Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 2-a de peste an

Is 49,3.5-6; Ps 39; 1Cor 1,1-3; In 1,29-34

"Iată Mielul lui Dumnezeu, iată pe cel care ridică păcatul lumii!",

spune Ioan Botezătorul mulțimii adunate la Iordan.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ioan nu vorbește despre păcate, ci despre păcat. Nu folosește pluralul, ci un fel de singular colectiv. Așadar, ar fi vorba de un păcat care, într-un fel, conține, generează și explică toate păcatele. Care este acest păcat?

Poate, dacă am căuta un răspuns, am putea face aluzie la violența, corupția, nedreptatea sau egoismul națiunilor. Aceste răspunsuri, mai ales în raport cu situații istorice determinate, pot părea toate plauzibile.

Însă Biblia, încă din primele pagini, ne dă un alt răspuns. Ne spune că păcatul lumii, matrice a tuturor celorlalte păcate, este orgoliul. Din orgoliu se spune nu lui Dumnezeu. Nu se are încredere în el. Nu se crede în el.

La originea oricărui păcat există un dialog tacit cu Dumnezeu: Tu îmi propui o alegere pe care n-o simt ca alegere a mea. Tu îmi promiți o fericire care pentru mine rămâne nesigură și nedefinită. De ce ar trebui să te cred când eu văd fericirea aici și acum, la îndemână, ușor de obținut?

Acesta este păcatul lumii: a nu crede în Dumnezeu, din orgoliu. Acesta este și păcatul nostru, al credincioșilor, cu atât mai grav cu cât este mai puțin recunoscut.

Noi nu ne încredem în Dumnezeu, nu ne încredem în Cristos. De fapt, alegerile noastre, fie că e vorba de bogăție, nedreptate, sexualitate sau de orice altceva, merg în cu totul alte direcții față de drumul trasat în evanghelie.

Anumite texte din evanghelie ne provoacă frică, le considerăm periculoase. De aceea, se întâmplă că, în loc să ne schimbăm comportamentul, am învățat să modificăm evanghelia.

Rezultatul se poate înțelege cu ușurință: anumite texte pentru noi sunt ca și cum nu ar exista. Citim o evanghelie "purgată", cum se spunea odinioară despre cărțile interzise și publicate fără textele periculoase.

Mai suntem credincioși? Poate că ne înșelăm. Adevărați credincioși sunt cei care se opresc și se încredințează cuvântului lui Dumnezeu, cu încredere totală, asemenea slujitorului lui Iahve (despre care ne vorbește prima lectură), care se simte chemat să fie instrument de mântuire între toate popoarele; sau asemenea sfântului Paul, care se prezintă comunității din Corint ca investit cu misiunea de apostol.

În schimb noi, trebuie să admitem aceasta: Suntem în marele păcat al lumii, care este acela de a nu avea încredere în Dumnezeu.

Dacă acesta este păcatul lumii, cu ce se poate lupta împotriva lui? Cu ceva care să fie de semn opus. Păcatul lumii, care este orgoliul, nu poate fi învins decât de umilința credinței.

Se înțelege deci de ce Mântuitorul, cel care ridică păcatul lumii, este prezentat în evanghelie prin imaginea mielului.

Mielul are o mare forță simbolică: amintește de diferite valori, cum ar fi blândețea, bunătatea, umilința, docilitatea. Apoi, dacă mielul este cel pascal (evreii nu puteau să nu se gândească la mielul pascal), este ușor să se evoce dăruirea și sacrificiul.

Numai ceea ce este reprezentat de miel poate învinge păcatul lumii. Numai Isus Cristos este adevăratul miel, pentru că el întrupează tocmai blândețea, umilința, docilitatea, împlinirea voinței Tatălui.

Și evanghelia ne spune astăzi un cuvânt de speranță: "Iată Mielul lui Dumnezeu!" Iată! Nu este departe. Este printre voi. Este unul dintre voi. Însă voi sunteți aroganți și mândri, încât credeți că puteți să vă descurcați fără Dumnezeu. Și de aici se nasc toate păcatele voastre, toate acele mizerii morale, mici sau mari, care marchează eșecul vostru. Pentru aceasta, că sunteți sau nu de acord, sunteți nefericiți. Dar există posibilitatea de a vindeca această situație la origine. Există cineva care nu numai că se prezintă ca model al unei vieți diferite, dar este cu voi pentru a vă face să trăiți cu un spirit diferit, pentru a converti inima voastră și a o educa la gingășia credinței și a iubirii. Iată mielul lui Dumnezeu: îl puteți atinge, îl puteți asculta și urma, puteți trăi împreună cu el.

Pe această cale se ajunge la înțelegerea adevăratului sens al vieții creștine. A fi creștini nu înseamnă a adera la un crez sau la o morală pe care apoi la momentul oportun unul își permite s-o modifice, ci înseamnă a fi în comuniune cu Cristos, care trebuie acceptat pentru ceea ce este cu adevărat: ca mielul lui Dumnezeu. Nu există posibilitate de compromis. Și dacă-l acceptăm, atunci devenim asemenea lui.

Este frumos ceea ce scrie apostolul Paul creștinilor din Corint: "Mă adresez vouă, care sunteți Biserica lui Dumnezeu din Corint, vouă care ați fost sfințiți în Cristos Isus".

Este ca și cum ni s-ar spune: Vouă, care sunteți sfinți pentru că, uniți cu Cristos care este mielul lui Dumnezeu, primiți puterea de a ridica și voi păcatul lumii.

Nu suntem în domeniul imaginației, ci al obiectivității și al adevărului. Dacă suntem uniți cu Cristos, purtăm în noi sfințenia lui Cristos.

Însă discursul nu este complet, pentru că apostolul adaugă la cuvintele pe care le-am amintit: "cei care au fost sfințiți, sunt chemați să fie sfinți". Este adevărat că, uniți cu Cristos, suntem sfinți. Dar acum suntem chemați să cucerim pe deplin și să revelăm ceea ce suntem. Sfințenia trebuie mărturisită.

Și dacă sfințenia este aceea a lui Cristos, trebuie mărturisită cu spiritul mielului lui Dumnezeu, adică cu simplitate, cu gustul măsurii, cu blândețea sufletului, cu voința de a sluji.

Numai așa este posibil să ne bucurăm și să-i facem pe alții să se bucure de acel har și acea pace despre care vorbește apostolul Paul; har și pace, care sunt secretul unei bucurii pe care nu o cunosc cei care, pentru a fi fericiți, caută calea afirmării personale, departe de îmbrățișarea puternică și caldă a iubirii lui Dumnezeu.

Acum, după ce a trecut timpul Crăciunului, să continuăm să medităm viața lui Cristos pentru a o învăța, a o primi, a o trăi. Să ne rugăm din tot sufletul: "Doamne, fă să te cunosc! Doamne, fă să mă las mântuit, eliberat, răscumpărat de tine! Doamne, fă să nu am orgoliul de a-ți impune un drum al meu, ci să am umilință și credință pentru a merge pe drumul tău!" Amin.

20 ianuarie 2008

Pr. Mihai Pătrașcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
554 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a de peste an:

Anul A
16 ianuarie 2011 - Pr. Iosif Dorcu
19 ianuarie 2014 - Pr. Cornel Cadar
15 ianuarie 2017 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat