Scurtă istorie a Episcopiei Romano-Catolice de Iași
4. Episcopia de Iași
4.8. În timpul primului episcop indigen: Mihai Robu (1925-1944)
Mihai Robu s-a născut la Săbăoani la 10 aprilie 1888, fiul soților Iosif și Margareta. Clasele primare le-a făcut în satul natal. În toamna anului 1894 a intrat în Seminarul din Iași alături de încă 14 elevi. Primește hirotonirea diaconală la 19 noiembrie 1906, iar la 7 aprilie 1907 este hirotonit preot de arhiepiscopul Camilli. Însă chiar înainte de fi sfințit preot, Mihai Robu fusese numit prefect pentru seminariștii din Iași la 10 ianuarie 1907, funcție pe care o va exercita câțiva ani. În perioada Primului Război Mondial, când Seminarul fusese închis, a activat ca paroh la Văleni, Faraoani și Bacău. În anul 1920 a fost numit secretar al episcopului Alexandru Cisar, activând totodată ca prefect și profesor în Seminarul din Iași, redeschis la 18 octombrie același an. Din iunie 1922 a fost numit și paroh de Horlești. În acest timp colaborează activ la revista Lumina creștinului și este totodată capelan la Mănăstirea "Notre Dame de Sion" din Iași.
La 5 iulie 1925 este numit episcop de papa Pius al XI-lea (1922-1929), iar la 20 septembrie același an a fost consacrat de către episcopul Cisar, în capela "Notre Dame de Sion", fiind al 58-lea episcop al catolicilor din Moldova, dovedindu-se a fi "un mare episcop, model de vlădică cu dragoste față de dieceza pe care a condus-o cu multă înțelepciune, răbdare și succes". Acest fapt "a marcat un punct de referință istorică, recunoscându-se formal catolicismul românesc, atâta timp considerat ca expresie a unui număr de elemente alogene... (...) Numirea Mons. Mihai Robu a fost totodată și un răspuns datorat de Sfântul Scaun naționaliștilor extremiști maghiari".
Ca episcop s-a impus printr-o "figură impozabilă, blajină, care nu se sfia să îndeplinească serviciile preoțești obișnuite în catedrală sau în capela maicilor «Notre Dame de Sion»". Printre activitățile cu care s-a remarcat se pot enumera: ridicarea a numeroase biserici, numeroase vizite canonice însoțite de administrarea sfântului Mir, susținerea presei catolice, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a apărat în diferite ocazii pe cei prigoniți, dar nu în ultimul rând grija pe care o arăta pentru Seminar. Eforturile sale s-au oglindit în generațiile de preoți care s-au format în perioada episcopatului său, culminând cu cea mai mare promoție de preoți din istoria celor 112 ani de existență a Seminarului din Iași: promoția 1939 - 33 de preoți. La 19 martie 1944 va celebra ultima sfântă Liturghie în Seminar, deoarece, datorită operațiunilor militare din Moldova, Seminarul va fi distrus, iar episcopul silit să se refugieze, alături de seminariști, la Beiuș.
Datorită represiunilor armatelor germane și ungare, pe la mijlocul lunii septembrie 1944, episcopul Robu este nevoit să se retragă în munți, unde contractează o dublă pneumonie, în urma căreia va muri la 27 septembrie 1944; a fost înmormântat vineri, 29 septembrie 1944, în cimitirul din Beiuș. Ulterior, în 1964, osemintele sale pământești au fost aduse la Iași, unde au fost reînhumate în catedrala pe care a slujit-o cu atâta dragoste.
4.9. în timpul Mons. Marcu Glaser (1944-1947)
Chiar înainte de a pleca din Dieceza de Iași, episcopul Robu i-a delegat pe pr. Anton Trifaș și pr. Grigore Enariu să aibă grijă de bunul mers al Episcopiei de Iași. Însă la sfârșitul anului 1944, Sfântul Scaun l-a desemnat pe Mons. Marcu Glaser, rector al Seminarului din Iași din toamna anului 1939, ca administrator apostolic al Diecezei de Iași (18 octombrie 1944 - 1947), numindu-l episcop titular de Caesaropolis. Acesta a avut misiunea grea de a reface viața bisericească din Moldova, mai ales în timpul războiului. Despre dezastrele pe care le-a produs războiul ne spune el însuși: "Dieceza de Iași a suferit foarte mult de pe urma războiului: Seminarul diecezan a ars complet, gospodăria episcopiei a fost aproape distrusă, mulți preoți refugiați, iar elevii Seminarului adăpostiți la Beiuș și Timișu de Jos (...)". În toamna anului 1945 a reușit să redeschidă Seminarul din Iași, însă în clădirile de pe lângă episcopie, deoarece clădirea de pe Copou era în mare parte distrusă.
continuare...
Pr. Alois Moraru