Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 20-a de peste an

Is 56,1.6-7; Ps 66; Rom 11,13-15.29-32; Mt 15,21-28

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Liturgia cuvântului din această duminică, a 20-a din timpul de peste an, scoate în evidență chemarea universală la mântuire. Din Sfânta Scriptură aflăm că universalitatea chemării divine la mântuire s-a manifestat într-o manieră diferită pe parcursul istoriei mântuirii.

După ce omul a păcătuit, Dumnezeu a ales un popor asupra căruia și-a revărsat binefacerile sale, pentru a fi un semn pentru popoarele păgâne, pentru ca aceste popoare văzând minunile Domnului să se întoarcă de la calea lor cea rea. Dar Israelul a fost trimis către națiunile păgâne în sensul mișcării centrifuge, deoarece națiunile au fost invitate să vină spre poporul lui Israel, pentru că din el trebuia să se nască Mântuitorul tuturor popoarelor.

Centrul tuturor națiunilor așteptat de toți drepții și lumina lumii era el, Mesia. Cu venirea lui Cristos, Dumnezeu a desăvârșit opera mântuirii umane. Vestea cea bună, care a fost promisă, a devenit o realitate care trebuie proclamată în lumea întreagă. Această proclamare devine misiunea noului popor al lui Dumnezeu care este Biserica lui Cristos.

În evanghelia din această duminică, ne este propus ca model de credință puternică credința femeii cananeene, credință care se opune credinței slabe a lui Petru, din evanghelia de duminica trecută. Cristos Domnul spune că credința acestei femei este mare: "Femeie, mare este credința ta". În fața acestei credințe să punem și credința noastră, pentru a vedea la ce nivel ne situăm. Să dea Bunul Dumnezeu ca și credința noastră să fie la fel de mare, ca a femeii cananeene.

Scena cu femeia cananeană, pe care o întâlnim în evanghelia acestei duminici, este redată și în Evanghelia după sfântul Marcu. Spre deosebire de evanghelistul Matei, evanghelistul Marcu scoate în evidență că Mântuitorul, mergând în ținutul Tirului și Sidonului, s-a retras din mijlocul mulțimii și s-a ascuns într-o casă. Această femeie îl caută pe Cristos și îl găsește în acea casă, fapt care ne învață și pe noi că cel care are credință îl găsește pe Domnul indiferent de locul în care s-ar ascunde.

Dumnezeu trebuie căutat, pentru că dacă nu-l cauți nu-l vei găsi niciodată. Atâta timp cât omul trăiește în necredință, nu poate să-l descopere pe Dumnezeu, pe când, credința adevărată trebuie să-l conducă pe om să-l descopere pe Dumnezeu oriunde ar fi.

Din evanghelie aflăm că femeia cananeană s-a rugat. De multe ori, cădem în ispita de a crede că dacă am plătit o novenă la sfântul Anton ne-am rezolvat problemele fără să ne mai rugăm. Există riscul să ne gândim și să spunem: "Lasă, că se roagă preotul, că doar am plătit slujbe". Greșit! Femeia din evanghelie ne învață că trebuie să ne rugăm și noi.

Ea îi prezintă lui Dumnezeu cauza ei. Femeia se roagă și-i cere lui Isus să-i vindece fiica. Și ce descoperim în evanghelie? Isus pare că o ignoră pe acea femeie și că nu o ia în seamă. Atunci ea ce face? Se retrage? Nicidecum, dar insistă mai mult. Merge, se aruncă la picioarele lui Cristos și-l imploră cu mai multă stăruință. Ce învățăm de aici? Că înaintea lui Dumnezeu trebuie să insistăm, chiar dacă avem impresia că Dumnezeu tace și nu ne ascultă.

Un bărbat a venit în vizită la mama sa, care era pe patul de moarte. Cu lacrimi în ochi îi spune mamei: "Mamă, îți mai aduci aminte că acum 30 de ani, tânăr fiind, am refuzat să merg împreună cu tine la biserică. De atunci", continuă bărbatul, "am rătăcit prin lume, departe de Dumnezeu. Dar acum, iată, l-am descoperit pe Dumnezeu și am venit la tine, mamă, pentru a-ți împărtăși această bucurie".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ce credeți că i-a răspuns mama? "Fiule, de 30 de ani nu am încetat nicio clipă să mă rog și să cer de la Dumnezeu ca tu să te convertești. Cred că din acest motiv Domnul nu m-a luat încă la el, dar acum, fiindcă știu că l-ai descoperit pe Dumnezeu, pot merge liniștită în casa Tatălui".

30 de ani s-a rugat această mamă pentru fiul ei, dar oare câți părinți se mai roagă astăzi pentru copiii lor? A te ruga cu insistență, a spera până la sfârșit că Dumnezeu îți va asculta rugăciunea este ceea ce învățăm din exemplul sfintei Monica. Toată viața ea s-a rugat pentru fiul ei, Augustin, și pentru convertirea soțului. "Nu se poate ca fiul atâtor lacrimi să se piardă", îi spunea sfântul Ambroziu sfintei Monica. De aceea, ea nu avea altă preocupare decât să-i vadă pe cei dragi mântuiți.

Femeia din evanghelie se roagă chiar dacă Domnul tace. Rugăciunea ei îi deranjează pe apostoli, astfel încât ucenicii vin la Isus și-i cer: "Doamne, împlinește-i dorința, că strigă mereu în urma noastră". Dar cred că rugăciunea ei îl deranja și pe diavol.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Oare rugăciunea noastră mai deranjează pe cineva? Ne rugăm noi cu stăruință? Ne rugăm cu insistență? Vedem că, deși rugăciunea femeii deranjează, răspunsul lui Isus este unul negativ: "Eu nu sunt trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel". Poate mulți s-ar fi descurajat la acest răspuns, dar femeia aceasta a continuat să se roage și să se apropie de Isus. Căzând la picioarele Domnului, ea spune: "Doamne, ajută-mă". Și ce-i răspunde Cristos? "Nu-i drept să iei pâinea copiilor și s-o arunci cățeilor". În mentalitatea acelor vremuri, păgânii erau considerați câini de către iudei. Chiar dacă cuvintele Domnului ar putea părea o jignire, totuși, femeia îi răspunde: "Da, Doamne, dar și cățeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa stăpânilor lor". Iată un răspuns la care puțini s-ar fi așteptat. Mulți s-ar fi simțit ofensați, jigniți, pe când ea acceptă această situație. Să nu uităm că femeia se afla prosternată la picioarele Mântuitorului. De aceea, afirmația lui Cristos nu a reprezentat o jignire, deoarece jignit se simte, în astfel de situații, doar cel care se consideră la același nivel cu Mântuitorul.

Unui muncitor i-a murit fiul, un băiat tânăr, în floarea vârstei și se spune că acesta s-a certat cu Domnul și i-a zis: "Doamne, te rog să-mi spui un lucru și apoi mă liniștesc. Unde ai fost tu atunci când mi-a murit băiatul? Dacă îmi răspunzi, eu mă liniștesc". Și, într-un vis, Domnul îi apare. "Atunci când fiul tău a murit, am fost exact acolo unde eram când Fiul meu a murit". Și acel om s-a liniștit. Și-a dat seama că Dumnezeu dorește mântuirea tuturor, dorește să-i primească la ospățul ceresc pe toți oamenii.

Pentru credința și simplitatea rugăciunii sale, femeia din evanghelie a fost primită la masă. Și noi suntem invitați la masa euharistică să ne împărtășim cu pâinea fiilor, cum o numește Isus, care e însăși viața sa. Singura condiție e credința și curăția inimii. Participând la această masă, sărăcia noastră e îmbogățită de măreția lui Dumnezeu. Să intrăm la banchetul euharistic cu dispoziția și dorința femeii cananeene, să intrăm cu foamea noastră susținută de credință.

Femeia l-a căutat îndată pe Mântuitorul, nu a așteptat niciun moment. Și Domnul i-a răspuns imediat: "Femeie, mare este credința ta. Să ți se împlinească dorința". Oare nu se întâmplă de multe ori să amânăm rugăciunea noastră pentru mâine sau poimâine? Cum este, oare, credința noastră? Este mare? Se aseamănă cu credința acestei femei? Sau este mică și se aseamănă cu credința lui Petru, care se îndoiește atunci când Domnul îl cheamă la el pe mare? Chiar dacă ar fi mică, credința noastră nu ar fi nicio problemă, deoarece însuși Cristos ne spune în evanghelie: "De ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați muta munții din loc". Fiindcă credința, oricât de mică ar fi ea, crește dacă este sădită într-un loc bine ales.

Problema apare abia atunci când acest grăunte de muștar este lăsat să moară, când nu este sădit într-un pământ bun pentru a se dezvolta. "Credința fără fapte este moartă", spune sfântul Iacob. Iată că avem nevoie de fapte care să confirme credința pe care o mărturisim. Dacă credința noastră este mică, să-l lăsăm pe Domnul să o hrănească cu harurile sale.

Să învățăm, așadar, de la femeia cananeană din evanghelia de astăzi cum să ne rugăm. Când ne rugăm, dacă Domnul tace, atunci noi să strigăm; dacă Domnul respinge cererea, noi să insistăm și mai mult; dacă Domnul pare că ne jignește, să insistăm și atunci și să nu ne îndepărtăm de el. Să trăim cu convingerea că Domnul nu ne va părăsi. Să nu uităm niciodată că Dumnezeu vrea ca toți oamenii să fie mântuiți și să ajungă la cunoașterea adevărului. Însă, unica cheie pentru a ajunge la mântuire nu este rasa, religia sau meritele, ci numai credința. Fără credință nu se poate da o orientare sigură propriei existențe individuale, familiale, profesionale. Nu se poate menține integră propria tărie interioară, mai ales în fața crizelor, a tentațiilor vieții, dacă nu există o viziune creștină a lumii și a evenimentelor, dacă nu există o măsură sigură de judecată. Și aceasta o poate da numai credința. Amin.

14 august 2011

Pr. Alois Farțadi


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
445 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 20-a de peste an:

Anul A
17 august 2008 - Pr. Daniel Iacobuț
17 august 2014 - Pr. Iosif Dorcu
20 august 2017 - Pr. Iosif Dorcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat