin a primit-o la Botez. N-ar trebui totuși să ne mire!

Misionarul nu este decât un creștin pătruns de fascinația gratuității darurilor primite la Botez, pe care se simte dator să le împartă gratuit mai departe altora.

Încercând să trecem de la teologie la viață, de la teorie la practică, de la vorbă la faptă, am putea să ne întrebăm: Bine, vreau să fiu misionar, dar, concret, ce trebuie să fac pentru a fi misionar?

La modul concret, pentru a fi misionar ad extra, adică în țările de misiuni, trebuie să părăsești țara, dieceza, locul de muncă, locurile natale, pe cei dragi, casa, limba, cultura, tradițiile și obiceiurile la care ții așa de mult și să pleci într-o altă țară, într-o altă dieceză, la un alt loc de muncă, pe alte meleaguri, făcându-ți dragi ființe necunoscute, găsindu-ți un adăpost impropriu, adoptând o limbă și o cultură străină și făcându-ți proprii tradiții dintre cele mai variate și ciudate.

La modul concret, pentru a fi misionar ad intra, adică în țara proprie, în dieceza de care aparții, la locul de muncă pe care îl ai, în localitatea natală, acasă cu cei dragi, bucurându-te de limba ta maternă, de atâtea tradiții și obiceiuri încântătoare, trebuie să rămâi pe loc trupește, dar să-i însoțești în mod spiritual pe cei cărora Dumnezeu le-a dat harul să plece în țările de misiuni; cu alte cuvinte, să stai acasă, dar să faci ceva concret pentru a fi alături sufletește de misionarii plecați departe.

Rămâne să dăm un ultim răspuns la aceeași întrebare: Mai concret, ce trebuie să fac pentru a fi misionar?

Mai concret, dacă simți în tine dorința de a te angaja să fii misionar ad extra și deci consideri că ai capacitatea și curajul de a părăsi toate și a pleca în țările de misiuni, adresează-te unui preot din comunitatea parohială de care aparții și, cu siguranță, el va ști să te călăuzească, îndrumându-te spre Centrul Misionar Diecezan. Negreșit acolo vei fi ajutat să te cercetezi pentru a putea să-ți dai seama dacă, într-adevăr, ai calitățile recerute pentru o asemenea misiune înaltă și dificilă, urmând ca, în funcție de rezultatul autoexaminării să faci sau nu cursuri speciale de pregătire pentru a putea pleca informat, format și instruit în țările de misiuni, unde este nevoie de tine.

Dacă, în schimb, dorința ta este ca trupește să rămâi acasă, în țară, dar sufletește să-i însoțești pe misionarii care pleacă în țările de misiuni, atunci adresează-te unui preot din comunitatea parohială de care aparții, spunându-i că ai descoperit în tine o sensibilitate aparte față de misionari și în același timp dorința de a fi în comuniune spirituală cu ei. De bună seamă că oricare dintre preoții pe care îi vei ruga să te ajute îți vor vorbi despre apostolatul laicilor, despre posibilitatea de a-i ajuta pe misionari, în primul rând prin rugăciune, apoi prin diferite mici economii financiare, pe care le poți oferi pentru a susține munca misionarilor noștri.

Nu ar fi de mirare ca unul sau altul dintre preoții pe care îi vei consulta în această privință să-ți vorbească despre o asociație care poartă un nume destul de sugestiv: Asociația Misionară "Inimă de Mamă", care, de mai bine de 10 ani, se străduiește să trezească și să cultive în sufletele cât mai multor credincioși laici sensibilitatea pentru misiuni și misionari. Această asociație, prezentă în mai multe parohii de pe cuprinsul diecezei noastre, precum și al Arhidiecezei de București, numără câteva sute de membri, copii, tineri, adulți, vârstnici, bărbați și femei, persoane sănătoase și mai ales bolnavi. Toți membrii asociației sunt de drept și de fapt misionari ad intra și confirmă acest statut prin faptul că-i susțin lunar pe misionarii noștri prin așa-numitele buchete misionare, formate din buchete spirituale, materiale, financiare și literare. Este o ocupație, dar este mai mult decât o ocupație, este o misiune, o misiune nobilă, pentru că prin fiecare rugăciune sau faptă bună pe care o întreprind pentru misionari, aceste persoane au parte de toate meritele celor care trudesc în ogorul misionar al Bisericii. Stând acasă și oferind buchetul lor misionar, practic membrii AMIM sunt misionari, sunt prezenți și ei alături de misionari în țările de misiuni, se bucură de succesele lor și suferă împreună cu ei atunci când trec prin clipe grele.

Și cât adevăr nu conține asigurarea lui Isus care ne spune că nimic din ceea ce am făcut pentru el nu va rămâne nerăsplătit, nici pe acest pământ și cu atât mai mult în cer? Când citești în revista diecezană Lumina creștinului, pe site-ul episcopiei noastre de Iași sau în paginile publicației Asociației Misionare "Inimă de Mamă", ca să nu mai zic de momentele când ți-e dat să asculți relatările directe ale misionarilor noștri din timpul vizitelor pe care le fac în țară, inima ți se umple de adevărată bucurie cerească și nu-ți mai trebuie altă răsplată decât cea din ceruri. Amin.

23 octombrie 2011

Pr. Pavel Chelaru


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
472 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 30-a de peste an:

Anul A
26 octombrie 2008 - Pr. Anton Ghiurcă
26 octombrie 2014 - Pr. Petru Sescu
29 octombrie 2017 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat