Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Învierea Domnului (Paștele)

Fap 10,34a.37-43; Ps 117; Col 3,1-4 (1Cor 5,6b-8); In 20,1-9

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Cristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte, viață dăruindu-le!"

A răsunat azi noapte în bisericile și pe drumurile noastre acest cânt și cu mare bucurie îl repetăm și astăzi, în duminica Paștelui, încercând să ne exprimăm și să imprimăm această bucurie pascală, în sufletele tuturor semenilor noștri.

"Mărire în cer lui Dumnezeu", au cântat îngerii în noaptea de Crăciun. Acum, în peștera învierii, tot ei primesc un rol mai măreț, și anume să cânte plini de bucurie și de slavă "Cristos a înviat". În Vinerea Mare, în timp ce Isus murea pe cruce, soarele a refuzat să mai strălucească, iar pământul s-a cutremurat de tristețe. Acum, în zorii zilei de Paști, soarele parcă strălucește cu mai multă bucurie, iar pământul s-a scuturat din nou. De această dată însă de bucurie. Un cutremur care a fost doar un semn al schimbării decisive, pe care învierea lui Isus a realizat-o în istoria omenirii. Înviat și viu, în fața tuturor oamenilor, Isus a fluturat steagul vieții. Ce putere poate sta în calea puterii lui Dumnezeu?

Așa cum știm, marele sfat al iudeilor l-a condamnat pe Isus la moarte fiindcă s-a declarat pe sine Fiul lui Dumnezeu. Pentru un iudeu religios, era de neimaginat ca Dumnezeu cel veșnic, care este unul și spirit pur, să aibă un Fiu care să se îmbrace în trup omenesc. Când Isus pe cruce s-a lăsat pradă morții, bucuria lor era mare; acesta era argumentul cel mai puternic împotriva dumnezeirii sale. Neputința voită a lui Isus a fost atât de șocantă, încât ea a dezechilibrat și pe apostoli. Când, după coborârea de pe cruce, Isus a fost înmormântat, odată cu el apostolii și-au înmormântat și speranțele. Cu lacrimi în ochi, priveau piatra de pe gura mormântului, care, și fără să poarte vreo inscripție, le aducea aminte doar atât: a fost!

Însă, victoria morții, tăcerea chinuitoare a lui Isus, nu a durat mult. Când, în Duminica Floriilor, Isus a intrat în Ierusalim, poporul, plin de elan, l-a salutat pe Mesia. La auzul acestora, fariseii s-au scandalizat și i-au cerut lui Isus să interzică această manifestare spontană. Isus însă n-a făcut-o, ci le-a replicat: "Dacă vor tăcea aceștia, vor striga pietrele!" Această prezicere a lui Isus s-a adeverit în zorii Paștilor. Au amuțit dușmanii săi, au amuțit ucenicii săi, au amuțit cei care-l aclamau cu osanale, dar au prins glas pietrele. Nu numai acelea pe care le-a făcut să se despice cutremurul de pământ din zori, dar cel mai puternic a strigat acea lespede care închidea gura mormântului. Lespedea s-a mișcat, deschizând mormântul, și a strigat și strigă și astăzi: "Dumnezeu trăiește, Isus a înviat!" Aceeași piatră pe care în zorii învierii, cum am auzit în evanghelie, au văzut-o dată la o parte de pe mormântul lui Isus, Maria Magdalena, Petru și Ioan.

Teologul Wilfrid Monod povestește că s-a oprit într-o zi în fața vitrinei unui comerciant de opere de artă, unde erau expuse tablouri care reproduceau patima, răstignirea și învierea lui Isus. A observat că un băiețel îmbrăcat în zdrențe contempla cu ochii mari aceleași picturi. Făcând-o pe neștiutorul, teologul l-a întrebat pe băiețel cine era cel de pe cruce. "Este Mântuitorul nostru, Isus Cristos!", a răspuns micuțul și a explicat: "Aceia sunt soldații romani, și femeia care plânge este Mama lui!" Teologul a rămas uimit de tonul fervoros și încrezător al băiatului. "L-au omorât, domnule! Chiar l-au omorât!", spunea în timp ce a observat că teologul se îndepărta. Dar după câțiva pași, acesta s-a auzit strigat: "Domnule! Domnule! Și băiatul a fugit după el, l-a luat de mână, l-a tras înapoi și-i spune: "Dar, priviți, el a înviat! Da, domnule, a înviat!" Și era plin de bucurie în vestirea lui de credință.

În fața vieții, pătimirii, morții, învierii și a întregii opere salvifice realizate de Isus, suntem și noi, toți oamenii. Atitudinile pe care le avem, felul în care le percepem, crezarea pe care o dăm și, nu în ultimul rând, vestirea pe care o facem sunt diferite. Printre cei care privesc, unii sunt necredincioși, alții nepăsători și reci. Însă, tot acolo ne aflăm și noi, amestecați printre ei, iar datoria noastră este să înțelegem, să credem, să explicăm și să vestim aceste adevăruri și celorlalți. De acest sentiment a fost cuprinsă Maria Magdalena în dimineața învierii, când a fugit și a vestit ucenicilor că Isus a înviat, de același sentiment au fost cuprinși apostolii care, mai târziu, și-au dat viața vestind fără frică tuturor că Isus trăiește și ne-a mântuit, de același sentiment au fost cuprinși toți ucenicii, toți creștinii de mai târziu și până astăzi. De același sentiment trebuie să ne lăsăm și noi cuprinși cu bucurie, asemenea băiețelului din pildă, astăzi, în ziua în care celebrăm victoria binelui asupra răului, a vieții asupra morții.

În această nobilă misiune a noastră trebuie să fim conștienți însă de puterea noastră limitată. Credința ne învață că în sprijinul nostru vine Cristos cel înviat cu forțe care le depășesc pe cele ale noastre. Nu trebuie să ne fie frică atunci când piatra violenței apasă viața noastră. Cel înviat are puterea de a înlătura această piatră și fără contribuția brațelor omenești. Aceasta, desigur, nu înseamnă că putem sta cu brațele încrucișate. Victoria lui Cristos nu înseamnă și victoria creștinului fără efortul propriu. Pentru aceasta trebuie să ducem și noi lupta credinței pe tărâmul îndoielilor, al ispitelor și al suferinței.

Se povestește că la mormântul cunoscutului erou Szasz Moriez, a venit odată un fost ostaș al său. "Ce faci aici?", îl întrebă un trecător. "Îmi ascut sabia pe piatra mormântului marelui erou!", a răspuns el.

Și noi suntem ostași ai lui Cristos, și noi stăm în fața mormântului gol al Mântuitorului. Trebuie să ne ascuțim sabia credinței pe piatra înlăturată de pe mormântul său. Numai privind la el dobândim din nou curaj. Cei care suferă de ani de zile pe patul suferinței lor dobândesc seninătate și speranță, că asemenea lui Cristos schingiuit, răstignit pe cruce și înmormântat vor avea parte și ei de învierea sa glorioasă. Cei descurajați vor primi din nou încredere. Cei care l-au trădat prin viața lor vor fi iertați și reprimiți în rândul moștenitorilor învierii. Noi toți primim putere și un nou avânt în slujirea și vestirea mai fervoroasă a învierii lui Cristos.

Învierea lui Cristos ne asigură și pe noi că vom învia și că vom trăi veșnic după moartea trupească. Dacă am murit cu Cristos, credem că vom și trăi cu el, deoarece știm că odată înviat din morți, Cristos nu mai moare, moartea nu mai e stăpână peste el. Este și normal ca, bucurându-ne de același Duh pe care l-a avut Cristos, să așteptăm să avem aceeași soartă, să înviem și noi din morți. Iar dacă Duhul aceluia care l-a înviat pe Isus din morți locuiește în voi, spune sfântul apostol Paul în Scrisoarea către Romani, acela care l-a înviat din morți pe Cristos le va da viață și trupurilor voastre muritoare, prin Duhul său care locuiește în voi.

Trebuie, așadar, și noi astăzi să strigăm de bucurie și să cântăm: "Binecuvântat să fie Dumnezeu Tatăl și Fiul său, Domnul nostru Isus Cristos, care, prin Duhul său cel Sfânt, a înviat biruitor din morți pentru învierea noastră. Aleluia. Lui să-i fie slavă în veci de veci". Amin.

23 martie 2008

Pr. Iulian Tancău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
469 accesări.


Alte predici pentru Învierea Domnului (Pastele):

Anul A
24 aprilie 2011 - Pr. Alois Fechet
20 aprilie 2014 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
16 aprilie 2017 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat