Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminică a 7-a a Paștelui

Fap 1,12-14; Ps 26; 1Pt 4,13-16; In 17,1-11a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Joi am sărbătorit Înălțarea Domnului la cer. Ce au făcut apostolii după ce au participat la acest eveniment măreț? Ne răspunde textul din prima lectură: s-au întors la Ierusalim, s-au retras în camera de sus împreună cu Maria, cu celelalte femei și cu rudele lui Isus: "Toți stăruiau într-un cuget în rugăciune".

În evanghelia pe care tocmai am ascultat-o, Isus este la Cina cea de taină. Urmau pentru el momente grele. Avea să fie condamnat la moarte și în cele din urmă răstignit. Ce face Isus în aceste momente? Se roagă. Este rugăciunea de mare preot. Se adresează Tatălui, cerându-i slava pe care a avut-o la început. Se roagă, de asemenea, pentru cei pe care Tatăl i-a dat și cărora el le-a descoperit pe Tatăl. Isus este în rugăciune.

Suntem în duminica a 7-a din timpul pascal. Această duminică se află între Înălțarea Domnului și solemnitatea Rusaliilor. Lecturile de astăzi ne transmit un mesaj important: Rusaliile nu se așteaptă oricum, e nevoie de rugăciune. De mai multe ori în evanghelii îl surprindem pe Isus în rugăciune. Se retrage singur și se roagă. Mai ales înaintea unor evenimente importante.

Probabil vă amintiți că atunci când i-a ales pe apostoli, el s-a retras și s-a rugat. Apoi a coborât de pe munte și i-a chemat pe nume pe cei doisprezece care aveau să-l urmeze. Vă amintiți, de asemenea, că înainte de a-și începe activitatea publică, înainte de a predica, Isus merge în pustiu. Acolo se întărește, stă de vorbă cu Tatăl, învinge ispitele și apoi începe să străbată cetățile și să le spună oamenilor că împărăția lui Dumnezeu este aproape de ei.

Dacă citim cu atenție Sfintele Scripturi vom observa că profeții, oamenii Bibliei, mereu, mereu, când trebuiau să vorbească oamenilor despre Dumnezeu sau când trebuiau să înfăptuiască lucruri deosebite, slujind lui Dumnezeu și oamenilor, au avut nevoie mai întâi de rugăciune: s-au retras și s-au rugat. Moise, David, Iudita, Ioan Botezătorul.

Dar în decursul istoriei, găsim că și sfinții s-au retras pentru rugăciune, că au stat de vorbă cu Dumnezeu, mai ales înainte să întreprindă ceva, înainte să vestească oamenilor evanghelia. Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Augustin, anahoreții și pustnicii s-au retras, pentru a se întări în dialog cu Dumnezeu.

Importanța rugăciunii este gândul principal al lecturilor ascultate. Mai avem noi timp de rugăciune astăzi? Când suntem prinși cu o mulțime de treburi, când timpul nu ne mai ajunge, când să ne mai rugăm?

Ucenicii s-au retras într-o cameră, în liniște, să se roage. Unde să ne mai retragem noi, când în jurul nostru este mult zgomot, agitație, când muzica este dată la maxim, când imaginile de la televizor ne umplu viața, cum să te mai rogi? Facem de cele mai multe ori rugăciunea în fugă dimineața și seara, pentru că nu mai avem timp. Alteori uităm... Și totuși Sfânta Scriptură insistă că rugăciunea este importantă.

Putem să ne retragem în singurătatea inimii, să facem liniște și așa să stăm de vorbă cu Dumnezeu și să-i cerem ajutor.

Un mare savant, Ampère, le spunea oamenilor învățați din vremea sa: "Muncește în spirit de rugăciune! Cercetează lucrurile acestei lumi, dar numai cu un ochi, pe celălalt ține-l ațintit spre lumina cea veșnică! Ascultă-i pe cei înțelepți, dar numai cu o ureche, cu cealaltă ascultă glasul dulce al prietenului ceresc! Scrie, dar numai cu o mână, cu cealaltă ține-te de poala lui Dumnezeu, așa cum un copil se ține de haina tatălui său!"

În mijlocul activităților, tocmai atunci când ni se pare că este zgomot și agitație în jurul nostru, trebuie să avem un ochi îndreptat spre Dumnezeu, o ureche la ce ne spune el.

Mintea trebuie să ni se înalțe mai des spre Dumnezeu în timpul zilei. Gândiți-vă că nu e nevoie de rugăciuni lungi. Nici nu e nevoie neapărat de rugăciuni din carte. Dacă stăm și ne gândim, în evanghelii au fost ascultate rugăciunile cele mai scurte. Amintiți-vă de orbul care strigă: "Doamne, fă-mă să văd!" Isus îi redă vederea. Sau de vameșul din templu: "Doamne, ai milă de mine, păcătosul!" Isus spune că acesta s-a întors acasă îndreptățit, adică rugăciunea i-a fost ascultată. Sau amintiți-vă de apostoli, în timpul furtunii: "Doamne, scapă-ne, că pierim!" Și Domnul liniștește marea. Sau tâlharul de pe cruce se roagă: "Adu-ți aminte de mine, Doamne, când vei fi în împărăția ta!" Răspunsul lui Isus: "Astăzi vei fi cu mine în paradis".

Rugăciuni simple și ascultate. Dacă în timpul zilei avem un ochi îndreptat spre Dumnezeu și o ureche la ce spune el, ne vom aminti mai des de el și vom face rugăciuni scurte de cerere, de aducere de mulțumire, de laudă.

Am auzit în evanghelie: "Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis" (In 17,3).

A-l cunoaște pe Dumnezeu și a-l cunoaște pe Cristos înseamnă viață. Toți dorim o viață mai bună și mai lungă. Avem sădită în inima noastră dorința după viața fără de sfârșit. Ce înseamnă a-l cunoaște pe Dumnezeu? Poți să-l cunoști pe un om auzind despre el, ce spun alții. Este ceva. Îl cunoști mai bine când citești despre el, te informezi: crești în cunoaștere. Dar îl cunoști și mai bine când te întâlnești cu el, când stai de vorbă cu el, când îi împărtășești gândurile tale și asculți răspunsul lui. Cu Dumnezeu e la fel. Viața veșnică stă în a-l cunoaște pe el. Cunoașterea înseamnă a intra în legătură cu el, a sta de vorbă, a-i împărtăși gândurile, sentimentele, adică a te ruga. Acela care se roagă poartă sâmburele de viață veșnică în inima lui. E cu gândul ridicat la Domnul, e ancorat pe o stâncă solidă.

Pe Dumnezeu îl putem cunoaște și cu ajutorul mijloacelor de comunicare. Este Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale. Ziua Presei. Suntem chemați să ne gândim că ne invadează imaginile, muzica, ziarele, mesajele, știrile. În mijlocul acestora ne întrebăm câte din cele ce auzim, vedem sau citim ne înalță, ne zidesc? Cum le folosim?

Fără îndoială, unii dintre noi le folosim bine. De exemplu, mulți au ales la această oră să asculte Liturghia la radio. Alții, în zi de duminică, citesc Sfânta Scriptură, cărți sau reviste creștine. În acest sens, ne gândim că mijloacele de comunicare sunt darul lui Dumnezeu, lucruri minunate care aduc multe binefaceri.

Dar ziua de azi ne chemă să conștientizăm și pericolele care vin din folosirea greșită a mijloacelor de comunicare:
- lăcrimăm adesea în fața televizorului sau la un film, dar nu ne mai impresionează durerea celui de lângă noi;
- avem și vorbim cu mulți prieteni pe internet, în rețelele de socializare, dar nu-i știm pe vecinii noștri sau nu mai avem timp să stăm cu cei din familia noastră;
- cunoaștem multe amănunte din viața vedetelor și a sportivilor, dar știm tot mai puțin din evanghelie;
- admirăm natura prin programele de televiziune sau prin imaginile postate pe internet, și nu vedem că au înflorit lângă noi teii sau trandafirii;
- scriem o mulțime de lucruri în mesaje email sau SMS, dar atât de puțin scriem despre bucuria de a fi cu Cristos.

În acest sens, putem să verificăm arhiva noastră de email-uri și de mesaje pe telefon. De câte ori apar cuvinte de genul: Isus, cer, Biserică, har, credință... Dacă nu apar, avem o problemă cu folosirea acestor mijloace.

Asta îl făcea pe fericitul Ioan Paul al II-lea să se întrebe: "În mulțimea de imagini care trec prin fața noastră își mai găsește loc imaginea lui Cristos? În mulțimea de mesaje pe care le primim și pe care le transmitem mai au loc mesajele creștine?"

Avem impresia că astăzi comunicăm mai mult (nu ne mai ajung minutele la telefon), dar în realitate comunicăm tot mai puțin în lumea reală și ne simțim tot mai singuri. Poate că lipsa de comunicare la care duce folosirea în exces a mijloacelor de comunicare este exprimată cel mai bine de rugăciunea unui copil:

"Doamne, în seara asta, te rog ceva special... Transformă-mă într-un televizor, ca să-i pot lua locul. Mi-ar plăcea să trăiesc cum trăiește televizorul în casa mea. Cu alte cuvinte, să am o cameră specială, unde să se reunească toată familia în jurul meu. Fă să fiu luat în serios. Să fiu în centrul atenției, așa încât toți să mă asculte fără să mă întrerupă sau să discute. Mi-ar plăcea să mi se dea atenția deosebită care este acordată televizorului atunci când ceva nu funcționează... Și să-i țin de urât tatei când se întoarce acasă, chiar și atunci când vine obosit de la muncă. Și mama, în loc să mă ignore, să stea cu mine când e singură și plictisită. Iar frații și surorile mele să se certe, să poată sta cu mine... Și să distrez toată familia, chiar dacă uneori nu spun nimic. Mi-ar plăcea să simt că lasă totul deoparte să stea câteva minute alături de mine. Doamne, nu-ți cer prea mult. Doar să trăiesc cum trăiește orice televizor".

Mai sunt și alte pericole: mijloacele de comunicare pot să ne schimbe valorile, să ne prezinte o altă lume, care ne rupe de realitate. De departe, mass-media pot crea dependență și ne mănâncă mult timp. Internetul, muzica, televizorul, presa, radioul cât ocupă din viața noastră?

Pornesc de la un calcul făcut de cineva cu privire la anii din viața unui om. La o medie de 75 de ani, cât trăiește un om, împărțim timpul după regula celor trei de opt: 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă, 8 ore pentru diverse activități. Asta înseamnă că 25 de ani muncim și 25 de ani ne odihnim. Ce facem cu ceilalți 25 de ani? Ne uităm 2 ore pe zi la televizor. Asta înseamnă că petrecem în fața lui 6 ani. Același lucru îl putem spune și despre mâncare. Cumulat ne ocupă cam 2 ore. Asta înseamnă alți 6 ani. Igiena zilnică făcută într-un mod corespunzător (îmbrăcat, spălat), cam o oră pe zi. Asta înseamnă încă 3 ani. Tehnologia a avansat, și noi, ca oameni moderni, trebuie să fim în pas cu ce este nou. Așa că mai intră în discuție și calculatorul sau internetul și telefonul mobil. Dacă punem minim o oră înseamnă încă 3 ani. Alte activități, precum curățenia, activitatea intelectuală, timpul petrecut cu familia, situațiile neprevăzute, întâlnirile cu prietenii, traficul... mai ocupă aproximativ 3-4 ani. Până acum toate aceste lucruri enumerate duc la aproximativ 72 de ani. Haideți să vedem cât îi acordăm lui Dumnezeu într-o viață. Făcând un calcul generos vom constata că timpul acordat pentru rugăciune nu depășește jumătate de oră sau, dacă mergem și la Liturghie și ne mai rugăm și Rozariul, ajungem la o oră pe zi. Calculat în ani va însemna maxim 3 ani din 75. Un lucru interesant, pentru că mâncăm cam 6 ani într-o viață. Rezultă că în hrana spirituală suferim de subnutriție. Cu cât timpul acordat mijloacelor de comunicare este în detrimentul rugăciunii, a vieții spirituale, cu atât devenim mai vulnerabili.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Duminica de astăzi, în condițiile în care mulți spunem că nu avem timp, că este prea puțin și că nu ne ajunge, ne cheamă să ne întrebăm ce facem cu timpul nostru. Unde se duc anii noștri? Fiecare putem să vedem unde se produc scurgerile de timp.

Astăzi, când îl descoperim pe Isus în rugăciune, când înțelegem că s-a rugat și pentru noi ("Eu mă rog pentru ei. Nu mă rog pentru lume, ci pentru cei pe care mi i-ai dat"), îi mulțumim. Și am dori să ne facem mai mult timp pentru el și pentru a sta de vorbă cu el în rugăciune. Amin.

5 iunie 2011

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
630 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 7-a a Pastelui:

Anul A
4 mai 2008 - Pr. Vladimir Petercă
1 iunie 2014 - Pr. Iosif Enășoae
28 mai 2017 - Mons. Benone Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat