Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 23-a de peste an

Ez 33,7-9; Ps 94; Rom 13,8-10; Mt 18,15-10

"Să îți pese de aproapele tău, să îi dorești binele,

să îi atragi atenția cu delicatețe atunci când greșește!

Nu fi lingușitor, nu trata aproapele după interesele tale,

nu ascunde adevărul pentru a trage unele foloase!"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aceste îndemnuri, și multe altele, ni le adresează Dumnezeu în această duminică! Mesajul său este atât de clar, astfel încât aproape că nu ar avea nevoie de prea multe explicații, ci mai ales de a fi pus urgent în practică. Dar, pe cât de clar este îndemnul Domnului din această duminică, pe atât de greu este de trăit! Este greu să îi corectăm cu delicatețe pe cei de lângă noi care greșesc, este greu să le spunem adevărul, este greu să atragem atenția. Comoditatea, indiferența, nepăsarea ies ușor la iveală! De câte ori nu spunem: "Fiecare cu treaba lui!", "De ce să îmi bag nasul unde nu-mi fierbe oala?!" Dumnezeu însă ne cere să ne pese de frații și surorile noastre nu numai aplaudând lucrurile frumoase care le fac, ci având și curajul de a-i corecta, cu blândețe, atunci când greșesc. Prima lectură, din Cartea profetului Ezechiel, este clară în privința aceasta: Trebuie să îi atragi atenția celui care greșește! Dacă nu faci acest lucru ești vinovat și tu!

Cristos ne învață pas cu pas cum ar trebui să corectăm pe cineva care greșește. "Dacă fratele tău a săvârșit un păcat, du-te și mustră-l între patru ochi..." Cristos se referă la orice greșeală, nu numai la greșelile față de persoana noastră. Când cineva ne greșește nouă, aproape că din instinct îi atragem atenția! Ne stă pe limbă să îi spunem "vreo două"! În acest caz ne este greu să ne dăm seama dacă ceea ce ne împinge să îi atragem atenția este iubirea față de adevăr sau orgoliul nostru rănit. Tocmai de aceea, atunci când cineva greșește față de noi prima datorie este aceea de a-l ierta.

De ce Cristos spune "Mustră-l între patru ochi"? Înainte de toate, din respect față de reputația aproapelui, față de demnitatea sa. Este greșit să corectezi un tată sau o mamă în fața fiilor lor, un profesor în fața elevilor sau un superior în fața celor care îi sunt încredințați. Adică în fața persoanelor de la care se așteaptă cel mai mult respect. În felul acesta este afectată reputația. Este atinsă demnitatea și totul se transformă într-un proces public. Îi va fi greu persoanei în cauză să accepte totul ca pe o corectare frățească. Cristos spune "între patru ochi" și pentru a-i da persoanei în cauză posibilitatea de a explica în libertate modul său de a acționa. De multe ori putem să înțelegem greșit, să interpretăm eronat, să vedem lucrurile cu alți ochi decât ai celui în cauză. Posibilitatea de a da explicații poate înlătura multe neînțelegeri, ceea ce nu ar fi posibil dacă faptul ar fi făcut imediat public.

Dacă, din diferite motive, nu ar fi posibil să îl corectăm pe aproapele între patru ochi, ar fi bine să evităm divulgarea, fără vreo necesitate, a vinovăției fratelui nostru, să îl bârfim sau, mai mult, să îl calomniem. "Nu vă vorbiți de rău unii pe alții, fraților. Cine îl vorbește de rău pe fratele său îl judecă pe fratele său", spune sfântul apostol Iacob.

Nu este rău să amintim aici un fapt din viața sfântului Filip Neri, chiar dacă este arhicunoscut.

Într-o zi, a venit la sfântul Filip Neri o femeie care s-a acuzat că a vorbit de rău unele persoane. Sfântul Filip Neri i-a dat o penitență ciudată. I-a spus să se ducă acasă, să prindă o găină, să o aducă la el, iar pe drum să îi smulgă penele. Când a ajuns din nou la el, sfântul i-a spus: "Acum du-te înapoi și culege una câte una toate penele!" Femeia i-a explicat că lucrul acesta este imposibil. Sfântul Filip Neri i-a tras atenția: "Așa cum penele luate de vânt nu le mai poți culege, la fel nu mai poți retrage cuvintele neadevărate ce au fost rostite!"

Reîntorcându-ne la tema corectării fraterne, trebuie spus că avem datoria nu numai de a-i corecta cu blândețe pe alții, ci și de a ne lăsa corectați la rândul nostru atunci când greșim. Persoana care greșește putem să fim noi, iar cel sau cea care ne atrage atenția să fie prietenul, fratele, sora, soțul, soția, mama sau tata. Cine știe să corecteze aproapele cu blândețe, trebuie să știe și să se lase corectat cu umilință.

Toate aceste învățături ale lui Cristos se înscriu în tema generală a legăturii dintre oameni, a comuniunii între creștini, a ceea ce înseamnă a fi Biserică. La aceste lucruri s-a referit Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în timpul Zilei Mondiale a Tineretului ce avut loc la Madrid în luna august. Papa Benedict al XVI-lea spunea la Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului: "... Permiteți-mi să vă amintesc și că a-l urma pe Isus în credință înseamnă a merge cu el în comuniunea Bisericii. Nu-l putem urma pe Isus singuri. Cel care cedează tentației de a merge «pe cont propriu» sau de a trăi credința după mentalitatea individualistă care predomină în societate, riscă să nu-l întâlnească niciodată pe Isus Cristos și să ajungă să urmeze o imagine falsă a lui. A avea credință înseamnă a te sprijini pe credința fraților tăi și credința ta să folosească în același mod ca sprijin pentru credința celorlalți. Vă cer, dragi prieteni, să iubiți Biserica, pe ea, care v-a născut la credință, care v-a ajutat să-l cunoașteți mai bine pe Cristos, care v-a făcut să descoperiți frumusețea iubirii sale". Iar în Mesajul pentru Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului, papa Benedict scria tinerilor și întregii Bisericii: "Să nu credeți în cei care vă spun că nu aveți nevoie de alții pentru a construi viața voastră! În schimb, sprijiniți-vă pe credința celor dragi ai voștri, pe credința Bisericii, și mulțumiți-i Domnului că ați primit-o și v-ați însușit-o!"

Ne dăm seama că nu ne este ușor să îl corectăm cu delicatețe pe aproapele, nu știm când e bine să spunem ceva sau când să tăcem. De aceea este important să ținem cont de regula de aur pe care ne-o încredințează apostolul Paul în a doua lectură din această duminică: "Să nu aveți nicio datorie față de nimeni, afară de datoria de a vă iubi unii pe alții, căci cel care îl iubește pe celălalt a împlinit Legea". De aceea, sfântul Augustin spunea: "Iubește și fă ce vrei!" Amin.

4 septembrie 2011

Pr. Felix Roca


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
446 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 23-a de peste an:

Anul A
7 septembrie 2008 - Pr. Mihai Dumitru
7 septembrie 2014 - Pr. Cristian Diac
10 septembrie 2017 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat