Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 26-a de peste an

Ez 18,25-28; Ps 24,5-9; Fil 2,1-11; Mt 21,28-32

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cu toții am experimentat în viața noastră momente de deziluzie, de tristețe. Un apropiat al nostru, pe care îl credeam prieten, ne-a întors spatele tocmai când aveam mai mare nevoie de el. Un tată de familie rămâne deziluzionat atunci când unul dintre fiii săi, pe care îl credea destul de matur și bine educat, a plecat de acasă fără să mai dea vreun semn de viață. Și exemplele ar putea continua. În urma ascultării textului evangheliei de astăzi, putem spune că și Mântuitorul a avut astfel de momente de deziluzii: deziluzii în ceea ce-i privește pe mai marii poporului, care au refuzat să creadă în mesajul său, deși pretindeau că fac parte dintr-o categorie privilegiată, că sunt posesorii adevărului și ai înțelepciunii cu privire la Dumnezeu, uitând că nimeni nu poate să avanseze pretenții în ceea ce privește împărăția lui.

Această deziluzie a Mântuitorului se reflectă în mod clar prin relatarea parabolei celor doi fii care sunt trimiși de Tatăl lor să lucreze în via sa. Primul nu acceptă într-o primă fază invitația tatălui, dar mai apoi îi pare rău și se duce. Cel de-al doilea însă promite tatălui că se va duce, dar în realitate nu face acest lucru.

Minciuna, ipocrizia și trădarea, reprezintă o serie de caracteristici ale comportamentului uman care nu vor putea fi niciodată aprobate sau agreate. Nimic nu deranjează mai mult decât falsitatea și incoerența prezentă în viața umană. Și mai grav este atunci când aceste tipuri de comportament se regăsesc în raportul nostru cu Dumnezeu.

Nimic nu este mai trist decât a încerca să-ți bați joc de Dumnezeu: îl păcălești spunându-i că-l iubești, dar mai apoi îl disprețuiești în persoana fraților de lângă tine... Din fericire, Dumnezeu nu este ca noi, el privește la inimă și la fapte, nu la cuvinte. Cu Dumnezeu nu ne putem preface; măștile nu funcționează.

Este clar pentru toți că Tatăl din parabolă este Dumnezeu, creatorul nostru. El este primul protagonist al parabolei, cel care se apropie cel dintâi de copiii săi. El îi invită pe toți oamenii să lucreze în via sa, adică în împărăția sa. Mai observăm cum Tatăl nu face niciun reproș celor doi fii ai săi pentru alegerile făcute. Și asta ne duce în mod evident cu gândul că Dumnezeu respectă libertatea noastră. Dumnezeu este Tatăl nostru, și nu patronul nostru, altfel nu am fi avut dreptul la alegere. El nu ne obligă însă așteaptă de la noi adeziunea noastră liberă și fără rezerve, dar care să se concretizeze la nivel practic.

Primul fiu este reprezentat de toți aceia care, într-o primă fază la nivel declarativ, refuză darul credinței, dar mai apoi se căiesc și se convertesc. Cel de-al doilea fiu, care de altfel cunoaște bunele maniere, ba mai mult i se adresează cu apelativul "Doamne", este reprezentat de credincioșii de prima clasă, care la nivel declarativ ascultă cuvântul lui Dumnezeu, dar mai apoi nu îl pun în practică. Sunt aceia care îl cinstesc pe Dumnezeu cu cuvinte frumoase, dar care sunt goale, lipsite de o ulterioară confirmare a faptelor lor.

Sunt aici puse în fața noastră două căi de raportare a oamenilor la adresa lui Dumnezeu. Sunt unii oameni care par indiferenți față de tot ceea ce îl privește pe Dumnezeu și Biserica, însă atunci când este efectiv nevoie de dânșii, demonstrează că au o inimă sensibilă și vin în ajutor semenilor lor. Și sunt alții, în schimb, care frecventează biserica, posedă un certificat de Botez, poartă ecusoane și cruciulițe, dar, când este vorba de a pune în practică toate acestea, preferă să transfere altora propria responsabilitate.

Cuvintele au întotdeauna un soi de ambiguitate, faptele însă sunt decisive. Vorbele și promisiunile frumoase nu au nicio importanță dacă nu se transformă în fapte. Căci orice ființă umană se judecă prin prisma actelor sale și nu prin prisma intențiilor sau promisiunilor sale frumoase, dar schimbătoare. Diferența dintre intenție și acțiune este foarte mare. Este inutil să ne considerăm "oamenii Bisericii" și să nu facem nimic din ceea ce ne spune Biserica. Nu ajunge să facem parte dintr-o comunitate sau parohie dacă nu practicăm cuvântul lui Dumnezeu.

Putem spune cu certitudine că evanghelia de astăzi condamnă un creștinism formalist, plin de formule și de adeziuni pompoase, dar gol în fapte convingătoare. Crezului recitat cu voce tare în biserică, trebuie să-i urmeze o viață care să nu-l dezmintă. Rugăciunea Tatăl nostru trebuie să transpună în fapte acel "facă-se voia ta", și nu "facă-se voia mea", cum se întâmplă cel mai adesea.

La sfârșitul vieții vom fi judecați în funcție de faptele noastre și nu în funcție de doctrina cunoscută. Slava lui Dumnezeu nu poate fi compromisă dacă ne încurcăm în vreo formulă dogmatică însă imaginea sa poate fi denaturată atunci când refuzăm un act de milostivire. Căci, în ultimă instanță, în fața tribunalului suprem contează să fii în regulă cu porunca iubirii.

"Adevăr vă spun că vameșii și desfrânatele vor merge înaintea voastră în împărăția lui Dumnezeu". La auzul acestor cuvinte, și noi, ca de altfel și mai marii poporului, am putea să rămânem scandalizați: Cum poate această categorie de persoane să ajungă înaintea noastră în împărăția lui Dumnezeu? Este clar pentru toți că nu putem intra în împărăția lui Dumnezeu ca prostituate sau ca păcătoși publici, ci ca oameni convertiți. Cu siguranță, aprecierea lui Cristos nu poate fi pentru modul lor păcătos de viață, ci pentru capacitatea lor de a se schimba, de a iubi și de a se pune în slujba binelui. Trebuie să ținem cont, de asemenea, că Mântuitorul nu vorbea în necunoștință de cauză: el avea în fața ochilor săi persoane ca Zaheu, Matei, Maria Magdalena, care s-au convertit și au trăit din plin această convertire.

Se spune că prin anii `90, Maica Tereza de Calcutta, fiind invitată la un congres al tinerilor ce se desfășura în Italia, mai exact în Catania, i-a fost pusă următoarea întrebare: "Maică Tereza, dacă ar fi să vă nașteți din nou și să aveți posibilitatea de a alege, i-ați spune din nou "da" lui Dumnezeu sau nu?" După câteva momente de tăcere sfânta le-a răspuns: "Gândindu-mă la greutățile și dificultățile pe care mi le aduce misiunea pe care am acceptat-o cred că i-aș spune «nu». Însă, gândindu-mă la cât de mult mă iubește el pe mine și eu pe el atunci i-aș spune din nou «da» din toată inima".

Iubiți frați, dragi ascultători,

Într-o zi și noi am spus "da"-ul nostru lui Dumnezeu, prin profesiunea noastră de credință, prin angajamentul nostru matrimonial, sacerdotal sau socio-profesional. Evanghelia ne întreabă care este situația acestui "da" în realitatea concretă și practică de astăzi. Lucrăm noi cu adevărat în porțiunea sa de vie care ne-a fost încredințată sau am rămas la simpla intenție de a face acest lucru? Iar, dacă nu lucrăm în via domnului, în care vie lucrăm? Oare nu cumva în cea a Satanei? "da"-ul nostru este urmat de un "dar"... cu puncte de suspans sau este un "da" care se concretizează în faptele existenței noastre?

Să-i cerem Mântuitorului la această sfântă Liturghie harul de a putea fi oameni limpezi, transparenți și coerenți în ceea ce privește viața creștină, oameni care să nu-i judece niciodată pe semenii lor, oameni care să nu pună etichete imutabile asupra aproapelui, căci Dumnezeu oferă întotdeauna o a doua șansă tuturor oamenilor, deoarece evanghelia sa trebuie să se răspândească în toate viile ascunse ale acestui pământ. Amin.

25 septembrie 2011

Pr. Petru Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
450 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 26-a de peste an:

Anul A
28 septembrie 2008 - Pr. Viorel Ababei
28 septembrie 2014 - Pr. Iulian Faraoanu
1 octombrie 2017 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat