Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 2-a a Paștelui

Fap 2,42-47; Ps 117; 1Pt 1,3-9; In 20,19-31

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Harurile Paștelui sunt foarte mari și nenumărate. De aceea, în timpul pascal până la Rusalii, Biserica ne dă posibilitatea de a le primi, de a le trăi, de a medita și, mai ales, de a deveni "slujitori ai învierii" prin trăirea sacramentală și liturgică cu Isus cel înviat. O perioadă, duminica a doua a Paștelui era numită "duminica albă" căci cei botezați se bucurau de înviere în haine albe - hainele inocenței. Pentru că în această duminică este prezentată intervenția lui Isus care-l ajută pe apostolul Toma să treacă de la necredință la credință, mai este numită și "duminica Tomei". Marele papă Ioan Paul al II-lea, din anul 2000, i-a dat titlul de "Duminica Divinei Îndurări" căci darul păcii, darul Duhului Sfânt, darul reînnoirii credinței, ce ne sunt oferite prin învierea lui Isus, toate vorbesc de un Dumnezeu al milostivirii. Să ne recunoaștem păcatele, să cerem a fi învredniciți pentru a participa în mod intens la celebrarea dumnezeiască.

Stimați ascultători, iubiți credincioși,

O legendă iudaică veche, scrisă în cartea apocrifă, Viața lui Adam și a Evei, povestește că Adam, în timpul ultimei sale boli, i-ar fi trimis pe fiul său Set împreună cu Eva în regiunea Edenului, pentru a lua uleiul milostivirii, pentru a fi uns cu acesta și, astfel, să fie vindecat. După ce s-a rugat și au plâns, cei doi au pornit în căutarea pomului vieții. Pe cale, le apăru arhanghelul Mihail, care le-a spus că nu au nicio posibilitate să obțină ulei din pomul milostivirii și, prin urmare, Adam trebuie să moară. Dar, aici apare un cuvânt de consolare, arhanghelul le-a spus că după vreo 5.000-6.000 de ani ar trebui să vină binevoitorul Cristos rege, Fiul lui Dumnezeu, și-i va unge cu uleiul milostivirii pe toți cei care au crezut în el. Promisiunea era: "Uleiul milostivirii veșnice va fi dat celor care se renasc din apă și din Duhul Sfânt. Atunci, Fiul lui Dumnezeu, bogat în iubire, Cristos, va coborî în adâncurile pământului și-i va conduce la Tatăl său în paradis, lângă pomul milostivirii".

În această legendă se scoate în evidență întregul chin al omului în fața dobândirii prin păcat a unui destin plin de boli, dureri și moarte. Este evident că omul opune rezistență în fața morții: trebuie să fie undeva - și-au repetat gândindu-se oamenii - o iarbă, un medicament contra morții. Mai devreme sau mai târziu ar trebui să se găsească medicamentul care vindecă nu numai această sau acea boală, dar să învingă adevărata fatalitate, însăși moartea. Ar trebui, în final, să existe medicina imortalității. Chiar și astăzi oamenii sunt în căutarea unei astfel de substanțe curative. Însăși medicina actuală, deși cu pretenții mai prudente, caută, dacă nu chiar desființarea morții, cel puțin să elimine cel mai mare număr posibil din cauzele morții, să o amâne mereu mai mult; să procure o viață mereu mai bună și mai lungă.

Dar să reflectăm: Cum ar fi cu adevărat, dacă s-ar reuși, nu să se excludă moartea, dar s-ar reuși, să o amâne, să se ajungă la o vârstă de câteva sute de ani? Ar fi acesta un lucru bun? Omenirea ar îmbătrâni într-o măsură exagerată, pentru tineret nu ar mai fi loc. Se va stinge capacitatea înnoirii și o viață interminabilă nu ar fi un paradis, cât mai ales o condamnare.

Ca viața prelungită să fie fericită, transformarea ar trebui să fie din interior. Ar trebui să se creeze în noi o viață nouă, cu adevărat capabilă de eternitate. Ceea ce este nou și emoționant în mesajul creștin, al evangheliei lui Isus Cristos și nu este doar aceasta, este ce ni s-a transmis: da, există un leac contra morți, există un medicament al imortalității. A fost găsit. Este accesibil. Prin Botez, această medicină ne-a fost dăruită. O viață nouă a început în noi, o viață nouă care se maturizează prin credință și nu va fi ștearsă de moarte, de îmbătrânirea trupului. Este necesar să se trăiască în lumină și în har.

Însă, poate mulți vor răspunde: Mesajul, desigur, îl pricep, însă îmi lipsește credința. Chiar și cel care vrea să creadă va întreba: Dar este cu adevărat așa? Cum să ne imaginăm asta? Cum se desfășoară această transformare a vieții vechi, astfel încât să se formeze în om viața nouă care nu cunoaște moartea?

Da, există nu o iarbă medicinală contra morții, există medicul nemuririi. Cristos este pomul vieții devenit din nou accesibil. De aceea, cântăm în aceste zile ale Învierii, din toată inima, Aleluia! cântecul bucuriei care nu are nevoie de cuvinte.

Așadar, prima invitație a acestei duminici este ca, trăind Paștele, să căutăm harurile iubirii milostive ale lui Dumnezeu. Grandiosul papă Ioan Paul al II-lea afirma că nu ne rămâne decât să ne abandonăm harului și să avem umilința de a ne încredința milostivirii lui Dumnezeu, care, în Isus, de pe cruce, a spus: "Tată, iartă-i că nu știu ce fac". Este o soluție pentru a scăpa de nefericirea profundă pe care poate nici nu îndrăznim să o mărturisim; de a ne simți cu "aripi", dar a ne da seama că sunt legate de păcat. Harul ne dă șansa ca noi, păcătoșii, deși suntem slabi, să-l căutăm pe Cristos ca să auzim și noi ce i-a spus tâlharului cel bun: "Astăzi vei fi cu mine în Paradis".

Isus, care nu i-a cerut cont lui Petru că l-a tăgăduit de trei ori, care nu i-a certat pe cei care l-au părăsit în momentul crucii, care l-a ajutat pe Toma să treacă de la declarația "dacă nu voi vedea... nu voi crede" la exclamația "Domnul meu și Dumnezeul meu!", ne amintește că este capabil să iubească pe cei slabi și păcătoși și să-i ajute pe cei care-l cheamă în ajutor. Încurajați de Isus, să declarăm și noi: "Domnul meu și Dumnezeul meu!"

Iar această declarație să o transformăm în viață, așa cum ne învață un alt papă admirabil, Paul al VI-lea, de pioasă amintire, care explică faptul că dacă recunoaștem milostivirea lui Dumnezeu avem șansa de a fi mai buni: Fraților, "trăim în condiții mai bune decât cei care în încercările vieții sunt lipsiți de lumina evanghelică. Cu ajutorul ei noi putem privi panorama lumii și a vieții cu o uimire plină de fericire și să ne bucurăm de ceea ce existența ne-a rezervat chiar în încercările în care ea abundă, căci știm că Dumnezeu le cunoaște și le răsplătește. Un creștin care crede poate avea și în suferințe o seninătate recunoscătoare și înțeleaptă. Creștinul este un norocos. Adevăratul creștin știe că are și a găsit motivațiile bunătății lui Dumnezeu în orice eveniment, în orice cadru al istoriei și al experienței; el știe că Domnul «le îndreaptă toate spre bine celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică celor care sunt chemați după planul lui» (Rom 8,28). Creștinul trebuie să dea mereu mărturie despre o spiritualitate superioară, despre o bucurie pe care o are datorită lui Isus Cristos. Astăzi această atitudine a unui suflet plin de vigoare și de bucurie se va răspândi chiar și printre creștinii moderni. Ei pot fi mai dezinvolți, mai veseli. Ei pot avea o bucurie care nu are de a face cu așa zisele veselii ale lumii, care sunt iluzii-deziluzii și care sunt mult diferite de bucuria lui Cristos. Sunt atâția care știu că bucuria noastră interioară și propria noastră exteriorizare sunt de la Cristos cel înviat".

Datorită harurilor divinei îndurări a lui Dumnezeu putem declara fiecare cu multă convingere: Îi aparțin lui Cristos înviat și numai el este bucuria mea. O bucurie care mă face să nu lipsesc în nicio zi de la rugăciune, de la sfânta Împărtășanie și de la iubirea față de toți; o bucurie care nu mai devine "oboseală" nici când dăruiește și nici când primește.

1 mai 2011

Pr. Alois Hîrja


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
459 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a a Pastelui:

Anul A
30 martie 2008 - Pr. Anton Despinescu
27 aprilie 2014 - Pr. Alois Fechet
23 aprilie 2017 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat