Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 21-a de peste an

Is 22,19-23; Ps 137; Rom 11,33-36; Mt 16,13-23

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În această duminică, a 21-a de peste an, multe sunt învățăturile pe care ni le descoperă lecturile proclamate. Am putea să ne oprim la atitudinea apostolului Petru. Îl vedem cum într-un prim moment este plin de entuziasm. Are un răspuns bun la întrebarea lui Isus. În al doilea moment este o piedică în calea lui Isus. Când este sus, când este jos. În această atitudine ne descoperim pe noi înșine: când suntem plini de entuziasm pentru credință, gata să oferim din timpul nostru pentru Dumnezeu, dar apoi uităm repede și ne îndepărtăm de el. În Petru ne citim pe noi înșine.

Am putea să ne oprim la cuvintele: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și puterea Celui Rău nu o va birui". Petru, ales să fie cap al Bisericii... Pe această piatră Domnul zidește Biserica și spune în continuare că îi dă cheile și ceea ce va lega pe pământ va fi legat și în ceruri, iar ceea ce va dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri. Am putea să medităm îndelung la această misiune pe care o primește apostolul Petru și la misiunea pe care o au succesorii lui până astăzi, la Benedict al XVI-lea, o misiune deosebită de a conduce Biserica, de a o îndrepta spre ceruri, de a conduce poporul lui Dumnezeu în împărăția sa.

Am putea să ne oprim la cuvintele lui Isus: "Biserica mea", Biserica lui. Porțile iadului nu vor birui această Biserică. Am putea să ne întrebăm despre rolul nostru în această Biserică. Dacă este Biserica lui Cristos, înseamnă că fiecare dintre noi avem un rol cât mai activ, ar trebui, să ne găsim locul nostru, să știm că și noi cumva contribuim ca Biserica să înainteze, ca ceilalți să se regăsească mai aproape de Domnul.

Putem să ne oprim asupra tuturor acestor lucruri, dar aș dori într-un mod deosebit să ne oprim asupra întrebărilor pe care Isus le lansează în evanghelia de astăzi: "Cine spune lumea că este Fiul Omului?", "Dar voi cine spuneți că sunt eu?"

O doamnă dorea să-și cumpere un lănțișor cu cruciuliță de aur. A intrat într-un magazin cu bijuterii, exprimându-și dorința. După ce vânzătorul s-a uitat peste mai multe produse, a întrebat: "Cum doriți să fie cruciulița: simplă sau cu un omuleț pe ea?"

Cine era Cristos pentru acest vânzător? Un omuleț. Și totuși el este un gigant. La întrebarea lui Isus, "Cine spune lumea că este Fiul Omului?", sunt răspunsuri diferite. "Unii spun că ești Ioan Botezătorul", acela care a venit să predice întoarcerea la Dumnezeu și să pregătească o cale pentru venirea lui Mesia. Alții, că este Ilie, acel profet din Vechiul Testament care, cu vocea lui puternică, i-a chemat pe oameni să se întoarcă și să se hotărască de partea cui vor fi: de partea lui Dumnezeu sau al lui Baal. "Până când veți mai șchiopăta pe ambele picioare?", întreba el. Alții gândeau pe vremea aceea că este Ieremia, profetul care striga și chema la pocăință, cel care plângea un popor ce stătea departe de Dumnezeu. Sau se gândeau alții că este un alt profet. Dar numai atât era Cristos?

Pentru cei mai mulți, el era un om deosebit, dar nu era Dumnezeu. Era un profet, vocea lui Dumnezeu, dar nu era Fiul Omului.

În răspunsurile acestea cumva se identifică și răspunsurile lumii de astăzi. Cine este Cristos pentru cei mai mulți oameni din timpurile noastre? Este un om de admirat, un om mare, deosebit, unul care a împărțit istoria în două, care a făcut multe, a predicat despre iubire... doar un om... Pentru alții nu reprezintă nimic, nici nu-l cunosc, nici n-au auzit de el... întocmai ca în sondajul acela făcut într-o fostă țară comunistă în care tinerii erau întrebați ce sărbătoresc la Crăciun. Cei mai mulți au răspuns: "Tăierea porcului". Nu era nașterea lui Cristos, pentru că nu au auzit de el, nu-l cunoșteau.

Și tocmai în această varietate de răspunsuri, în această necunoaștere a lui Cristos, vine Domnul spre cei care sunt ai lui, spre ucenicii lui, spre cei care erau mai aproape de el, pe care i-a chemat să stea cu el. Îi întreabă acum pe ei: "Voi cine spuneți că sunt eu?" Petru răspunde: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu".

În întrebarea pusă ucenicilor ar trebui să vedem că Domnul se apropie de noi astăzi, în această duminică, spre noi, cei mai apropiați de el, aceia care ne-am grăbit pasul spre biserică sau am deschis aparatele de radio, pentru a ne spune la fel: Tu, voi cine spuneți că sunt eu?

Cine este Cristos pentru mine? Iată întrebarea pe care o lansează duminica de astăzi.

Un profesor povestește undeva despre părinții săi. În mod deosebit spune ce s-a întâmplat la moartea mamei. După 55 de ani de căsătorie, mama a avut un infarct. Tata s-a grăbit să o ia, a pus-o în mașină, a dus-o la spital, dar era prea târziu, căci a murit. Îndurerați, toți au participat la înmormântare. Tatăl n-a scos un cuvânt. S-au întors acasă și copiii au rămas cu tatăl în ziua aceea, pentru a fi aproape de el. În ciuda durerii, au început care mai de care să povestească, să-și amintească de momentele frumoase, de clipele de bucurie pe care le-au avut împreună, de modul cum mama i-a călăuzit în viață. S-a făcut seară și la un moment dat, tatăl a vorbit după atâta timp de tăcere, spunând că vrea să meargă la cimitir. "Cum tată, e târziu, nu mai merge nimeni acum la cimitir", i-au spus copiii. El însă a insistat. I-au împlinit dorința. L-au dus la mormântul soției. Acolo, tatăl printre lacrimi a spus: "55 de ani am purtat greutățile vieții, bucuriile și tristețile; am împărțit totul împreună. Acum cel puțin e bine că a murit ea prima pentru a fi scutită de durerea de a fi singură".

Cine era acea femeie pentru oamenii care au participat la înmormântare, pentru copii, pentru soț? Pentru unii era foarte aproape, făcea parte din viața lor. Pentru acel bărbat era soția cu care a împărțit bucuriile, durerile și tristețile. Pentru copii era mama de care își aminteau cu drag. Pentru cei care au participat la înmormântare? O cunoștință, o prietenă... Pentru unii era mai aproape, pentru alții mai departe.

Luând acest exemplu, venim la aceeași întrebare lansată de Cristos în evanghelie: "Voi cine spuneți că sunt eu?" Putem să avem răspunsuri diferite. Cine este Domnul pentru noi? Pentru mine cine este el? Poate că este acela pe care-l întâlnesc duminica, sau acela pe care îl invoc dimineața într-o rugăciune grăbită, sau acela de care îmi amintesc seara când mai fac o rugăciune înainte de culcare. Sau poate că este acela care mi-a înfrumusețat copilăria: întâia Împărtășanie, Mirul - port nostalgia acelor zile. Dar este suficient? Cine este Cristos? Pot să am cunoștințe pe care le țin minte de la catehism, să știu pe de rost multe răspunsuri la întrebările care mi s-au pus la pregătirea pentru întâia Împărtășanie, pentru Mir, pentru Căsătorie. Să știu exact cine este și ce a făcut el. Să fi deschis Sfânta Scriptură și alte cărți creștine și să fi citit multe lucruri despre el, să știu multe acum din viața lui. Dar el nu este în primul rând interesat de asemenea răspunsuri. Cine este el pentru mine? El dorește mai mult: să fie mai aproape de noi, să facă parte din viața noastră, din realitatea noastră zilnică, din gândurile, din planurile noastre.

Pentru a realiza cine ar putea să fie astăzi pentru noi, este suficient să ne oprim asupra câtorva sfinți ai Bisericii. Cine era el pentru oamenii Bisericii, pentru aceia care au trăit înaintea noastră?

Cine era Cristos pentru sfântul Augustin, unul care și-a petrecut tinerețea departe de Dumnezeu și care la un moment dat l-a găsit tocmai deschizând Scriptura, fiind străfulgerat de lumina lui Dumnezeu. El spune: "O, frumusețe atât de veche și atât de nouă. Eu te căutam în afara mea și tu erai în mine... târziu te-am cunoscut...". Pentru Augustin, Cristos era frumusețea, strălucirea de nedescris, făcea acum parte din viața lui și îi părea rău că nu l-a cunoscut mai devreme.

Cine era Cristos pentru Policarp (23 februarie 155), un martir din primele veacuri care a fost prins la bătrânețe, adus în fața tribunalului și pus să se lepede de Cristos ca să scape cu viață. Policarp dă răspunsul: "De 86 de ani îl slujesc pe Cristos și nu mi-a făcut niciun rău. Cum aș putea să-l blestem pe regele și pe Mântuitorul meu?" Cine era pentru el Cristos? Era acela căruia i-a slujit ani în șir, care i-a făcut numai bine, regele, Mântuitorul, de care nu se putea lepăda.

Sfântul Paul a fost unul care a persecutat Biserica. Într-o zi a întâlnit lumina lui Dumnezeu, a căzut jos de pe cal și a auzit vocea lui: "Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?" Cristos i se descoperă. Cine era Cristos pentru apostolul neamurilor? El o spune: "Știu bine în cine am crezut și am toată încrederea că acela căruia îi slujesc nu mă va face de rușine". Sau în scrisoarea către Filipeni, spune că a avut cetățenie romană, că a învățat la școala cea mai renumită, a lui Gamaliel, că era fariseu, adaugă: "Toate acestea le consider ca un gunoi din pricina lui Cristos, Domnul meu". Cristos pentru el era totul, era acela pentru care merita să pierzi toate, să le dai la o parte... El făcea parte din viața lui, din convingerile lui...

"Dar voi, cine spuneți că sunt eu?"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Întrebarea aceasta vine spre noi... De răspunsul nostru stă sau cade viața noastră spirituală. El poate să fie aproape: să fie chiar în viața noastră, în familia, în planurile și visele noastre... El nu este ceea ce spun despre el, dar ceea ce trăiesc din el, așa cum viața nu stă în cuvintele mele despre viață, ci în faptul de a o trăi. Dacă e așa, este răspunsul cel mai bun pe care îl putem da la întrebarea lui Isus. Cine este el pentru mine?

În a doua lectură, apostolul Paul constată cât de adâncă este bogăția, înțelepciunea și știința lui Dumnezeu... Căci toate sunt de la el, prin el și pentru el. Lui să-i fie mărire în veci! Amin!

21 august 2011

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
535 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 21-a de peste an:

Anul A
24 august 2008 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
24 august 2014 - Pr. Felician Tiba
27 august 2017 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat