Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 3-a a Paștelui

Fap 2,14.22-28; Ps 15; 1Pt 1,17-21; Lc 24,13-35

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Scriitorul evreu Karl Levis, persecutat de vechiul regim, amintește în cartea sa Cristos s-a oprit la Eboli despre faptul că după închisoare a trebuit să trăiască cu domiciliu forțat într-un sat din Italia meridională; permanent, o gardă îi supraveghea casa. Într-o zi, ieșind la plimbare, s-a îndepărtat mai mult de sat. Gărzile, gâfâind, l-au ajuns din urmă și l-au somat să se întoarcă. "Până unde pot merge?", a întrebat el. "Până la cimitir! Nu puteți merge mai departe", i-au răspuns ei. "Da, aveți dreptate. Toți sfârșim acolo, în cimitir. Și nu se poate merge mai departe oricât ne-am agita în lumea aceasta", a răspuns el surâzând.

Oare așa gândim și noi? Așa gândeau și ucenicii de la Emaus: la mormânt totul se oprește. Și totuși pentru creștini drumul vieții continuă pentru că Isus:

- a spus că moartea va fi învinsă de înviere;

- a mers înaintea noastră pe acest drum al biruinței asupra morții. De aceea, sfântul Paul spune cu bucurie și încredere: "Cristos cel înviat din morți nu mai moare; moartea nu mai are nicio putere asupra lui" (Rom 6,9).

De când Isus a înviat, viața noastră nu se va termina în mormântul unui cimitir. De aceea, mărturisim în Crez: "Aștept învierea morților și viața veșnică!"

Pe ce ne bazăm când afirmăm această speranță? Pe mărturia martorilor.

a) Unul dintre ei este Petru. El spunea evreilor adunați în fața Cenacolului din cauza vuietului provocat de coborârea Duhului Sfânt la Rusalii: "Pe acest Isus, pe care voi l-ați ucis, Dumnezeu l-a înviat". Astfel Dumnezeu a împlinit o promisiune făcută părinților noștri: "Tu nu vei lăsa ca sfântul tău să vadă putrezirea" (Ps 15). "Noi suntem martori ai acestor lucruri; el s-a arătat viu martorilor dinainte rânduiți de Dumnezeu, nouă, care am mâncat și am băut cu el după învierea lui din morți" (Fap 2,10).

b) Alți martori: ucenicii de la Emaus.

Cei doi ucenici de la Emaus s-au îndoit de Isus; ba chiar și-au pierdut încrederea în el; la început erau gata să facă orice pentru el, pentru a-l urma; au renunțat la toate pentru a fi cu el; dar apoi, în urma evenimentelor tragice ale pătimirii și morții Domnului, speranțele lor s-au năruit; totul s-a terminat în întunericul unui mormânt. L-au pierdut pe Isus; Isus i-a dezamăgit.

Dar, de fapt Isus era cu ei, pe drum; i-a însoțit pe drumul întoarcerii lor acasă; le-a explicat Scripturile; a frânt și pâinea în casa lor; atunci l-au descoperit, l-au recunoscut. Era cu ei și până atunci nu și-au dat seama; se credeau părăsiți, dar, de fapt, Domnul îi însoțea. Deși erau frânți de oboseală, de trudă, de drumul călătoriei, în aceeași seară se întorc la Ierusalim pentru a povesti incredibila aventură: l-au văzut pe Domnul înviat, au stat la masă cu el.

Sensul episodului: nesperata recuperare a speranței. Nu, inima noastră nu poate accepta ca atâta iubire, dăruire de sine, atâtea angajamente, atâta bine făcut pe pământ să dispară în fața unui mormânt. Nici Dumnezeu nu acceptă acest lucru, fapt evidențiat de învierea lui Isus. Nimeni n-a făcut mai mult pentru omenire ca Isus și oare totul să fie închis de piatra unui mormânt? Isus, prin patima, moartea și învierea sa, a răspuns imensității aspirațiilor noastre. Din timpul vieții sale pământești, ne spunea: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6); el conduce pe om la adevăr și viață. "Eu sunt învierea și viața; cine crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25); dăruiește omului viața. "Astăzi vei fi cu mine în paradis" (Lc 23,43).

În învierea lui Isus inima omului găsește răspuns pe măsura imensității aspirațiilor sale.

Cu Cristos putem merge și dincolo de mormântul cimitirului: moartea nu ne mai sperie; ea nu e ultimul cuvânt al vieții, ci penultimul; de aceea, moartea e privită cu seninătate.

În viață putem face greșeala ucenicilor de la Emaus: pierdem curajul, încrederea în călătoria vieții; uităm că Isus e alături de noi. Îl vom descoperi primindu-l în cei săraci și neajutorați; îl vom recunoaște când vom ajuta pe semenii noștri.

Să ne încurajeze în greutăți cuvintele lui Isus: "Eu sunt învierea și viața; cine crede în mine, nu va muri în veci". "În casa Tatălui meu sunt multe lăcașuri; mă duc să vă pregătesc un loc". Speranță! Isus e cu noi mai ales în greutăți, în descurajare. Să nu ne pierdem deci încrederea. Făcând binele, îl vom întâlni și-l vom recunoaște.

Rămâi cu noi, Doamne!

Cristos, eliberat de lanțurile morții, prin înviere, ne umple de bucuria prezenței sale (lectura I). Noi, mai ales în momentele de întuneric și de criză de credință, trebuie să-l primim pe Domnul care este mereu alături de noi. Acest fapt devine important în fiecare duminică, zi care trebuie să devină mereu mai mult "ziua pentru Domnul".

În această zi, Domnul înviat se manifestă ca lumina sigură care luminează drumul îndoielii; se manifestă ca interlocutorul care înlătură îndoielile și umple golul vieții noastre; se manifestă ca învățătorul care ne deschide inima la înțelegerea Scripturilor; se manifestă ca marele preot care frânge pentru noi pâinea vieții; se manifestă ca dătătorul Duhului care ne ajută să-l recunoaștem pe Domnul înviat de fiecare dată când celebrăm sfânta Euharistie (evanghelia).

Îl rugăm să rămână mereu cu noi ca prietenul nostru de călătorie și să ne explice învierea sa, pentru ca speranța și credința noastră să fie înrădăcinate în Dumnezeu Tatăl (lectura a II-a) și să putem proclama asemenea ucenicilor din Emaus că puterea morții a fost învinsă. Numai astfel Isus se manifestă viu pentru totdeauna, nouă și celor care acceptă mângâierea însoțirii sale.

Rugăciune

Există și în viața mea momente în care inima este tristă, când speranța este o iluzie, când evanghelia nu mai este lumină pentru mine. Aceste momente deseori le parcurg singur închis în gândurile mele, pătruns de multă tristețe.

Chiar în asemenea momente, Doamne, îmi vii în întâmpinare și deseori eu nu te cunosc pentru că te prezinți sărac și fragil. Dar totuși mă inviți să interpretez faptele și cuvintele în mod diferit și ești cel care faci să renască puțin câte puțin lumina și speranța.

Doamne, am nevoie de tine, pentru a parcurge acest drum, am nevoie de prezența ta care să-mi deschidă ochii, să-mi întărească credința, să mă ajute să te recunosc în sacramente, și mai ales în frângerea pâinii. Numai astfel voi recăpăta bucuria de a trăi, forța de a anunța planul tău de iubire. Isuse, învingătorul tristeții mele, rămâi cu mine. Amin.

6 aprilie 2008

Pr. Lucian Simon


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
514 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a a Pastelui:

Anul A
8 mai 2011 - Pr. Ștefan Lupu
4 mai 2014 - Pr. Benone Lucaci
30 aprilie 2017 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat