Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 19-a de peste an

1Rg 19,9a,11-13a; Ps 84; Rom 9,1-5; Mt 14,22-33

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În fiecare duminică Biserica ne invită să ieșim din ritmul nostru de viață, pe care ni-l impunem în timpul săptămânii, pentru a putea lua contact cu ceea ce este mai bun în noi și mai ales pentru a putea întâlni din nou privirea lui Dumnezeu în inimile noastre, într-un mod mai special decât o facem de obicei.

Lecturile care ne sunt propuse astăzi, în cea de-a 19-a duminică din timpul de peste an, au ca și tematică centrală: Dumnezeu care este un Tată bun, este mereu aproape de toți fiii săi, mai ales în momentele lor de dificultate și încercare.

Însă, pentru a-l putea descoperi trebuie să învățăm să discernem semnele prezenței sale care, de cele mai multe ori, nu sunt acelea pe care noi le așteptăm.

Deja, în prima lectură, luată din Cartea întâi a Regilor, ne este relatat un mesaj de seninătate. Ilie, profetul înflăcărat și zelos al unicului Dumnezeu, stă în prezența Domnului pe munte. Această manifestare divină nu are loc ca pe muntele Sinai în mijlocul fulgerelor, al tunetelor, al sunetelor de trâmbiță, ci are loc în liniștea unei calde adieri de vânt. Această caldă adiere de vânt este simbolul transcendenței lui Dumnezeu care se face prezent conștiinței dincolo de aparențele interioare sau exterioare. Dumnezeu nu este în zgomotul, în gălăgia lucrurilor și a evenimentelor. Dumnezeu ne cere și nouă calm și liniște. Numai realizând în noi starea de liniște putem simți prezența Domnului.

În evanghelie ne este relatat faptul că Isus după înmulțirea pâinilor se retrage pe un munte, singur, în rugăciune, pentru a se întâlni cu Dumnezeu Tatăl. În tăcere, recules, aproape anonim, Fiul lui Dumnezeu dorește prezența Tatălui ceresc.

Această atitudine a lui Cristos trebuie să ne fie exemplu. Nu putem fi indiferenți și în mod spontan se trezește în conștiința noastră întrebarea: "De câte ori am căutat în interiorul nostru prezența lui Dumnezeu, rupți de orice grijă și tulburare, așa cum o face Isus în evanghelia de astăzi?". Indiferent de preocupările și neliniștile noastre, Dumnezeu ne așteaptă și dorește să-l găsim mereu, pentru că el nu este absent niciodată.

Adesea, Cristos se retrăgea și petrecea noaptea în rugăciune, tocmai pentru a ne avertiza că și noi trebuie să găsim timp și loc pentru rugăciune liniștită. Singurătatea este mama liniștii. Ea ne liberează de orice zbucium. Dumnezeu se revelează așa cum voiește și adesea el pune sufletul nostru la încercare - suflet care, uneori, este cuprins de teamă, de frică. Dar Isus a venit pentru ca să alunge frica omului, el a venit pentru a-și face simțită prezența și puterea sa divină în Biserică.

Tocmai această idee se desprinde din evanghelie. Isus, singur, pe munte, iar ucenicii, la îndemnul său, se urcă într-o barcă pentru a trece pe malul celălalt al lacului. Vântul le era potrivnic și barca era purtată încoace și încolo de valuri. Acest eveniment a fost în același timp istoric și simbolic. Sfântul evanghelist Matei a văzut în acest eveniment starea Bisericii, cu obstacolele și tulburările cu care se confruntă. Dar, după ce s-a rugat, Isus se întoarce la ai săi. El vine la fiecare dintre noi. El nu stă departe de Biserica sa. Rugăciunea nu l-a îndepărtat, nu l-a separat. El vine și se prezintă cu identitatea persoanei sale și ne invită pe noi toți: Aveți încredere, eu sunt! Cu acest nume, Eu sunt, se revelase și Dumnezeu lui Moise în Vechiul Testament. Isus vine la noi, de aceea nu trebuie să ne temem, să ne pierdem curajul. El, cel înviat, ne conduce pe drumul acestui pământ spre împărăția Tatălui ceresc.

Pentru a-l recunoaște pe Isus și pentru a fi în comuniune cu puterea sa care mântuiește este necesară credința. Biserica, fiecare dintre noi, reușește să învingă frica și să depășească obstacolele numai prin credința în Cristos cel înviat. Prin modul său de a acționa, Petru ne este un exemplu concret. El rămâne deasupra apelor atâta timp cât nu cedează îndoielii. Când devine om cu puțină credință, începe să se scufunde și este salvat prin invocația "Doamne, salvează-mă!". "De ce te-ai îndoit?" este întrebarea dar și reproșul lui Isus.

În starea de dubiu, de îndoială, puterea lui Cristos se oprește. Așadar, nu trebuie să ne înfricoșăm, să tremurăm, orice s-ar întâmpla, oricâte dificultăți ar apărea. Puterea vântului îl înfricoșează pe Petru, dar nu trebuie să se întâmple așa din moment ce Cristos este prezent. La acest curaj, la această tărie a credinței suntem invitați cu toții. Credința în Cristos cel înviat ne dă siguranță. Înfrângerea, falimentul vechiului popor al lui Dumnezeu avea o singură cauză: necredința, lipsa de încredere în Dumnezeu.

Încrederea în Isus are un scop precis: recunoașterea și încredințarea în mâinile lui, care este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Credința care mântuiește, care permite mersul pe apă, nu este o alipire zadarnică de Isus. Și Biserica se încrede în Cristos. Deci reușește să învingă teama pentru că ea mărturisește cu tărie credința în Fiul lui Dumnezeu, întocmai cum ne îndeamnă sfântul Paul în Scrisoarea către Romani.

Tot misterul creștin se bazează pe această credință transmisă și cunoscută de întreaga Biserică. Victoria noastră, care știe să potolească strigătul de neliniște, este de asemenea un rezultat al credinței, care simte aproape nu un om mare, o personalitate a lumii, ci pe acela care este din veșnicie Fiul lui Dumnezeu, care a luat firea noastră omenească, prin care noi înșine am fost adoptați ca fii ai lui Dumnezeu.

Evenimentul petrecut noaptea de apostoli ilustrează foarte bine viața Bisericii de-a lungul veacurilor. Dar acest eveniment devine o experiență a noastră. Fiecare se confruntă cu neliniști, cu îndoieli, fiecare om are momente când îi vine să strige de frică. Dar este necesară credința. Credința în Isus Cristos care este prezent, în Isus care prin moartea sa a distrus orice rău.

Un ofițer de marină, foarte pios, a fost numit căpetenie peste o insulă franceză în Oceanul Pacific. A plecat îndată cu familia sa să-și ia locul în primire. În timp ce traversa oceanul a început o furtună năprasnică. Liniștea și calmul său au fost motiv de neliniște pentru soția sa, care nu a putut să se stăpânească și să i se adreseze dojenitor: "Dacă ne-ai iubi mai mult, pe mine și pe copilașii noștri, nu ai rămâne așa de nepăsător în fața primejdiilor care ne pândesc". Ofițerul, uimit de replica soției, a coborât în grabă în camera sa și s-a întors ținând în mână o spadă scoasă din teacă. A chemat-o pe soție și, privind-o încruntat, a apropiat vârful spadei de inima ei. Biata femeie, îngrozită, a început să tremure de spaimă. Însă, groaza ei nu a durat decât o clipă, căci imediat a început să surâdă. "Cum poți să râzi", i-a spus atunci bărbatul, "când vârful spadei mele îți pune viața în pericol? Nu ți-e frică?" "Cum să-mi fie frică", răspunse soția, "când mânerul acestei spade este în mâna bărbatului meu? Nu știu eu, oare, cât de mult mă iubește?" "Ei bine", răspunse soțul, "cum vrei tu să-mi fie mie frică de această furtună? Ea este în mâna Părintelui meu ceresc, care mă iubește mai mult decât te iubesc eu pe tine, deși te iubesc atât de mult. Vezi tu, Dumnezeu este iubire".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să avem mereu inimile deschise pentru a-l recunoaște și a ne lăsa mereu surprinși de Dumnezeu. Ochii credinței noastre să nu rămână în ignoranță, ci să-l cunoască pe Dumnezeu căutând semnele prezenței sale în mijlocul persoanelor, al evenimentelor de orice fel pe care Dumnezeu ni le dăruiește. Dar cum, de cele mai multe ori, față de misterul divin, în furtunile vieții nu suntem decât oameni cu puțină credință, să cerem mereu ajutorul lui Dumnezeu, rugându-ne și noi împreună cu sfântul Toma de Aquino:

"Doamne, nu uita de mine când eu uit de tine.
Nu mă părăsi când eu te părăsesc.
Nu mă disprețui când eu păcătuiesc.
Atrage-mă, dacă rezist la chemarea ta.
Înalță-mă, dacă eu cad.
Repune-mă în picioare și condu-mă pe drumul meu. Amin".

10 august 2008

Pr. Cristinel Farcaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
456 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul A
7 august 2011 - Pr. Iosif Enășoae
10 august 2014 - Pr. Alois Fechet
13 august 2017 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat