Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 16-a de peste an

Înț 12,13.16-19; Ps 85; Rom 8,26-27; Mt 13,24-43

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În această duminică, a 16-a din timpul de peste an, Mântuitorul nostru, Isus Cristos, vorbește în evanghelie atât de profund despre împărăția lui Dumnezeu, folosindu-se de trei imagini simple, dar foarte sugestive: cea a grâului și neghinei, cea a grăuntelui de muștar și cea a aluatului.

Isus a vorbit mulțimii contemporane lui în parabole și nimic nu le spunea oamenilor fără să se folosească de parabole, ca să se împlinească cele spuse de profetul care spune: "Îmi voi deschide gura în parabole, voi dezvălui lucruri ascunse de la crearea lumii" (cf. Ps 78,2).

În contextul evangheliei de astăzi, foarte surprinzător, apare interesul ucenicilor pentru parabola grâului și a neghinei. După ce Isus a părăsit mulțimea, a venit acasă, iar ucenicii lui s-au apropiat de el și i-au spus: "Explică-ne parabola neghinei din ogor".

El le-a spus: "Cel care seamănă sămânța bună este Fiul Omului; ogorul este lumea; sămânța bună sunt fiii împărăției; neghina sunt fiii Celui Rău; dușmanul care a semănat-o este diavolul; secerișul este sfârșitul lumii, iar secerătorii sunt îngerii".

Probabil pentru ucenici, ca și pentru noi, de altfel, de neînțeles este atitudinea semănătorului cel bun, identificat de Cristos cu Fiul Omului, care le spune slujitorilor săi să lase neghina să crească împreună cu grâul până la seceriș.

Se pot desprinde multe interpretări din această atitudine a semănătorului cel bun, dar merită a fi remarcată interpretarea sfântului Ioan Gură de Aur. Episcopul de Constantinopol, Ioan Gură de Aur, într-o omilie a sa, în care vorbește despre parabola grâului și a neghinei, spune că semănătorul cel bun a lăsat ca neghina să crească împreună cu grâul cu gândul că poate multe dintre aceste neghine se vor schimba și vor ajunge grâu.

Exista în mintea multor oameni, și în mintea unora încă mai există, o idee confuză despre Mesia. Profetismul antic, greșit înțeles sau neînțeles, poate să fi lăsat o urmă a ideii unui Mesia puternic, care ar fi făcut ordine și i-ar fi îndepărtat pe cei răi și, în cele din urmă, a fondat o comunitate nouă, numai cu oameni buni și fără prihană, fără păcat (cf. Is 60,21). Dar știm că Isus Cristos, Mesia, a pășit apăsat pe brazdele istoriei pentru a semăna iubirea lui Dumnezeu în lume. Pentru unii, această sămânță a iubirii a adus roade, roade din care se hrănesc atât ei, cât și semenii lor, însă pentru alții sămânța iubirii a fost înăbușită de sămânța vrajbei și a urii. Ceea ce este de neînțeles pentru noi și ne copleșește este atitudinea lui Dumnezeu de a răbda până când neghina se va transforma în grâu, până când vrajba și ura se vor transforma în iubire.

Referitor la dificultatea de a înțelege această parabolă, într-o zi, papa Paul al VI-lea l-a întrebat pe secretarul său: "Care parabolă este cea mai dificilă și greu de înțeles?" "Nu știu, Sanctitate", a răspuns secretarul său. Iar papa continuă: "Este vorba despre parabola grâului și a neghinei, unde se vorbește despre semănătorul cel bun și despre semănătorul cel rău, cel care trece după ce sămânța bună a fost semănată și împrăștie sămânță rea. Sunt greu de înțeles - spune papa Paul al VI-lea - capacitatea și răbdarea semănătorului bun de a aștepta ca neghina să se transforme în grâu".

Antifonul de la prima lectură de astăzi, luată din Cartea Înțelepciunii, "Doamne, tu dai celor păcătoși posibilitatea să se întoarcă la tine", ne ajută să înțelegem această parabolă. Și autorul Cărții Înțelepciunii ne ajută să înțelegem atitudinea lui Dumnezeu, spunându-ne: "Nu există niciun Dumnezeu afară de Domnul, care să aibă grijă de toate și, pentru că este stăpân peste toate, se arată îngăduitor față de toți, judecă cu blândețe și ne conduce cu multă îngăduință".

Nerăbdării instinctive, năvalnice a slujitorilor din parabolă, "Vrei să mergem ca să o smulgem?", semănătorul cel bun îi răspunde "Lăsați-le să crească împreună!"

Trăim în lanul iubirii lui Dumnezeu împreună: grâul și neghina, cei buni și cei răi, cei sănătoși și cei bolnavi, cei bogați și cei săraci. De ce ne-a lăsat Dumnezeu să trăim împreună, buni și răi, sănătoși și bolnavi, bogați și săraci? Pentru a crește împreună și, crescând împreună, cei buni să-i ajute pe cei răi să devină buni, cei sănătoși să le aline durerea celor bolnavi și să-i ajute să se vindece, și cei bogați să-i ajute pe cei săraci.

Este posibil ca unul sau altul să fim neghină, ce trebuie să facem? Ce au făcut neghinele, tâlharii răstigniți alături de Isus? Unul s-a transformat în grâu, iar celălalt a fost smuls și ars în foc.

Dar ceilalți, care suntem grâu, ce trebuie să facem? Ce a făcut Mântuitorul Cristos? S-a făcut mic cu cei mici, s-a făcut sărac cu cei săraci, i-a vindecat pe cei bolnavi și a murit pentru noi, ca noi să avem viață: "Tată, mă rog pentru cei pe care mi i-ai dat... vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat!"

Ne spune sfântul apostol Paul în cea de-a doua lectură de astăzi, scrisă romanilor: "Duhul Sfânt vine în ajutorul slăbiciunii noastre, însuși Duhul Sfânt intervine pentru noi prin strigăte negrăite! Iar Dumnezeu, care vede adâncul inimilor, cunoaște gândurile Duhului Sfânt: el știe că, intervenind pentru credincioși, Duhul vrea ceea ce vrea Dumnezeu".

Dumnezeu vrea ca noi, cu toții, să strălucim în împărăția sa. Biserica este, de fapt, împărăția lui Dumnezeu în faza ei terestră, pământească. Să-l invocăm astăzi pe Duhul Sfânt să vină în ajutorul slăbiciunilor noastre, să intervină pentru noi cu strigăte negrăite ca să se împlinească voința lui Dumnezeu.

A refuzat Dumnezeu vreodată să învârtă pământul, pentru că noi l-am jignit? A refuzat Dumnezeu vreodată să aprindă luminătorul zilei, soarele, pentru că noi preferăm să acționăm în întuneric și pe ascuns? A refuzat Dumnezeu să ne împărtășească harurile sale, pentru că noi am preferat mizeriile umane? A refuzat Dumnezeu vreodată să ne ierte, pentru că noi nu știm să iertăm? A încetat Dumnezeu să ne caute, deși mulți fugim de el? Nu! Așadar, să-l invocăm astăzi pe Duhul Sfânt ca să se facă voia Tatălui ceresc!

17 iulie 2011

Pr. Marcelin Blaj


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
528 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 16-a de peste an:

Anul A
20 iulie 2008 - Pr. Egidiu Condac
20 iulie 2014 - Pr. Egidiu Condac
23 iulie 2017 - Mons. Benone Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat