Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 4-a de peste an

Sof 2,3;3,12-13; Ps 145; 1Cor 1,26-31; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă ne întrebăm ce-și dorește omul mai mult pe acest pământ, răspunsul cel mai frecvent este: fericirea. Atunci când cu diferite ocazii ne facem urări și felicitări unii altora, cuvântul "fericire" nu lipsește aproape niciodată. Dorim noi înșine să fim fericiți și dorim ca cei din jurul nostru, cei dragi ai noștri, aproapele nostru, să aibă parte de fericire. Dumnezeu, care ne-a chemat la viață din iubire și care continuă să-și manifeste mereu această iubire față de noi, ne-a creat pentru fericire și ne-a sădit în suflet sămânța și dorul după fericire. De aceea, căutarea fericirii trebuie să fie și este caracteristica omului, e dorința copilului, a tânărului, a adultului, ca și a aceluia care se află spre sfârșitul vârstei a treia.

Un preot povestește că într-una din întâlnirile săptămânale de seară, pe care obișnuia să le facă împreună cu familiile din parohia sa, a voit să pună în discuție tocmai această temă: cea despre fericire. Întrebările sale le-a scris pe o foaie de hârtie, pe care apoi a fotocopiat-o și a distribuit-o celor prezenți: "Ce este fericirea?", "Cum se poate ajunge la fericire?", "Cine poate ajunge la fericire?" , "Unde locuiește și domnește fericirea?", "Când suntem fericiți?" și altele asemănătoare. A rămas uimit preotul de răspunsurile nenumărate și diferite date de cei prezenți. După discuțiile care au durat peste două ore, preotul, sintetizând, a putut trage concluzia că fericirea, aici pe pământ, este o condiție temporară, de moment. Există momente mai lungi sau mai scurte sau chiar perioade când suntem fericiți, însă, în general, în viața pământească fericirea nu este de durată, nu este permanentă, nu este definitivă. Ea trebuie căutată cu ardoare și construită în sudoare.

În fragmentul evanghelic de astăzi, preluat de la sfântul Matei, găsim acea Magna Charta, marele îndrumar pus la dispoziția creștinului care vrea să fie fericit și care dorește să construiască în sine, pentru sine și pentru alții castelul fericirii.

Dacă am vrea să sintetizăm conținutul predicii lui Isus de pe munte, unde enumeră diferitele situații în care oamenii pot fi fericiți, am putea spune că fericirea invadează în viața omului și este experimentată de către om atunci când el simte în sine prezența lui Dumnezeu și prezența împărăției lui Dumnezeu.

Fericirea pentru care ne-a creat Dumnezeu și pe care el vrea să o ofere omului se realizează atunci când Duhul lui Dumnezeu sălășluiește în toți cei care formează împărăția lui Dumnezeu.

În expunerea fericirilor, Isus, noul Moise și noul legislator, ne arată calea pentru a ajunge la bucurie, fericire și mântuire, chiar dacă trăim, ne mișcăm și activăm într-o lume amenințată de tot felul de pericole sau subjugată de păcat. Ceea ce ne arată și ne propune Cristos este o cale presărată cu situații neprevăzute și chiar surprinzătoare, cale ce se îndepărtează de toate schemele pe care le poate crea sau controla persoana umană care ar vrea să se angajeze singură în căutarea fericirii și a păcii. În schema propusă de Isus este declarat fericit omul sărac, cel ce plânge și suferă, cel care este persecutat pentru că vrea binele, adevărul și dreptatea. Nu este simplul să accepți un asemenea mesaj și este greu, ba chiar șocant, să-l trăiești și să-l propovăduiești cu simplitate și spontaneitate. Este necesară meditarea și contemplarea cuvântului lui Dumnezeu pentru a înțelege o asemenea propunere, este necesar să privești la cel care ne-a dat exemplul în acest sens și să trăiești conform schemelor de viață arătate de el.

Profetul Sofonia, cel care cântă "ziua Domnului", folosindu-se de un ton dramatic și apocaliptic, ne oferă în lectura I o invitație urgentă: "Căutați pe Domnul voi toți cei săraci de pe pământ, împliniți poruncile lui". Iar apostolul Paul, în fragmentul propus la Sfânta Liturghie de astăzi, ne spunea că noi, cei care am fost chemați de Dumnezeu, și care îi aparținem lui Cristos, trebuie să ne lăsăm pătrunși și conduși de el, care este înțelepciunea, dreptatea și sfințirea și mântuirea noastră.

Pentru a fi fericiți este necesar, așadar, să ne transformăm interiorul nostru, să-l căutăm pe Dumnezeu, să devenim săraci în duh, adică să ne dezbrăcăm de tot ceea ce nu ne este necesar și chiar poate să devină o povară și un obstacol spre fericire. Trebuie să bătătorim cărările umilinței și ale suferinței asemenea maestrului nostru. Trebuie să iubim adevărul și să ne convertim inima.

Un tânăr german în vârstă de 25 de ani își povestea în 25 ianuarie, anul acesta, în ziua convertirii sfântului apostol Paul, într-un interviu cu agenția catolică de știri Zenit cum a ajuns să se convertească și cum își trăiește viața după convertire. Spune dânsul că din fragedă copilărie era un tip sportiv. Când avea trei ani știa deja să schieze. La 16 ani a plecat pentru șase luni în Australia. Reîntors în Germania, și-a continuat studiile și antrenamentul sportiv de schi. Pe 11 martie 2001 a voit să participe la o competiție de schi importantă, dar dură și periculoasă. La scurt timp după start a căzut și, lovit fiind la cap, a fost dus de urgență în spitalul universitar din Innsbruck. Avea un grav accident vascular cerebral, care i-a provocat starea de paralizie totală. După o comă de trei săptămâni, timp în care fusese operat la cap de mai multe ori, s-a trezit într-un cărucior cu rotile și cu prognoza că va fi dependent de el toată viața. Depresia a pus stăpânire pe el și se gândea chiar la sinucidere. Cu toate acestea, spune el, "Dumnezeu a început să intre încet-încet în viața mea. Eu, care la 19 ani fusesem botezat, dar nu aveam nicio legătură cu credința și Biserica, eu care trăiam într-o continuă stare de păcat și care nu-mi refuzam nimic din ceea ce înseamnă alcool, distracții și experiențe de destrăbălare scandaloasă, iată că, după aceste accident teribil, am simțit că Dumnezeu m-a luat în stăpânire. Viața mea actuală este impregnată de credință. Încerc să particip zilnic la Sfânta Liturghie și să mă împărtășesc, oferindu-mă lui Cristos. Am putut să experimentez că viața mea are un sens profund și că merită să fie trăită. Consider că Dumnezeu a permis să am acest accident la schiat pentru a-mi păstra viața și pentru a mă pune în lumina lui Cristos. În ciuda previziunilor sumbre ale medicilor, eu pot din nou să merg pe picioarele proprii și să-mi termin studiile. Izvorul puterii și al energiilor pe care le am constă în primirea zilnică a Sfintei Împărtășanii, în rugăciunea rozariului, frecventarea cursurilor de exerciții spirituale, unde îmi alimentez flacăra credinței și, nu în ultimul rând, în străduința de a mă oferi zilnic lui Dumnezeu și de a mă pune în brațele lui Isus, care mă poartă pe umerii săi. În loc de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu sau de capitulare în fața vieții, trăiesc o viață normală, unit cu Cristos, care îmi dă putere, curaj și mă face fericit".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Iată cum un om poate fi fericit atunci când îl caută pe Dumnezeu, când se dăruiește lui Dumnezeu și când trăiește și împlinește cuvântul lui. Am amintit la începutul Sfintei Liturghii că celebrăm azi Ziua Vieții Consacrate. E o ocazie de a ne arăta prețuirea noastră față de toți călugării și călugărițele, care alături de preoții diecezani formează armata episcopului și care prin activitățile apostolice sociale și caritative, se pun în slujba poporului lui Dumnezeu. Persoanele consacrate încearcă să trăiască mesajul transmis de Cristos în predica de pe munte. Ele experimentează fericirea pentru că îl caută pe Domnul și se străduiesc să împlinească poruncile lui, trăindu-și cu fidelitate chemarea. Ele sunt fericite pentru că renunțând la bunurile proprii, le oferă pentru cei săraci. Sunt fericite pentru că plâng cu cei care au nevoie de mângâiere și se jertfesc pentru ei. Persoanele consacrate sunt fericite pentru că oferind lui Cristos ființa și viața lor, trăiesc în curăție și ascultare, fiind astfel mai libere pentru slujire.

Să ne rugăm pentru persoanele consacrate din dieceza noastră și din lumea întreagă și, unindu-ne cu ele în cuget, să le știm aproape, să le stăm aproape, sprijinind activitățile lor și promovând împreună cu ele chemările la Sfânta Preoție și la viața consacrată. Amin.

3 februarie 2008

Pr. Alois Fechet


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
491 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a de peste an:

Anul A
30 ianuarie 2011 - Pr. Lucian Farcaș
29 ianuarie 2017 - Pr. Iosif Dorcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat