Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 28-a de peste an

Is 25,6-10a; Ps 22; Fil 4,12-14.19-20; Mt 22,1-14

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfânta Tereza a Pruncului Isus spunea: "Dacă aș fi preot, neîncetat aș fi predicat despre Preasfânta Fecioară Maria". Tocmai de aceea permite-ți ca în această duminică din octombrie, în luna dedicată sfântului Rozariu, împreună să medităm, să aruncăm o privire, să ne entuziasmăm încă o dată de această bijuterie a credinței noastre, de această comoară a credinței noastre, de această legitimație a fiecărui creștin care este sfântul Rozariu, o rugăciune care cu siguranță a dat speranță, pace, bucurie și credință atâtor și atâtor persoane, atâtor și atâtor popoare. Este o rugăciune, e adevărat veche, dar care rămâne mereu nouă, proaspătă, mereu actuală, o rugăciune care continuă să facă minuni, o rugăciune care ne apropie de Maria și de Cristos.

Rugăciunea aceasta pe care o cunoaștem cu toții își are rădăcinile în Evul Mediu. A îmbobocit în tăcerea și contemplația mănăstirilor, pentru a trece mai apoi la întregul popor a lui Dumnezeu. Sigur că un rol important în prezentarea și propagarea acestei rugăciuni o au călugării dominicani, deoarece i-a fost revelată, oarecum, sfântului Dominic.

Poetul francez Paul Claudel scria: "Vorbind despre Rozariu, putem spune că regina cerului parcă și-a desprins coroana de pe frunte, pentru a o pune în mâinile noastre".

Sfinții Părinți papi, cărora le datorăm foarte mult în această privință, o recomandă în peste 20 de documente și enciclice. Papa Ioan al XXIII-lea, papa cel bun cum era numit, spunea: "Locul Rozariului pentru preoți este imediat după Liturghie și Breviar și pentru credincioșii noștri este imediat după primirea sfintei Împărtășanii". Este arhicunoscut faptul că acest papă se ruga trei Rozarii pe zi și dacă mai ținem cont și de agenda unui Sfânt Părinte, ne putem imagina ce efort mare era. Papa Paul al VI-lea care a murit în anul 1978, un papă îndrăgostit cu adevărat de Rozariu a afirmat: "Rozariul este o devoțiune care, prin Maria, ne poartă la Isus. De fapt, la capătul acestei lungi invocații adresate Mariei este Isus Cristos. Îi vorbim Mariei, ca să ajungem la Isus. Ea l-a purtat în lume și tot ea, Maria, ne poartă la Isus". Rozariul este rugăciunea iubită și recomandată chiar de sfânta Fecioară Maria și cred că toți vă amintiți că la Lourdes și la Fatima, Maria a apărut cu rozariul în mână și a recomandat vizionarilor, din toată inima, să vorbească oamenilor despre importanța acestei rugăciuni. Oare de ce este așa de prețioasă? Pentru mai multe motive. Mai întâi, așa cum spunea papa Paul al VI-lea, e o rugăciune care ne duce spre Isus și toți, de fapt, vrem să ajungem la Isus. Pe Isus îl găsim foarte adesea în preajma Mariei sau chiar în brațele Mariei.

În al doilea rând, Rozariul este o rugăciune așa cum dorește conciliul să fie rugăciunea creștină. Este o rugăciune cu adevărat biblică și aceasta nu numai pentru faptul că aproape toate elementele din care este alcătuit: Tatăl nostru, Bucură-te, Marie! sunt biblice, dar fiindcă Rozariul este o sinteză a evangheliei, este un rezumat al întregii istorii a mântuirii și a lui Isus Cristos. În cele 20 de mistere se desfășoară, se derulează lucrarea mântuirii noastre. Rugăciunea sfântului Rozariu, este rugăciunea poporului creștin, pentru oameni de cele mai variate condiții și dacă ne uităm în istorie, vom găsi cu Rozariul în mână papi, episcopi, simpli creștini, oameni politici, călugări și oameni care sunt pe patul de suferință. Când eram vicar la Gherăești vizitam bolnavii la vinerea întâi și îmi amintesc de o bătrânică ce nu mai vedea, nu mai putea face absolut nimic și stătea la pat. Am ajuns la ea pe la ora 11.00 și am întrebat-o: "Ce mai faceți?" și mi-a răspuns: "Știți părinte, de azi dimineață m-am rugat deja șase Rozarii". Mi-am dat seama că pentru ea era totul, era viața ei. Printre mâinile acelea de acum bolnave, slabe, mai puteau să circule foarte frumos bobițele Rozariului.

În al treilea rând este o rugăciune a păcii și trebuie să spunem clar, la orice microfon, că Europa de astăzi datorează enorm de mult pacea, libertatea și credința sa sfântului Rozariu. Era în anul 1571. Armatele otomane puneau în pericol Europa. Papa de atunci, Pius al V-lea, a cerut tuturor creștinilor de la Roma și din Europa să apeleze la Maica Preasfântă, pentru victoria creștinilor. Așa se face că în urma acestor rugăciuni fervente, europenii creștini i-au învins pe turci la Lepanto. Ziua victoriei de la Lepanto, 7 octombrie, a devenit sărbătoarea, pe care o avem și astăzi, Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului. De atunci, această rugăciune a fost recomandată, în mod constant, de sfinții papi, de sfinții părinți. Rozariul este una dintre cele mai frumoase, dar și mai ocrotitoare rugăciuni. O scriitoare americană, într-o carte a sa povestește: "Bunicul meu era șeful unei mine. În fiecare dimineață el mergea la serviciu, pe jos, recitând Rozariul. În acel timp nu erau autobuze. Făcea cam jumătate de oră până la mină și la fel și la întoarcere. Își folosea timpul său pentru a se ruga. Într-o dimineață, după ce a mers destul de mult timp vorbind cu cineva, când să înceapă Rozariul și-a dat seama că l-a uitat acasă. Ce să facă? Să continue drumul său sau să se întoarcă după rozariu? S-a decis repede. S-a întors acasă, iar apoi mai grăbit a mers spre mină. Dar, oricât s-a grăbit, tot a întârziat zece minute. Tovarășii săi de lucru au trebuit să-l aștepte pentru că, fiind șeful minei, doar el avea cheia. Au deschis mina și erau gata să coboare, când dintr-odată s-a auzit o bubuitură puternică. Toți au rămas înmărmuriți. S-a întâmplat ceva de groază. Muntele s-a prăbușit. Slavă Domnului că niciun muncitor nu se afla în mină. După un prim control s-a constatat că blocuri enorme de rocă s-au prăbușit în interior și au blocat mai multe galerii. Dacă în acea zi bunicul, spune această scriitoare, nu ar fi întârziat, mulți muncitori ar fi murit, desigur, și bunicul. În această întâmplare toți au recunoscut că au fost ocrotiți de Dumnezeu și de Maica sfântă. Când s-a întors acasă și ne-a povestit, am început să tremur din toate încheieturile. De atunci, în familia noastră, Rozariul este la mare cinste. Trebuie să spun că mereu ne-a apărat de mai multe rele".

Dar să închei cu cel mai mare iubitor al Rozariului, cred eu, fericitul papă Ioan Paul al II-lea, care are o enciclică admirabilă, pe care aș recomanda-o fiecărui creștin să o citească, Rosarium Virginis Mariae. Aceasta vorbește în mod deosebit și îndeamnă pe toți creștinii să se apropie din nou de sfântul Rozariu. Și iată, citez în încheiere din această enciclică. Spunea papa: "Iubiți frați și surori, o rugăciune atât de ușoară și în același timp atât de bogată, merită cu adevărat să fie redescoperită de comunitatea creștină. Mă adresez îndeosebi vouă, iubiți confrați în episcopat, preoți și diaconi și vouă tuturor creștinilor să experimentați personal frumusețea Rozariului, să deveniți promotori activi ai acestuia. Mă bazez și pe voi, persoane consacrate chemate într-un mod special la a contempla chipul lui Cristos la școala Mariei. Privesc spre toți, voi frați și surori de orice condiție socială, spre voi familii creștine, spre voi bolnavi și bătrâni, spre voi tineri, luați din nou în mâini cu încredere Rozariul, redescoperindu-l în lumina Scripturii, în armonie cu liturgia, în contextul zilei de zi cu zi". Și pentru că suntem în Anul Familiei, aș putea spune că în familiile în care se recită Rozariul, și poate mulți puteți fi martori și să dovediți acest lucru, unde se recită Rozariul nu poate să nu fie pace, armonie și binecuvântarea lui Dumnezeu. Și aș încheia spunând că noi, Biserica din Moldova, datorăm totul Rozariului. De ce? Pentru că în perioada de acum 100 de ani în urmă și poate mai încoace, când nu aveam preoți, când nu aveam Biblii, când lumea nu știa să citească, în multe sate ale noastre, persoane evlavioase sau poate dascălul se rugau Rozariul. Nu era Liturghie, nu era Biblie, nu era Împărtășanie, nu era preot, era doar Rozariul. De aceea cred că pentru noi toți și pentru mulți dintre străbunii noștri, Rozariul a fost și Liturghie și rugăciune, a fost și Împărtășanie, a fost și Biblie, a fost totul. Iată Rozariul, căruia îi datorăm atât de mult trebuie să fie din nou în mâinile noastre. Amin.

9 octombrie 2011

Pr. Iosif Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
528 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul A
12 octombrie 2008 - Pr. Iosif Antili
12 octombrie 2014 - Pr. Daniel Iacobuț
15 octombrie 2017 - Mons. Benone Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat