Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SCURTĂ ISTORIE 

Scurtă istorie a Episcopiei Romano-Catolice de Iași

4. Episcopia de Iași

4.4. în timpul interimatului pr. Iosif Malinovski (1903-1904)

După demisia episcopului Jaquet, conducerea Episcopiei de Iași i-a fost încredințată pr. Iosif Malinovski (30 iulie 1903 - 30 august 1904), fost secretar al episcopului, în calitate de administrator apostolic "ad beneplacitum". Pr. Malinovski s-a născut la 11 februarie 1857 în satul Cordun, lângă Roman. A urmat studiile teologice la Innsbruck și a fost hirotonit preot în anul 1881. S-a reîntors apoi în Moldova unde a lucrat în diferite parohii, iar după înființarea Episcopiei de Iași a fost secretar al episcopilor Camilli și Jaquet.

Prin circulara nr. 290 din 7 iunie 1904 pr. Malinovski face cunoscut clerului diecezan obligațiile clericale pe care le-au luat înainte de hirotonire, în special cele privind sistemul de administrare colectivă a bunurilor parohiale. Acest lucru i-a plăcut și episcopului Camilli când a revenit în țară, fapt pentru care a fost numit vicar general al acestuia, muncind mult la organizarea diecezei.

În 1913 pr. Malinovski s-a îmbolnăvit și a plecat în Polonia pentru îngrijire medicală. Însă boala i s-a agravat și a murit la Cracovia în ziua de 15 august 1916.

4.5. în timpul arhiepiscopului Nicolae Iosif Camilli (1904-1915)

Venind din nou la conducerea Diecezei de Iași, la 16 decembrie 1904, arhiepiscopul Camilli găsește situația mult schimbată. Preoții tineri nu voiau să respecte sistemul de administrație comunitară impus în 1894 în momentul hirotonirii lor ca subdiaconi. Arhiepiscopul Camilli era convins că această schimbare a mentalității se datora în primul rând preoților iezuiți, care au influențat simțul de responsabilitate al noilor preoți. Astfel se ajunge la un conflict deschis între episcop și părinții iezuiți, aceștia din urmă părăsind Iașiul la sfârșitul anului 1906, iar în 1907 episcopul încredințează conducerea Seminarului preoților diecezani.

Întrucât nu avea idei atât de clarvăzătoare ca ale episcopului Jaquet cu privire la rolul îndepărtat al Colegiului "Cipariu", în anul 1906 arhiepiscopul Camilli desființează acest institut. Totuși, datorită meritelor deosebite, în 1906 papa Pius al X-lea îl distinge cu demnitatea de senator roman și asistent la tronul pontifical.

În perioada acestei păstoriri arhiepiscopul Camilli s-a preocupat de reorganizarea diecezei, împărțind-o în patru decanate: Iași, Siret, Bistrița și Trotuș. Printr-o scrisoare pastorală arhiepiscopul Camilli indică atribuțiile decanilor, îndeosebi pe acelea de control și supraveghere a conduitei clerului și a dascălilor, precum și modul de desfășurare a serviciilor bisericești. Printr-un alt decret din 19 martie 1908 a reglementat alegerea și funcționarea dascălilor catolici și s-a îngrijit ca aceștia să aibă un "Manual al dascălului catolic". Printr-un alt decret arhiepiscopul Camilli a vrut să normalizeze corespondența bisericească locală și să reglementeze păstrarea actelor într-o arhivă parohială, în acest sens dând câteva norme.

Un moment semnificativ din timpul păstoririi arhiepiscopului Camilli a fost apariția primului număr al revistei Episcopiei Catolice de Iași "Lumina creștinului", la 1 ianuarie 1913. Tot în acest an a fost publicat statutul "Societății Catolice Presa Bună" pentru tipărirea și răspândirea scrierilor religioase.

Ultimii ani ai vieții sale vor fi foarte zbuciumați datorită numeroaselor "neconcordanțe" cu ideile tinerilor preoți diecezani, absolvenți ai propriului Seminar. De aceea, arhiepiscopul Camilli încearcă să aducă la conducerea Seminarului preoți lazariști sau salezieni, însă fără reușite. În urma unei boli îndelungate în ziua de 30 decembrie 1915 arhiepiscopul Nicolae Iosif Camilli a părăsit această viață, lăsând posterității o lucrare pe care a întreținut-o din răsputeri ca să nu se năruie. A fost înmormântat în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La moartea sa "mulți ieșeni au simțit că din mijlocul lor a dispărut călugărul cuvios, vrednicul ierarh, bunul român ce a fost episcopul Camilli".

continuare...

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat