Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 26-a de peste an

Ez 18,25-28; Ps 24,5-9; Fil 2,1-11; Mt 21,28-32

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Tema centrală a lecturilor propuse pentru această duminică, a 26-a de peste an, ar putea fi rezumată într-o singură propoziție: omul este responsabil de propria sa mântuire sau de propria sa osândire. Mântuirea este lucrarea lui Dumnezeu, este darul gratuit pe care Dumnezeu îl face omului. Dar, în același timp, este și rodul colaborării și al libertății noastre. "Cel care te-a creat fără de tine - spunea sfântul Augustin - nu te va mântui fără de tine". Semnul acestei libertăți a omului este capacitatea sa de a se converti de la rău la bine, de a deveni un om bun după ce a fost mai întâi un om rău, și invers, capacitatea sa de a se perverti, din bun să devină rău. Acest adevăr îl ilustrează profetul Ezechiel în prima lectură și Isus în evanghelia Liturghiei duminicii de astăzi.

Profetul Ezechiel se adresează contemporanilor săi, aflați în exil, pedepsiți din cauza păcatelor părinților lor. Ei trăiau stăpâniți de o concepție fatalistă. Ei spuneau: "Părinții noștri au mâncat aguridă, iar nouă ni s-au strepezit dinții. Nu este nimic de făcut. Dacă ne este dat să tragem un păcat, îl tragem". Contaminați de această concepție greșită, evreii din exil, pe de o parte, îl acuzau pe Dumnezeu de nedreptate, pentru că îi făcea să tragă consecințele păcatelor pe care le-au făcut alții, iar pe de altă parte, se scuteau de obligația de a se converti. Cum să te convertești, cum să faci pocăință pentru niște păcate pe care nu le-ai comis personal?

Și iată cum prin profetul Ezechiel, Dumnezeu combate această mentalitate greșită. Nu, fiecare personal este responsabil de faptele sale. Fiul nu va purta nelegiuirile tatălui său și nici tatăl nu va purta nelegiuirile fiului său... Dumnezeu va judeca pe fiecare după căile sale. "Întoarceți-vă și abateți-vă de la toate fărădelegile voastre, ca nelegiuirea să nu vă ducă la pieire".

Această mentalitate fatalistă stăpânește și mințile multor contemporani de-ai noștri. Mulți aruncă responsabilitatea pentru păcatele lor, se scuză și le atribuie societății, condițiilor economice, moștenirii genetice cu care au venit pe lume. "Nu se poate să fiu altfel dacă mi-a fost dat să trăiesc în familia în care trăiesc, cu un asemenea soț, cu asemenea copii, să trăiesc într-un asemenea colectiv de muncă, într-o asemenea societate coruptă" ș.a.m.d.

Este adevărat că există un păcat colectiv și o responsabilitate colectivă a unei comunități, a unui popor. Există o solidaritate și în rău. Fiecare om se naște influențat, afectat de atâția factori ereditari, psihologici, familiali, sociali, economici. Dar, fiecare om în parte este responsabil personal de faptele sale. El își alege în mod liber mântuirea sau pieirea. De aici, îndemnul lui Dumnezeu, care străbate întreaga Sfântă Scriptură: "Convertiți-vă, părăsiți fărădelegile voastre".

În evanghelia de astăzi, Isus constată același fatalism și la contemporanii săi, mai ales la farisei. Am ascultat împreună parabola pe care o spune Isus despre cei doi fii care una spun și alta fac. Rugat de tatăl său să meargă și să lucreze în vie, primul fiu spune "nu", dar mai apoi își regândește poziția și face munca solicitată. Al doilea fiu însă îi răspunde tatălui său afirmativ, politicos, dar nu merge să muncească. Cine a îndeplinit, până la urmă, voința tatălui? Evident că primul fiu, cel care prima dată i-a spus "nu".

Isus a spus această parabolă în templul din Ierusalim, cu doar câteva zile înainte să fie arestat, judecat și condamnat la moarte. Timp de trei ani el a predicat oamenilor, invitându-i să facă pocăință și să creadă în Vestea cea Bună. După această perioadă de trei ani de instruire Isus constată că, de fapt, la invitația sa primii care au răspuns au fost strângătorii de taxe și impozite și femeile păcătoase. Liderii religioși s-au opus. Și pe Ioan Botezătorul l-au tratat la fel. Știau că Ioan învăța poporul cu autoritatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, dar nici pe el nu l-au ascultat. Conducătorii religioși au fost atât de înverșunați, încât nu au fost capabili să audă nici vocea rațiunii și nici pe cea a lui Dumnezeu.

Parabola îi aseamănă pe vameși și pe femeile păcătoase cu fiul care a spus prima dată "nu", dar apoi a împlinit voința tatălui său, iar pe farisei și pe cărturari cu fiul entuziast care a spus "da", dar apoi nu a făcut nimic. Un grup nu are cuvinte frumoase, dar are fapte bune. Al doilea grup are cuvinte frumoase, dar nu are acoperire în fapte bune. Cele două grupuri reprezintă două categorii de persoane și două căi diferite prin care oamenii încearcă să se raporteze la Dumnezeu.

Din prima categorie fac parte cei care nu au cuvinte frumoase: nu au o credință profundă, nu se roagă zilnic. Dar atunci când în oraș are loc o nedreptate sunt primii care o condamnă. Atunci când văd persoane afară în frig, ei sunt primii care fac ceva concret pentru a le ușura un pic suferințele. Când se iscă vreo calamitate: foamete, cutremur, incendiu, inundații, ei sunt primii care renunță la câte ceva, din puținul lor, pentru a veni în ajutorul victimelor. Aceste persoane nu știu să vorbească frumos nici cu Dumnezeu, nici despre Dumnezeu, dar când fac astfel de lucruri, ei fac tocmai ceea ce Dumnezeu ne-a cerut tuturor.

Din a doua categorie fac parte cei plini de cuvinte frumoase. Unii dintre ei nu lipsesc în nicio duminică de la biserică. Își afișează cu mândrie credința. Ecusoanele și medaliile sunt purtate la vedere ca o mărturie a credinței lor. Dar când vine vorba de acțiuni concrete pentru a face ceva ce știu că reprezintă voința lui Dumnezeu... fac pasul înapoi.

Un preot tânăr, proaspăt absolvent al Seminarului, își începe munca pastorală într-o parohie. Își dă repede seama că ar fi nevoie de un grup de studiu biblic, în care oamenii să învețe cum să citească cuvântul lui Dumnezeu, cum să-l interpreteze și, astfel, să-și aprofundeze trăirea vieții creștine. După sfânta Liturghie, el le prezintă credincioșilor proiectul. Reacția tuturor a fost plină de entuziasm. "Este o idee excelentă", spuneau care mai de care. Tânărul preot, astfel încurajat, a prins aripi. Era fericit și abia aștepta să înceapă studiul biblic cu mai multe grupe, pe categorii de vârstă. Duminica următoare s-a și apucat de munca de organizare. Dar, când i-a întrebat pe credincioși cine ar dori să se înscrie pentru grupul de studiu biblic, s-au ridicat doar patru mâini. Iată cum, între a spune da unei idei și a face ceva concret este o diferență ca de la cer la pământ.

Pentru a trage o concluzie, trebuie să spunem că în parabola de astăzi avem de-a face cu doi fii răi. Pe care dintre ei ați vrea să îl aveți ca fiu: pe cel care îi aruncă "nu" în față tatălui, sau pe cel care îi spune "da" și își vede de ale lui? Răspunsul este: pe nici unul. Fiii și fiicele ideale sunt cei care spun "da" părinților lor, și apoi merg să facă ceea ce li s-a cerut. Spre așa ceva trebuie să țintim - să fim creștini care ne practicăm credința în cuvinte și în fapte, conștienți că "nu oricine îmi spune: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci numai cel ce face voia Tatălui meu din ceruri".

Iar modelul și calea ascultării desăvârșite este Isus Cristos care s-a umilit și s-a făcut ascultător față de Tatăl său, ascultător până la moarte, și încă moartea pe cruce. Amin.

28 septembrie 2008

Pr. Viorel Ababei


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
476 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 26-a de peste an:

Anul A
25 septembrie 2011 - Pr. Petru Dorcu
28 septembrie 2014 - Pr. Iulian Faraoanu
1 octombrie 2017 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat