Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Solemnitatea de astăzi a Tuturor Sfinților este sărbătoarea tuturor celor care au fost mântuiți, au ajuns în cer, dar ale căror nume nu au fost trecute în calendarele noastre. Este sărbătoarea tuturor celor necunoscuți de noi, a celor mici, dar importanți în ochii lui Dumnezeu. Însă mai presus de toate, solemnitatea Toți Sfinții, este sărbătoarea iubirii divine, fără limite, față de toți oamenii.

Când începem să înțelegem aceasta ne dăm seama cât de mare trebuie să fie milostivirea lui Dumnezeu, ca să mântuiască așa de mulți oameni.

Cine sunt sfinții în Biserica lui Cristos?
- sfinții sunt eroii care au luptat lupta cea bună, și-au păstrat credința, și-au împlinit misiunea, și-au sfârșit călătoria, iar acum cu coroana pe cap, îmbrăcați în veșminte albe și cu ramuri de palmier în mâini, îl laudă și-l preamăresc pe Tatăl cel veșnic;
- sfinții sunt strălucita gardă de onoare a lui Isus, regele veșnic, în împărăția sa cerească;
- sfinții sunt frații și surorile noastre, oameni ca și noi, vin de pe pământul nostru - pământ care i-a găzduit odată, așa ca pe noi astăzi și au ajuns sfinți, pe calea credinței, și întăriți cu sfintele sacramente pentru a fi credincioși lui Dumnezeu.

L-am ascultat pe sfântul Ioan, vizionarul din Patmos, în Cartea Apocalipsului din prima lectură: "Am văzut o mulțime imensă, pe care nimeni nu putea să o numere, din toate națiunile și rasele, popoarele și limbile, ei stăteau în fața tronului și în fața Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și cu ramuri de palmier în mâini". Ce-l face pe om sfânt? Nu minunile, nu faptele ieșite din comun, dar fidelitatea în a împlini voința lui Dumnezeu cu bucurie.

Sfințenia e voința de a săvârși binele cu bucurie și cu statornicie, în ciuda tuturor dificultăților, interne și externe, încrezându-ne în Dumnezeu care din toată slăbiciunea noastră, știe și poate să scoată lucruri minunate".

Sfinții au fost ca și noi, au trăit în mijlocul nostru, au avut aplecări și patimi ca ale noastre, au muncit ca și noi, au suferit ca și noi, au murit în mijlocul nostru, dar mulțumiți că pe pământ au căutat să împlinească voința lui Dumnezeu și să ducă la maturitate omul cel nou de la sfântul Botez. Noi îi fericim și-i salutăm!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sărbătoarea Toți Sfinții este și sărbătoarea noastră, pentru că Dumnezeu, care ne-a făcut după chipul și asemănarea sa, ne cheamă și pe noi la el.

Pentru aceasta sfântul Ambrozie ne spune: "Omule, tu ești un tablou, o imagine. Cel ce te-a creat este Domnul Dumnezeul tău. El și-a făcut, și-a întipărit autoportretul său în tine, te-a făcut după chipul și asemănarea sa. Cel ce te-a lucrat este un artist desăvârșit... Nu distruge imaginea, nu distruge chipul sublim ce-l porți în tine, căci acest chip, această imagine nu a fost făcută cu vopsele, nu a fost modelată în ceară, ci a fost lucrată cu harul, cu sângele, cu însăși viața lui Dumnezeu".

Iată omule demnitatea ta, iată omule noblețea ta, iată cine ești tu: ești chipul, imaginea lui Dumnezeu pe acest pământ. De aceea, sfântul Augustin ne spune: "Ne-ai făcut pentru tine Doamne și neliniștită este inima noastră, până nu se va odihni în tine".

Cineva a mers la Ars să-l vadă și să-l asculte pe sfântul Ioan Maria Vianney. La întoarcere a fost întrebat: "Ce-ai văzut la Ars?" "L-am văzut pe Dumnezeu într-un om".

În evanghelia de astăzi Isus ne spune care sunt adevărații fericiți: cei săraci, cei blânzi, cei ce plâng, cei milostivi, cei curați cu inima, făcătorii de pace, cei persecutați. Tuturor Isus le spune: "Bucurați-vă și veseliți-vă, căci mare va fi în ceruri răsplata voastră".

Sărbătoarea de astăzi ne cheamă să dăm cinstea cuvenită sfinților, să-i chemăm în ajutor, sunt prietenii lui Dumnezeu, dar într-un chip deosebit, să urmăm exemplul lor. Noi avem obiceiul să îngenunchem în fața sfinților, dar fiecare sfânt, parcă nemulțumit, ne face un semn și ne spune: "Acum ridică-te, mergi, și fă și tu ceva".

În concluzie, în această frumoasă sărbătoare, astăzi mai mult ca oricând, să medităm și să urmăm cuvintele lui Isus. "Ce-ți va folosi omule, de-ai câștiga lumea întreagă, dar ți-ai pierde sufletul".

O legendă ne spune că o tânără mamă s-a rătăcit într-o pădure deasă și era deznădăjduită. Căuta marginea pădurii și nu o găsea. Deodată în fața ei apăru un zid înalt de piatră cu o deschizătură în zid. A intrat prin deschizătură și deodată apar în fața ei numai minunății. Aude un glas: "Alege pentru tine și pentru copilul tău câte un obiect pe care îl vrei".

Femeia pune copilul jos și începe să caute și să aleagă. Lua obiecte prețioase de aur, le cântărea în mână și le punea jos. Dar timpul trecea. Trece în alte încăperi, lucruri și mai frumoase și mai prețioase, pe care să-l ia?

"Alege - spune vocea - mai ai câteva minute și se termină timpul". Femeia aleargă de colo, colo, nehotărâtă.

"Alege - spune vocea - mai sunt câteva secunde și se termină timpul". Și când deschizătura a început să se micșoreze, femeia încă nu a luat. Când a văzut că timpul era gata, luă în fugă două obiecte și sări prin deschizătura pe care abia a mai încăput.

La lumina soarelui cântărea acum, parcă mulțumită, cele două obiecte de aur pe care le-a luat. Deodată, aude un plâns disperat de copil; un fior îi trecu prin inimă. Și-a uitat copilul înăuntru, a început să strige disperată, aruncă cele două bucăți de aur, și începu să se bată cu pumnii peste cap și de zidul cel mare: "Copilașul meu, copilașul meu". A luat lucruri prețioase, dar a uitat pe cel mai prețios - copilul.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Noi am putea fi această mamă, și n-ar fi bine; lucrul cel mai prețios pentru noi este sufletul. Creatorul ne-a trimis în această lume să avem grijă și de trup, dar mai ales de suflet.

Noi ce facem? Amăgiți de farmecul celor trecătoare, le căutăm, ne pierdem timpul cu ele și uităm de ceea ce avem cel mai de preț - sufletul.

Dea Domnul ca noi așa să ne îngrijim sufletul nostru: prin rugăciune, prin ascultarea și împlinirea cuvântului lui Dumnezeu, prin primirea sfintelor sacramente, ca la sfârșitul vieții Isus să ne spună: "Veniți binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția pregătită vouă de la întemeierea lumii". Amin.

1 noiembrie 2008

Pr. Isidor Mocanu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
471 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul A
1 noiembrie 2011 - Pr. Cristinel Farcaș
1 noiembrie 2014 - Pr. Mihai Pătrașcu
1 noiembrie 2017 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat