Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 28-a de peste an

Is 25,6-10a; Ps 22; Fil 4,12-14.19-20; Mt 22,1-14

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

De fiecare dată când deschidem Sfânta Scriptură pentru a citi cuvântul lui Dumnezeu, se întâlnesc acolo două orizonturi: pe de o parte, este orizontul nostru, care poate fi de o extensiune mai mare sau mai mică, iar acest orizont al nostru se întâlnește cu orizontul lui Dumnezeu, care este imens, nemărginit. Iar din această unire, a celor două orizonturi, noi, de fiecare dată, dobândim o nouă înțelegere, despre Dumnezeu, despre lumea aceasta în care trăim și despre noi înșine.

Am ascultat la această Sfântă Liturghie lecturile din Sfânta Scriptură și acestea ne deschid mintea spre înțelegerea adevărului lui Dumnezeu. Din evanghelia de astăzi, reușim să înțelegem mai bine cine este Isus, ce înseamnă Isus pentru noi și felul în care vorbea Isus.

Am auzit în evanghelia de astăzi cum Isus a rostit o parabolă. Spun, cei care înțeleg mai multe lucruri despre Sfânta Scriptură, că Isus folosea adesea parabolele pentru a exprima marile adevăruri despre Dumnezeu și despre noi, oamenii. Isus prefera parabola în locul unui enunț rece al unui adevăr de credință sau al unui precept. Prefera parabola nu numai pentru frumusețea limbajului, dar și pentru faptul că parabola are în sine ceva misterios și provoacă ascultătorul la o reflecție și la o decizie personală în fața acelui mesaj pe care parabola îl propune. Unii exegeți cred chiar că Isus nu explica niciodată parabolele. Iar acolo unde în evanghelii găsim explicații ale parabolelor, mai degrabă e vorba de ceea ce Biserica de la începuturi a înțeles din parabola pe care a rostit-o Isus. Isus, probabil, rostea parabola, iar cei care o ascultau pur și simplu reflectau.

Și aș dori să vă propun și eu un astfel de exercițiu. Există o evanghelie necanonică, Evanghelia lui Toma, care conține, printre alte materiale, și o parabolă, care ar putea să fie a lui Isus. Nu suntem siguri că Isus a rostit această parabolă dar, cel puțin, nu este în contradicție cu ceea ce a spus Isus. Ascultați această parabolă și încercați să-i pătrundeți sensul: "Isus a spus «Împărăția Tatălui se aseamănă cu o femeie, care purta un urcior plin cu făină și umbla pe un drum îndepărtat. S-a spart toarta urciorului și făina s-a vărsat pe drum, în urma ei. Ea nu știa că se întâmplase așa ceva și nu și-a dat seama de acest necaz. Când a deschis ușa și a intrat în casa ei, a pus urciorul jos și l-a găsit gol. Cine are urechi de auzit, să audă»".

În evanghelia de astăzi am auzit parabola invitaților la nunta regală. E o parabolă care face parte dintr-o serie de trei parabole, pe care Isus Cristos le-a rostit pe esplanada templului din Ierusalim. Autoritățile religioase ale Israelului îl întrebaseră pe Isus cu ce autoritate face toate acele lucruri, iar Isus, pentru a răspunde cine este cu adevărat, se folosește de limbajul parabolelor. E vorba de parabola celor doi fii; de parabola viticultorilor ucigași, pe care am ascultat-o duminica trecută; și parabola de astăzi, despre invitații la nunta regală. În toate cele trei parabole e vorba despre răspunsul pe care oamenii l-au dat la oferta de mântuire, pe care Dumnezeu a adus-o în această lume prin Isus Cristos și prin tot ce Isus a făcut și ne-a învățat.

Revenind la parabola din duminica de astăzi, această parabolă are două sensuri: un sens istoric, care ne ajută să înțelegem ce s-a întâmplat în acea perioadă din istoriai mântuirii; și un sens spiritual, care ne privește pe noi, cei care trăim în zilele noastre.

Mai întâi sensul istoric al parabolei. Regele, care organizează acest ospăț de nuntă, este însuși Dumnezeu. Fiul, pentru care regele organizează acel ospăț de nuntă, este Isus, Mesia cel așteptat de oamenii din toate timpurile. Mesagerii trimiși de Dumnezeu, ca să-i invite pe oameni la acest ospăț, sunt profeții. Iar cei care au respins acest mesaj sunt poporul lui Israel.

Dar există și un sens spiritual al acestei parabole. Și aș dori să rețin din parabola de astăzi, atitudinea oamenilor. Pentru că e vorba acolo de două atitudini.

Pe de o parte, de refuzul oamenilor; pe de altă parte, de acceptul din partea lor. În prima parte, când e vorba de refuzul oamenilor, unii se comportă cu indiferență, alții, însă, se comportă cu brutalitate. Este atitudinea oamenilor din toate timpurile, față de mesajul pe care Isus ni l-a adus: unii au rămas indiferenți, alții au acceptat acest mesaj.

A doua atitudine a oamenilor este acceptul. E vorba de toți acei oameni care au primit mesajul lui Isus, care au primit mesajul - invitația lui Dumnezeu - și fac parte astăzi din Biserică.

Am putea să ne întrebăm și noi care este atitudinea noastră față de Dumnezeu. Îl acceptăm pe Dumnezeu, acceptăm invitația sa, sau considerăm că există lucruri mai importante? Evanghelia de astăzi se încheia cu acele cuvinte: "Mulți sunt chemați dar puțini sunt aleși". Dumnezeu ne-a chemat pe toți. Ne va alege, oare, în cele din urmă, pe toți?

Și pentru ca parabola pe care am spus-o la început să nu rămână fără explicație, vă spun care ar putea să fie sensul acelei parabole. Există un sens negativ, care sugerează următorul lucru: că acea femeie, din neatenție, a pierdut făina din acel vas. Dacă noi nu veghem la viața noastră, noi riscăm ca ceea ce am primit de la Dumnezeu, ca valorile creștine din noi să se piardă. Și există și un sens pozitiv al parabolei, care ar fi următorul: făina aceea care se varsă pe drum, este o expresie a valorilor creștine. Aceasta înseamnă că dacă noi credem în Dumnezeu, dacă noi trăim după principiile creștine, chiar fără ca noi să ne dăm seama, aceste valori vor fi comunicate și celorlalți.

Fie ca această evanghelie, pe care am ascultat-o astăzi, să trezească în fiecare dintre noi o reflecție și o gândire, și fiecare să se decidă dacă răspunde sau nu răspunde la invitația lui Dumnezeu și dacă purtăm acea haină curată, care este necesară pentru a participa la ospățul de nuntă al Mielului.

12 octombrie 2008

Pr. Iosif Antili


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
536 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul A
9 octombrie 2011 - Pr. Iosif Dorcu
12 octombrie 2014 - Pr. Daniel Iacobuț
15 octombrie 2017 - Mons. Benone Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat