Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Coborârea Sfântului Duh (Rusaliile)

Fap 2,1-11; Ps 103; 1Cor 12,3b-7.12-13; In 20,19-23

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfântul Ioan Gură de Aur, într-una dintre predicile sale (a doua), pentru sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt a declarat: "Nu demult am celebrat sărbătorile patimii, învierii și înălțării la cer a Domnului; astăzi, în sfârșit, am ajuns la culmea sărbătorilor, am ajuns la sărbătoarea sărbătorilor; astăzi am obținut rodul promisiunilor lui Cristos. El ne oferă și nouă darul Duhului Sfânt, prin care ne trimite din ceruri bunuri infinite".

Sărbătoarea Rusaliilor, pe care o celebrăm astăzi, ne prilejuiește întâlnirea noastră cu el, Duhul lui Dumnezeu cel sfânt și cu darurile sale. Coborârea Duhului Sfânt peste apostoli, care, după sfântul Ioan, coincide cu însăși învierea sa glorioasă, reînnoiește în conștiința creștinilor și a celor de azi care cred realitatea prezenței Duhului Sfânt și a rolului său în împlinirea și desăvârșirea lucrării mântuitoare a Domnului nostru Isus Cristos.

Prezența și lucrarea Duhului Sfânt este o prezență fecundă, roditoare, ce revigorează și dinamizează fără încetare toată viața Bisericii.

Cu această coborâre a Duhului Sfânt, Biserica primește un suflet; iubirea adusă de Cristos devine vie și activă, iar misiunea profetică, vestitoare, sacramentală și etica ei își găsește toată vitalitatea și eficacitatea.

Prin promisiunea și dăruirea Duhului Sfânt, coboară peste apostoli și peste omenire darul iubirii și al păcii, darul unității și al iertării, iar prin aceste daruri cerești se deschide izvorul acelei comuniuni care face din Biserică sacramentul unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc.

Așa cum reiese din Faptele Apostolilor, Duhul Sfânt, promis de Isus încă înainte de înălțarea sa la cer, timp în care i-a asigurat că nu-i va lăsa orfani, coboară astăzi peste ei sub chip de limbi de foc, îi luminează și-i înflăcărează, îi întărește și îi transformă în martori curajoși ai lui Cristos cel viu, vestind tuturor faptele minunate ale Domnului. Ei sunt umpluți de lumină, de putere și de curaj, cu care își încep misiunea primită, făcând, astfel, ca evanghelia și opera de mântuire a lui Cristos să treacă toate granițele și să ajungă la toate popoarele.

Coborârea Duhului Sfânt a devenit, astfel, "momentul fericit" ce a determinat nașterea oficială a Bisericii. Această revărsare de lumină, forță și dragoste, simbolizată prin vântul puternic și limbile de foc și care îi schimbă radical pe apostoli, făcându-i martori îndrăzneți și entuziaști ai Domnului înviat, este momentul nașterii Bisericii, poporul cel nou, care nu a încetat să crească și să se desăvârșească până în zilele noastre.

De fapt, Rusaliile (Coborârea Duhului Sfânt) nu reprezintă doar un simplu eveniment ce s-a întâmplat acum peste două mii de ani, ci acest mister a devenit și a rămas o realitate permanentă, un eveniment mereu în creștere. Un izvor nesecat, ce se revarsă neîncetat în și din inima Bisericii, căci ceea ce s-a întâmplat și realizat atunci are loc și astăzi, chiar dacă modalitățile sunt diferite.

Toți au fost umpluți cu Duhul Sfânt și au început să vorbească. Atunci când Duhul umple inima unei persoane, ea începe să vorbească, simte nevoia de a comunica și altora darul primit. Ne-aducem aminte ce a făcut Fecioara Maria după ce a primit vestea că ea îl va zămisli pe Fiul lui Dumnezeu, în sânul său, prin lucrarea Duhului Sfânt? Ea a alergat îndată la ruda sa Elisabeta să-i împărtășească marea bucurie și să cânte împreună cu ea imnul "Magnificat".

Tot așa și apostolii au ieșit în mijlocul oamenilor și au început să vorbească vestind tuturor marea lor bucurie. Luminați și întăriți de Duhul Sfânt, ei l-au mărturisit cu curaj pe Isus cel înviat din morți și l-au preamărit pe Dumnezeu cu o inimă nouă și plină de iubire, generoasă și cordială, plină de sentimente filiale.

Apoi ei s-au adresat celorlalți frați, locuitorilor din Ierusalim și din toată lumea, chemându-i la convertire și la o nouă credință, proclamând fără încetare faptele minunate ale Domnului, vestindu-le evanghelia cea nouă și adevărul împărăției celei noi.

În prima zi de Rusalii, apostolii s-au adresat locuitorilor din Ierusalim și toți cei care îi ascultau, chiar dacă erau de limbi și culturi diferite, înțelegeau mesajul lor cel nou.

Aceasta este minunea Rusaliilor, a revărsării Duhului Sfânt. El oferă apostolilor și oamenilor un nou mod de a fi în raport cu Dumnezeu și cu semenii lor, un limbaj nou, limbajul Duhului Sfânt, adică limbajul iubirii.

Cu adevărat, Duhul Sfânt o poate face, pentru că el este "suflul" Tatălui creator și al Fiului său, Mântuitorul venit pe pământ. Prin lucrarea lui, Tatăl și Isus suflă și respiră în noi și, ca atare, întreaga Sfântă Treime trăiește, iubește și se bucură în sufletul nostru. Tatăl și Fiul se iubesc din veșnicie, cu o iubire perfectă, iar această iubire are un nume, e un cineva, cel ce unește, adică iubirea concretă a Tatălui față de Fiu și iubirea Fiului față de Tatăl, într-o relație reciprocă, relație care nu încetează niciodată. Iar această iubire este Duhul Sfânt.

Astfel, Treimea Sfântă, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, este un mister de iubire și un izvor dătător de viață nouă pentru întreaga creație, într-un chip special pentru om, pentru omul creat după chipul și asemănarea sa și răscumpărat prin Isus.

Ce frumoasă imagine i-a fost atribuită Sfântului Duh: el este inima lui Dumnezeu și inima noastră.

În Dumnezeu, așadar, este o veșnică iubire, care îl unește pe Tatăl cu Fiul în Duhul dătător de viață, prin care împreună împart comuniunea lor către oameni, către omenire. Prin Duhul Sfânt, aceeași realitate coboară, se stabilește și în noi, care pe de o parte ne leagă intim cu Dumnezeu, iar pe de altă parte ne leagă de ceilalți și ne face solidari cu întreaga lume.

Duhul Sfânt este protagonistul care poate transforma orice inimă de piatră într-o inimă de carne. Poate schimba deșertul într-o grădină înflorită, pământul uscat, în izvor de apă. El poate să facă din fiecare om o persoană îndrăgostită nebunește de Dumnezeu. El poate să transforme un grup de frați, care nu se înțeleg ori au probleme, într-o familie cu o singură inimă și cu un singur suflet.

El este artizanul intim al întâlnirii noastre cu Cristos, țesătorul neobosit al iubirii sufletești. El este singurul care oferă darul inefabil al dragostei adevărate și ne face să fim "iubire", iar prin aceasta să ne asemănăm cu Dumnezeu care este iubire. De aici putem să afirmăm cu maeștrii de viață spirituală: "Întreabă sufletul tău dacă e plin de iubire, atunci ai în tine, cu adevărat, Duhul lui Dumnezeu".

El este și arhitectul unității Bisericii în varietatea darurilor pe care fiecare le primește pentru binele comun (cf. 1Cor 12,7) și care o face să întinerească cu forța evangheliei (cf. LG, nr. 4).

El este "lumina inimilor", care ne ajută să pătrundem și să gustăm cuvintele lui Isus: "El vă va învăța orice lucru și vă va aduce aminte tot ceea ce v-am spus" (In 14,26).

El este cel care creează, reînnoiește și susține credința în Isus, transformând-o în "mărturisire adevărată și plină de entuziasm. Nimeni nu poate spune «Cristos este Domnul», fără lucrarea Duhului Sfânt" (1Cor 12,3; lectura a doua).

Duhul Sfânt este acela care ne determină să-i spunem Părintelui ceresc, împreună cu Isus: "Abba! Tată!" și ne umple inima de încredere filială (cf. Rom 8,15; Gal 4,6).

El este singurul care ne dă forța de a rezista la toate ispitele lumii și trupului, de a merge împotriva curentului, de a reîncepe necontenit de la capăt, de a rămâne fideli lui Cristos. El singur este totul, fără Duhul Sfânt omul nu poate face nimic bun.

Mă bucur să prezint, în finalul gândurilor mele, afirmația lui Ignațiu din Latakia, un mare mitropolit sirian, făcută la o întâlnire ecumenică de la Uppsala, în anul 1968, o afirmație care se regăsește așa de bine în una dintre cele mai frumoase rugăciuni și cântări din liturgia catolică dedicată Duhului Sfânt: "Vino, Duhule preasfinte, dătător de cele sfinte, vino și ne luminează. Fără a ta dumnezeire nu-i nimic în omenire, nu-i nimic nestricăcios".

Iată cuvintele marelui mitropolit: "Fără Duhul Sfânt, Dumnezeu e departe, Cristos rămâne în trecut, evanghelia este literă moartă, Biserica, o simplă organizație, autoritatea, o tiranie, misiunea, o propagandă, cultul, o simplă evocare, iar trăirea creștinilor, o viață de sclavi. În Duhul Sfânt și cu Duhul Sfânt cosmosul are viață și aduce roade, Cristos, cel viu, e peste tot prezent, evanghelia este o forță vie, Biserica este o comuniune trinitară, autoritatea o slujire eliberatoare, misiunea, cu adevărat, revărsarea Duhului dătător de viață" (cf. Ignațiu din Latakia, "Rapporto di Uppsala - 1968", COE, 1969, p. 297).

Fără Duhul Sfânt, așadar, nimeni nu poate să spună "Cristos este Domnul", îi învăța apostolul Paul pe credincioșii din Corint.

Fără el, nici noi nu putem să ne afirmăm ca și adevărați credincioși și să facem fapte vrednice de mântuire.

Sărbătoarea și celebrarea Coborârii Duhului Sfânt să poarte în inimile și în viața noastră acea lumină și acel curaj de a privi mereu spre ceruri, de unde coboară neîncetat acela care ne stă alături, pentru a fi adevărați creștini și adevărați martori ai lucrării sale în istorie și în lume, asemenea apostolilor luminați și întăriți de Duhul Sfânt.

Vino Duhule Sfinte și aprinde în inimile noastre focul iubirii tale! Amin.

12 iunie 2011

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
505 accesari.


Alte predici pentru Coborârea Sf. Duh (Rusaliile):

Anul A
11 mai 2008 - Pr. Cristinel Farcaș
8 iunie 2014 - Pr. Daniel Iacobuț
4 iunie 2017 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat