Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 29-a de peste an

Is 45,1.4-6; Ps 95; 1Tes 1,1-5b; Mt 22,15-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Nu vă fie teamă să-l acceptați pe Isus și puterea sa. Iar cu puterea lui Isus să-l slujiți pe om și omenirea întreagă. Nu vă fie teamă! Deschideți, sau, mai bine zis, deschideți larg porțile lui Cristos! Puterii sale mântuitoare deschideți hotarele statelor, sistemele economice, precum și cele politice. Nu vă fie teamă! Numai Cristos știe ce este înlăuntrul omului. Doar el. Astăzi, ca mai mereu, omul nu știe ce poartă în interiorul său, în profunzimea inimii sale sau a sufletului său. Atât de des este nesigur, cât privește sensul vieții sale pe acest pământ. Este copleșit de îndoiala care se schimbă, nu de puține ori, în disperare. Permiteți, vă rog, vă implor cu umilință și încredere, permite-ți-i lui Cristos să-i vorbească omului, pentru că doar el are cuvinte de viață. Da, de viață veșnică!"

Așa își începea fericitul Ioan Paul al II-lea misiunea sa de păstor al Bisericii Universale. Și am citat doar un fragment din această omilie de acum celebră, întrucât astăzi se împlinesc 33 de ani de la alegerea sa ca papă. Pe lângă aceasta, săptămâna care urmează, sâmbătă, 22 octombrie, avem și prima sărbătoare liturgică a fericitului Ioan Paul al II-lea, și dieceza noastră se bucură deja de o biserică dedicată lui, la Poiana Micului. Pe urmele sale și actualul papă, Benedict al XVI-lea, tot în discursul său de început al slujirii sale petrine, pronunța aceleași cuvinte: "Să nu vă fie teamă de Cristos. El nu ia nimic, dar dăruiește totul. Deschideți, deschideți larg porțile lui Cristos și veți afla viața adevărată".

Ioan Paul al II-lea vorbea de un conflict, de dubiu și de disperare, conflict prezent în inima omului și, mai vorbea el, de incapacitatea omului de a cunoaște în realitate ceea ce este în interiorul său, idee pomenită, indirect, și de papa Benedict.

Ei bine, cu toții simțim greutatea multor întrebări, care apasă viața noastră de fiecare zi și, nu în ultimul rând, apasă și credința noastră. Da, pentru că există o dorință puternică în noi, aceea de a reuși să unim utilul sau necesarul cu profunzimea, locul de muncă cu Biserica, portofelul cu rozariul, politica cu credința, existența cu credința, profanul cu sacrul. Și nu este chiar la îndemâna oricui să rămână senin în această privință, seninătate ce vine din conștiința de a fi reușit să faci să conviețuiască în mod corect aceste realități aparent contrare.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cuvântul Domnului încredințat nouă în această duminică vrea să dăruiască un plus de seninătate și în această privință. Și o face clarificând niște priorități pe care noi, oamenii, când din slăbiciune omenească, când din neglijență, când din anumite dorințe necontrolate, ajungem să ne complicăm atât de mult, încât apoi nu mai știm ce este cu adevărat important și ce nu.

Este vorba de locul pe care trebuie să-l aibă între prioritățile noastre implicarea noastră în viața comunității. Deși intenția fariseilor și a adepților lui Irod nu era aceea de a rezolva dilema corectitudinii plătirii impozitelor față de puterea romană dominatoare, ci, intenția lor era aceea de a-l pune în încurcătură pe Isus și astfel să aibă un motiv în plus să-l condamne, Isus dă dovadă, încă o dată, că are o scară de valori foarte bine definită.

Deja în capitolul 17, câteva capitole înaintea capitolului din care am citit astăzi un fragment, Matei relatează cum Isus, deși era conștient de faptul că fiii nu plătesc taxa pentru că stau în casa propriului tată, spun, deja în capitolul 17 Isus îi poruncește lui Petru să achite taxa de doi dinari fixată de autoritățile templului.

Contextul discuției dintre evanghelia propusă în această duminică este un pic diferit. Repet, deși interlocutorii lui Isus pun problema corectitudinii plătirii taxelor, de fapt, pe ei nu-i interesează în primul rând acest lucru, ci voiau să-i întindă o cursă lui Isus, folosindu-se de o situație, atunci, ca și acum, delicată, și foarte concretă, anume, aceea a impozitului, a participării la cheltuielile comunității. Trebuie remarcat cât de bine era gândită această provocare: orice răspuns pe care Isus l-ar fi dat, i-ar fi atras condamnarea, fie din partea poporului, în cazul în care ar fi răspuns că trebuie plătit impozitul, fie din partea irodienilor, dacă ar fi fost împotrivă, întrucât irodienii erau colaboratori cu puterea dominantă, cu puterea romană.

Și, totuși, este deosebit de semnificativ răspunsul devenit proverbial, răspunsul lui Isus: "Dați cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu". Mulți au interpretat răspunsul acesta diplomatic, ca fiind o afirmare a separării politicii de religie sau chiar o enunțare a inoportunității de a fi amestecate. În realitate, acest răspuns dovedește în primul rând faptul că pentru Isus erau clare unele lucruri, anume că pe primul loc în viața sa era Dumnezeu, iar celelalte, inclusiv taxele, se rotesc în jurul relației cu Dumnezeu. Și spunea Isus în capitolul 17: "Ca să nu scandalizăm, mergi și plătește", îi spune lui Petru.

De fapt, prima lectură pune în evidență foarte incisiv acest lucru, atunci când, fiindu-i atribuite lui Cirus, regele persan și păgân, caracteristici profetice. Și spune textul: "L-am luat de mână, te-am chemat pe nume" și apoi, caracteristici mesianice, i se adresează folosind termenul de "uns", "consacrat". Bine, prima lectură insistă asupra faptului că, la urma urmelor, Domnul este cel care trebuie să fie pe primul loc în orice ierarhie: "Eu sunt Domnul și nu este altul", se spune două ori în această primă lectură pe care am ascultat-o împreună, astăzi.

Așadar, ceea ce este important în viața noastră este această convingere: Domnul este cel care trebuie să fie pe primul loc. Și atât timp cât această prioritate este reală, este autentică, deja lumea începe să se schimbe în bine, harul și pacea capătă mai mult spațiu și în comunitatea civilă, iar credința este dovedită și mărturisită prin fapte.

Cineva ar putea să remarce faptul că Isus nu răspunde explicit la întrebarea asupra dreptății plătirii impozitelor. Lucrul acesta îl va face sfântul Paul în Scrisoarea către Romani, în capitolul 13, atunci când va spune: "Oricine să se supună autoritătăților rânduite, pentru că nu există autoritate decât de la Dumnezeu, ele sunt rânduite de Dumnezeu. Așadar, să vă supuneți nu doar din cauza pedepsei, ci din conștiință. Doar pentru aceasta să plătiți și impozite, pentru că cei care îndeplinesc această misiune sunt slujitori ai lui Dumnezeu", spune sfântul Paul în capitolul 13 către romani.

Însă Isus nu răspunde. Nu răspunde prin cuvinte, pentru că o făcuse deja prin exemplul dat, deși știa că era nedrept, percepând bine ce se ascundea în spatele întrebării, și anume ipocrizia, și mai ales cunoscând confuzia din inima fariseilor și a irodienilor. Pe Isus îl interesează să sublinieze rolul pe care Dumnezeu trebuie să-l aibă față de celelalte realități ale vieții. Cu foarte mare probabilitate, tocmai această cunoștință, tocmai această cunoaștere a lui Isus, trebuie să fi fost motivul pentru care răspunsul pe care-l dă a provocat uimirea interlocutorilor săi. Isus cunoștea care era adevărul din inima lor.

În fața Domnului și a cuvântului său viu și plin de putere, dacă avem curajul să ne lăsăm provocați de el, putem găsi soluții pentru orice dilemă a noastră, inclusiv cele legate de dreptatea socială sau de relația cu autoritatea. Nu avem multe ancore de salvare într-o lume în care e mai important, se pare, nu atât căutarea adevărului adevărat, ci punerea în încurcătură a celuilalt. Doar pentru cel care vrea cu adevărat să se mântuiască, să ajungă la plinătatea omenității sale, relația vie cu Domnul este fundamentală.

Spunea sfânta Tereza de Avila, a cărei sărbătoare am avut-o ieri: "Cine îl are ca prieten pe Cristos Isus și urmează un conducător așa de mărinimos ca el, poate să abordeze orice, pentru că Isus ajută, Isus dă putere, nu înșală pe nimeni, niciodată, și iubește în mod sincer". Cred că această convingere poate să-mi dea curajul, nu doar de a suporta sistemele politice, nu arareori complexe, dificile, ba chiar agresive și nedrepte față de oameni, ci de a da o mărturie, cu deplină convingere, cum spunea cea de a doua lectură, despre frumusețea de a crede, despre frumusețea de a avea alături un Dumnezeu care nu ne lasă singuri și care se folosește de orice și de oricine, pentru a ne călăuzi spre viața deplină, spre viața veșnică. Cât de folositor, cât de util ar fi să avem această convingere, că Domnul ne este alături, chiar și atunci când nu-l simțim, chiar și atunci când ni se pare că nedreptatea lumii în care trăim ne copleșește.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să avem curajul să deschidem porțile vieții inimii noastre lui Cristos, singurul care poate să dea răspuns întrebărilor noastre celor mai profunde și delicate. Să nu ne fie teamă să ne apropiem sincer de Domnul. Nu se poate să nu simțim prezența sa, ori de câte ori ne apropiem de el cu inimă sinceră.

Spunea rugăciunea de la începutul Sfintei Liturghii următoarele cuvinte: "Dumnezeule atotputernic și veșnic, dă-ne, te rugăm, harul, să voim întotdeauna ceea ce voiești tu și să-i slujim măririi tale cu inimă neîmpărțită". Doar astfel vom putea să devenim pentru ceilalți oameni niște făclii mereu aprinse și să-i provocăm să înalțe Domnului recunoștința și cântarea ce i se cuvine, cântare sugerată și de psalmul din această duminică, din care citez prima strofă: "Cântați Domnului un cântec nou!/Cântați Domnului, toți locuitorii pământului!/Vestiți printre neamuri gloria lui, tuturor popoarelor, minunile sale!".

Să ne dea Domnul harul să putem deschide larg poarta inimii noastre, pentru că numai el este mare și vrednic de toată lauda și recunoștința.

Lăudat să fie Isus Cristos!

16 octombrie 2011

Pr. Eduard Patrașcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
447 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul A
19 octombrie 2008 - Pr. Claudiu Iștoc
19 octombrie 2014 - Pr. Florin-Petru Sescu
22 octombrie 2017 - Pr. Iosif Iacob

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat