Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 25-a de peste an

Is 55,6-9; Ps 144; Fil 1,20c-24.27a; Mt 20,1-16a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi, 21 septembrie, în calendarul Bisericii Catolice este amintit sfântul apostol și evanghelist Matei. Și chiar dacă din punct de vedere liturgic celebrarea duminicii, ziua Domnului prin excelență, are întâietate asupra amintirii sfinților, vă propun totuși astăzi să ne îndreptăm privirea, gândul și rugăciunea asupra sfântului Matei și să ne lăsăm conduși de el mai aproape de Cristos, căci unde putem să vedem și să înțelegem mai bine prezența lui Cristos înviat dacă nu în viața sfinților și în transformarea profundă pe care întâlnirea cu Domnul o produce în ființa lor, așa cum atât de frumos ne spune și sfântul apostol Paul în cea de-a doua lectură de astăzi: "Fie că voi trăi, fie că voi muri, măreția lui Cristos se va arăta în trupul meu, căci pentru mine a trăi înseamnă Cristos și a muri este un câștig".

"Pentru mine a trăi înseamnă Cristos", ne spune și sfântul Matei și dacă duminică de duminică de-a lungul acestui an liturgic îi ascultăm evanghelia cu dorința de a-l cunoaște și de a ne apropia mai mult de Cristos, cu atât mai mult astăzi, în ziua sărbătorii sale, să-l rugăm să ne deschidă și nouă mintea și inima pentru a-l lăsa pe Cristos să pătrundă cât mai adânc în viața noastră.

Din biografia sfântului Matei nu cunoaștem prea multe. După Rusalii a mai rămas câțiva ani în Palestina, predicând conaționalilor săi și edificându-i printr-o viață de sfințenie. Tradiția spune că apoi a evanghelizat în Egipt și Etiopia, unde a murit ca martir. Moaștele sale sunt păstrate și venerate încă din anul 954 în orașul Salerno, pe coasta Mării Mediterane, în Italia.

Dar dacă datele biografice, iubiți credincioși și dragi radioascultători, nu spun prea multe, totuși, despre viața sfântului Matei, evanghelia sa este o mărturie minunată a sufletului acestui om atât de profund, marcat de întâlnirea cu Cristos. În evanghelie Matei ni l-a arătat pe Cristos, iar acesta ni l-a arătat pe Matei, căci numai Cristos Domnul este acela care dă vieților noastre valoare și împlinire. Evanghelia nu reprezintă o simplă relatare istorică a evenimentelor vremii, ci este expresia unei întâlniri, mărturia unei experiențe care continuă și astăzi pentru cei care o trăiesc cu credință.

Levi al lui Alfeu, așa îl numeau ceilalți evangheliști pe Matei și așa s-a numit pe sine înainte de întâlnirea cu Cristos. Era vameș, adică strângător de taxe pentru cotropitorii romani. Categoria cea mai urâtă și invidiată în Palestina acelor timpuri. Vameșii erau oameni fără scrupule, hoți și cămătari puși pe căpătuială sub ocrotirea romanilor. Bogați și puternici, erau temuți și disprețuiți în același timp. Și, iată, de acest levit se apropie Cristos. Într-una din zile l-a primit la masa lui de vamă și l-a chemat solemn: "Urmează-mă". Are loc unul dintre cele mai surprinzătoare momente din evanghelie, chiar și pentru noi cei de astăzi. Levi vameșul, se ridică, lasă totul, bani, putere, bogății și-l urmează pe Isus din Nazaret. Ce s-a întâmplat? Levi păcătosul s-a transformat; Levi vameșul a devenit apostolul Matei. A văzut în privirea nazarineanului posibilitatea unei vieți noi, liberă și diferită. Milostivirea l-a convertit, acea iubire milostivă pe care a văzut-o în ochii Mântuitorului.

Iubirea milostivă, iubiți credincioși și dragi radioascultători. Matei a întâlnit în ochii lui Isus toată simpatia și delicatețea pe care a negat-o celorlalți și pe care ceilalți i-au negat-o lui. Tot binele pe care nici măcar nu-l credea posibil, tot respectul unuia care te iubește cu adevărat, care trece dincolo de limitele, de păcatele și de căderile tale și vede în tine ceea ce nici măcar tu nu mai vezi: sfântul care ai putea să fii. Experiența aceasta pe care a trăit-o Matei întâlnindu-l pe Cristos a marcat întreaga sa viață și s-a transformat în evanghelie. De multe ori în evanghelia sa Matei insistă asupra privirii lui Isus, care îmbrățișa plin de milostivire mulțimile și pe fiecare om în parte. În privirea lui Isus, Matei a contemplat mereu infinita iubire a lui Dumnezeu.

Prin parabola din evanghelia de astăzi, relatată doar de evanghelistul Matei, pătrundem mai adânc în taina privirii lui Dumnezeu și suntem invitați să înțelegem că milostivirea divină nu este un sentiment, o slăbiciune sau un capriciu de moment al lui Isus, ci este însăși taina împărăției cerurilor. Așa începe evanghelia de astăzi. Împărăția cerurilor este asemenea unui gospodar înstărit care a ieșit dis-de-dimineață să tocmească lucrători pentru via sa.

Dincolo de interpretările care au fost date acestei parabole și detaliilor ei, să ne oprim atenția asupra relatării în ansamblu. Toată relatarea, tot dinamismul scenelor sunt o imagine a împărăției cerurilor, a spiritului acelei lumi noi pe care Dumnezeu vrea să o construiască împreună cu noi, o lume a generozității, a gratuității, o lume a dăruirii de sine și a grijii față de cel de lângă noi.

Matei a fost un bun afacerist înainte de a-l întâlni pe Cristos și a reușit să înțeleagă și să surprindă noutatea absolută, care a răsturnat și răstoarnă toate principiile economiei de atunci și de acum, a acestui mod de a face afaceri a patronului din parabolă. Atenția se îndreaptă asupra omului și nu asupra banilor, asupra persoanei și nu asupra capitalului. Grija sa nu este doar creșterea profitului, ci grija sa este omul concret care are nevoie de strictul necesar. Atât însemna un dinar pe vremea aceea, strictul necesar pentru un om și familia sa într-o zi.

Lumea lui Dumnezeu, iubiți credincioși și dragi radioascultători, și lumea cu Dumnezeu este o lume în care nu se calculează în funcție de interes și de profit. De fapt, nu se calculează în niciun fel, ci se deschid brațele și inima tuturor care sunt în nevoi și fără a aștepta o răsplată. În această lume nu-și găsește loc invidia, ci se trăiește din compasiune, dintr-o preocupare pentru celălalt, cu dorința nu de a cumula, ci de a împărți și de a dărui.

Într-o clipă Matei, la masa sa de vameș îngropat în bani și interese, luminat de privirea lui Cristos, a înțeles deșertăciunea și golul vieții sale și a devenit ucenicul împărăției lui Dumnezeu, a acestei lumi noi care nu se așteaptă de pomană, ci se construiește zi de zi. Gospodarul din parabolă nu a dat pomeni la colțurile de stradă, ci i-a chemat pe toți la muncă.

Știu, iubiți credincioși și dragi radioascultători, pare o utopie această lume, pare un vis frumos pe care noi, preoții, de multe ori poate rupți de problemele adevărate ale acestei lumi, ne putem permite să-l visăm, dar nu este așa și am să vă dau un exemplu. Există un proiect lansat în anul 1991 în Brazilia de către Chiara Lubich și de către mișcarea focolarină care se numește "Economia de comuniune" și care implică câteva sute de fabrici, întreprinderi și afaceri din toată lumea. Proprietarii acestor întreprinderi, care aderă în mod liber la această inițiativă, decid să-și organizeze strategia economică după principiile unei culturi a comuniunii, punând împreună profitul pentru a realiza trei scopuri, toate la fel de importante. Primul este ajutorarea persoanelor în dificultate prin crearea a noi locuri de muncă și satisfacerea nevoilor de strictă necesitate începând cu cei care participă la spiritul care animă acest proiect. Al doilea scop este educarea și promovarea culturii dăruirii și a iubirii, fără de care nu este posibilă realizarea economiei de comuniune. Și al treilea scop este dezvoltarea afacerii care trebuie să rămână eficientă. Am cunoscut personal pe unul dintre promotorii acestui proiect, profesor la Universitatea Pontificală "Gregoriana" din Roma, care ne spunea că în comparație cu economia consumistă, bazată pe dorința de a avea și de a cumula cât mai multe, economia de comuniune se bazează pe dorința de a dărui, de a împărți cu ceilalți. Poate părea dificil sau chiar imposibil, ne spunea el, pentru lumea de astăzi, dar omul, făcut după chipul și asemănarea cu Dumnezeu care este iubire, își găsește propria împlinire, adevărata împlinire nu atunci când adună, ci când dăruiește și împarte cu ceilalți.

Iată, iubiți credincioși și dragi radioascultători, cum întâlnirea cu Cristos cel înviat poate transforma cu adevărat fața acestei lumi. Și poate, astăzi, când asistăm la aceste probleme de natură financiară care zguduie lumea, ar fi bine să ne întrebăm dacă nu cumva în evanghelie găsim răspunsuri la problemele noastre.

Evanghelia nu este doar un vis frumos, nu este o utopie, ci e trăirea concretă și radicală a prezenței lui Cristos care continuă să se dăruiască și astăzi pe altarele noastre.

Acesta este, iubiți credincioși și dragi radioascultători, mesajul evangheliei sfântului Matei. Aceasta este mărturia vieții sale sintetizată sublim în semnificația numelui pe care și l-a ales după ce l-a cunoscut pe Cristos. "Matei" în ebraică înseamnă "darul lui Dumnezeu".

Îi cerem lui Dumnezeu ca prin mijlocirea sfântului Matei să devenim tot mai conștienți de măreția darurilor sale și să devenim și noi dar pentru această lume, pentru împărăția cerurilor.

21 septembrie 2008

Pr. Bogdan Herciu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
464 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 25-a de peste an:

Anul A
18 septembrie 2011 - Pr. Cristinel Fodor
21 septembrie 2014 - Pr. Claudiu Dumea
24 septembrie 2017 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat