Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 15-a de peste an

Is 55,10-11; Ps 64; Rom 8,18-23; Mt 13,1-23 (Mt 13,1-9)

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Textele sfinte pe care ni le propune Biserica în această duminică sunt deosebit de bogate în ceea ce privește învățătura creștină. Este greu să ne decidem la ce să ne referim.

Aș începe cu un exemplu, pentru a putea percepe mai bine ceea ce poate realiza cuvântul lui Dumnezeu în sufletele oamenilor.

Se spune că într-o duminică, în timp ce se celebra sfânta Liturghie, un bărbat, venit de la o anumită distanță, a fost împins de harul lui Dumnezeu să intre în biserica din localitatea unde a ajuns. Se celebra sfânta Liturghie și tocmai se citea textul evanghelic în care Isus Cristos se adresa ucenicilor săi spunând: "Iubiți pe dușmanii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc" (Lc 6,27), "Iertați și veți fi iertați" (Lc 6,37). Înfățișarea acelui om era stranie. Avea un păr foarte lung și neîngrijit, o barbă stufoasă și lungă, niște unghii de la mâini care arătau ca niște gheare. Cei din jur, văzându-l, s-au speriat. Bărbatul însă s-a retras într-un colț al bisericii și, după ce a ascultat cuvintele evangheliei, a continuat să asculte explicațiile date de preot la predică. După terminarea sfintei Liturghii, a ieșit din biserică, s-a dus la un frizer, și-a tăiat părul, și-a ras barba, și-a tăiat unghiile și s-a spălat, iar apoi s-a îmbrăcat cu haine curate. În sfârșit, s-a îndreptat spre închisoarea din localitatea respectivă pentru a afla dacă este întemnițat acolo un anumit bărbat, pe care îl căuta de mult timp. Acel bărbat i-a făcut un mare rău lui și familiei sale. Din cauza acestui fapt, el s-a decis atunci că nu-și va tunde părul, nu-și va rade barba și nu-și va tăia unghiile până nu se va răzbuna pe acel om. Dar ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și a predicii de la sfânta Liturghie din acea zi l-a transformat radical. După ce a aflat că este întemnițat acolo, s-a interesat pentru câți ani era condamnat pentru faptele sale și, pentru că avea posibilități materiale, a plătit o cauțiune pentru el, l-a scos din închisoare, l-a iertat și l-a îmbrățișat, redându-i libertatea.

Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu și plin de putere, a pătruns adânc în sufletul acelui om care a venit să se răzbune și l-a transformat dintr-un lup fioros într-un mielușel blând, plin de milostivire.

Iată ce este capabil să realizeze cuvântul lui Dumnezeu, pe care astăzi Isus îl compară cu o sămânță. Cuvântul lui Dumnezeu este o veritabilă sămânță care poartă în ea viață, poartă în ea speranță, poartă în ea posibilitatea de a produce roade pentru viața veșnică. Așa cum am observat fiecare dintre noi, care am avut în mână o sămânță și pe care am semănat-o, aceasta are o vitalitate proprie și este capabilă să producă roade dacă întâlnește condițiile necesare. Acest fapt l-a determinat pe Isus să compare cuvântul lui Dumnezeu cu o sămânță.

Sfânta Scriptură, în Scrisoarea către Evrei, face această afirmație: "Cuvântul lui Dumnezeu este viu și plin de putere, capabil să judece gândurile și sentimentele inimii, este mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri, care pătrunde până la despărțitura dintre suflet și trup, dintre măduvă și oase" (Evr 4,12). Acest cuvânt divin, viu și plin de putere, a fost proclamat și astăzi.

În prima lectură, luată din profetul Isaia, Dumnezeu spune: "Cuvântul meu nu se va întoarce înapoi fără să producă rod, așa cum ploaia și zăpada nu se întorc fără să facă pământul să producă roade".

Parabola semănătorului, pe care am ascultat-o, explicată de însuși Isus, ne arată ce fel de teren poate întâlni sămânța cuvântului lui Dumnezeu. Textul parabolei ne dezvăluie eficacitatea extraordinară a cuvântului lui Dumnezeu, asemănat de Isus cu o sămânță. Nicio sămânță din această lume nu poate avea o productivitate atât de mare cum vedem că are sămânța cuvântului lui Dumnezeu. Putem semăna o sămânță care să producă de 8-10 ori mai mult, sau poate chiar anumite semințe și mai mult, dar în niciun caz nu găsim semințe care să rodească de 60 sau de 100 de ori mai mult, așa cum spune Isus despre cuvântul lui Dumnezeu. Închipuiți-vă că un bob de grâu ar produce o sută de boabe de grâu, ce extraordinar ar fi! Din cele spuse de Isus, observăm că întotdeauna cuvântul lui Dumnezeu are o eficacitate cu adevărat uimitoare.

Dar, dacă această sămânță a cuvântului lui Dumnezeu este capabilă să producă un rod atât de îmbelșugat, să nu uităm că această eficacitate depinde de terenul în care este semănată. Semănătorul Cristos, observăm că seamănă cu deosebită larghețe sămânța cuvântului divin în orice fel de teren. Pe terenul bătătorit ca o stradă, pe terenul pietros, pe terenul cu spini și pălămidă ca și pe terenul bun. De ce oare procedează astfel semănătorul divin? Nu cumva este un semănător care face risipă de sămânță? Pentru că o bună parte din sămânță se pierde, atât cea căzută pe stradă unde este călcată de oameni și apoi mâncată de păsările cerului, cât și cea căzută pe un teren pietros unde, după ce încolțește și crește puțin, dogorâtă de soare, se usucă fără a produce roade, precum și cea căzută între spini ce este înăbușită de aceștia și nu poate rodi. Sămânța poate produce roade doar semănată într-un pământ fertil.

Modul în care Isus ne vorbește prin această parabolă ne provoacă la meditație. Cu siguranță că am avut ocazia să ascultăm de mai multe ori această parabolă, ce la prima vedere pare să fie foarte simplă. Cu toate acestea ea ne invită să intrăm cu sinceritate în adâncul sufletului nostru și să descoperim ce fel de teren este ființa noastră pentru sămânța cuvântului lui Dumnezeu. Nu cumva suntem un teren tare ca o stradă sau un drum bătătorit? Degeaba arunci sămânță pe un asemenea teren, niciodată nu va putea produce roade. Vor veni cu siguranță păsările cerului și o vor mânca.

Nu cumva suntem și noi un pământ pietros, deasupra un pic de pământ, iar restul piatră? Sau poate suntem un pământ năpădit de spini și pălămidă? Ferice de noi dacă suntem un pământ bun, fertil, care primește sămânța cuvântului lui Dumnezeu și o face să rodească în conformitate cu capacitățile noastre umane și spirituale!

Provocarea pe care Isus ne-o lansează în această duminică se referă la analiza sinceră a situației noastre creștine: ce fel de teren suntem. În momentul în care constatăm că terenul sufletului și al inimii noastre este un teren bătătorit ca o stradă, sau un pământ pietros, sau cuprins de spini, Isus ne invită să ne angajăm a ne lăsa transformați de puterea harului său într-un pământ fertil, capabil să primească sămânța cuvântului lui Dumnezeu și să o facă să rodească până la 100%; să rodească pentru viața cea veșnică.

Sămânța cuvântului lui Dumnezeu primită în terenul fertil al sufletului nostru va produce roade îmbelșugate, care vor deveni atât hrană pentru sufletul nostru cât și sămânță bună pentru sufletele celorlalți oameni. Această idee este susținută de profetul Isaia care spune că așa cum ploaia și zăpada nu se întorc înapoi fără să facă pământul să producă hrană pentru înfometați și sămânță pentru semănători, la fel nici cuvântul lui Dumnezeu nu va rămâne steril.

În această duminică, Cristos ne invită să devenim un pământ fertil capabil să producă hrană pentru noi și pentru alții și să producă sămânță bună pentru a fi semănată în sufletele celor dornici de adevăr și de viață veșnică.

Am văzut că în cea de-a doua lectură sfântul Paul ne vorbește despre suferință, afirmând că întreaga natură și ființa umană suferă durerile unei nașteri în așteptarea manifestării gloriei fiilor lui Dumnezeu. Atunci când vom descoperi că suntem un pământ bătătorit, un pământ pietros sau un pământ cuprins de spini și vom simți neputința și imposibilitatea noastră de a ne transforma într-un pământ fertil, să nu ne speriem, ci să ne unim suferința incapacității și a slăbiciunii noastre cu suferința lui Cristos și astfel vom colabora cu el la nașterea unei lumi noi, a unei lumi răscumpărate care se îndreaptă spre împlinire la momentul revelării măreției fiilor lui Dumnezeu.

Cine ne va ajuta să devenim un teren fertil pentru sămânța cuvântului lui Dumnezeu? Cu siguranță, Cristos. Același Cristos care ni s-a prezentat astăzi ca semănătorul divin. Prin întrupare, Cristos îmbracă haina de lucru a naturii umane pentru a putea lucra direct terenul ființei umane, să-l facă apt pentru a primi sămânța cuvântului lui Dumnezeu și astfel să rodească pentru viața veșnică. Cristos, îmbrăcat cu haina de lucru a naturii umane și înzestrat cu instrumentul genial al crucii sale, sapă pământul bătătorit, îndepărtează pietrele și spinii din terenul pietros și plin de spini și îl face apt pentru a primi și a face rodnică sămânța cuvântului lui Dumnezeu.

Mintea noastră luminată de cuvântul lui Dumnezeu și inima noastră transformată de același cuvânt divin vor deveni terenul fertil capabil să producă roade vrednice de viața veșnică.

Cristos a venit să ne transforme cu puterea crucii sale și să ne susțină cu puterea sacramentelor pentru a deveni capabili să producem roade care să rămână veșnic.

De aceea, să ne adresăm lui în rugăciune și să-i spunem: Doamne Isuse Cristoase, agricultor și semănător divin, transformă sufletele noastre cu puterea harului tău într-un pământ fertil și fă ca sămânța cuvântului divin să producă roade îmbelșugate pentru viața cea veșnică. Amin.

13 iulie 2008

Pr. Iosif Enășoae


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
543 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 15-a de peste an:

Anul A
10 iulie 2011 - Pr. Petru Sescu
13 iulie 2014 - Pr. Benone Lucaci
16 iulie 2017 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat