Scurtă istorie a Episcopiei Romano-Catolice de Iași
4. Episcopia de Iași
4.3. în timpul ep. Dominic Jaquet (1895-1903)
Dominic Jaquet s-a născut în Elveția la Crolley, în ziua de 31 octombrie 1843. A fost sfințit preot în anul 1866 la Colegiul "Sfântul Mihail". În viața preoțească s-a distins ca fiind un preot sfânt, cărturar și larg văzător. După o perioadă de 16 ani de activitate preoțească a intrat în Ordinul Franciscanilor Conventuali din Elveția, fiind numit secretar și asistent al superiorului provincial din Elveția. Totodată a fost superior al Mănăstirii Franciscane Conventuale din Fribourg și profesor la Universitatea din același oraș.
După demisionarea episcopului Camilli, papa Leon al XIII-lea îl numește episcop de Iași la 8 ianuarie 1895, fiind consacrat la Roma în ziua de 10 martie 1895. Înainte de acest eveniment, în ziua de 25 ianuarie același an a fost primit cu mare bucurie de clerul și credincioșii Diecezei de Iași. După consacrarea episcopală a trimis o scrisoare pastorală clerului și credincioșilor săi asigurându-i că se va strădui să învețe limba și obiceiurile moldave. Reîntors în țară, și-a ales drept colaboratori pe pr. Daniel Pietrobono, pe care-l numește vicar general și pe pr. Iosif Malinovski, pe care îl numește secretar.
Printre obiectivele sale principale a fost și reglementarea Provinciei Ordinului Franciscan. Deși au lucrat în Moldova încă din secolul al XIII-lea, misionarii franciscani nu au fost constituiți într-o provincie regulară în Moldova decât în anul 1895. Printr-un decret al Congregației "De Propaganda Fide", papa Leon al XIII-lea transformă în 1895 Misiunea Fraților Minori Conventuali din Moldova în Provincie regulară, cu dreptul de a-și întemeia instituțiile prescrise de constituțiile ordinului, pentru formarea unui cler indigen franciscan. Însuși episcopul Dominic Jaquet a cerut papei Leon al XIII-lea și a insistat ca să se înființeze și un Seminar Franciscan pentru a satisface diferitele vocații preoțești care se nășteau în tânăra Dieceză de Iași. Obținând aprobarea papei, în vara anului 1897, pr. Daniel Pietrobono, superiorul provincial, a înființat Seminarul Franciscan. Totodată episcopul, în urma decretului din 26 iulie 1895, a reglementat reședințele parohiale ale preoților franciscani: Adjudeni, Bacău, Călugăra, Faraoani, Galați, Hălăucești, Huși, Prăjești, Săbăoani și Târgu Trotuș.
O altă instituție fondată de episcopul Jaquet a fost și Colegiul "Cipariu", deschis la Iași la 15 septembrie 1895. În 1901 începe construirea, lângă grădina Copou, a unui edificiu mai corespunzător cerințelor timpului, în care urma să funcționeze acest institut și un gimnaziu particular. În vederea realizării acestui proiect s-au făcut eforturi mari, deoarece, după desființarea acestei instituții, în clădirea de pe Copou s-a mutat Seminarul Catolic în ziua de 18 iunie 1907. De aceea, episcopul Jaquet poate fi considerat al doilea fondator al Seminarului Catolic din Iași. Printre alte școli deschise de episcopul Jaquet, pentru a ridica nivelul de cultură al catolicilor din Moldova, a fost și Școala Sistematică pentru pregătirea dascălilor de la Hălăucești, pentru care s-a construit o clădire specială lângă vechea casă parohială. În această școală s-au format și au învățat numeroși dascăli, care au cristalizat muzica bisericească românească. De asemenea, episcopul Jaquet a învoit deschiderea la Iași a Școlii Apostolice, o casă pentru candidații Societății lui Isus.
Episcopul Jaquet a avut meritul de a intermedia reconcilierea regelui Carol I (1866-1914), care, fiind catolic, s-a căsătorit cu o luterană fără a primi dispensă. În urma nenumăratelor discuții cu acesta, episcopul Jaquet a reușit să obțină reabilitarea sa bisericească. Trebuie amintite, de asemenea, meritele deosebite ale episcopului în privința redeschiderii problemei Concordatului dintre Sfântul Scaun și Statul Român, alcătuind chiar un proiect de Concordat în 16 articole etc..
Analizând aceste înfăptuiri ale episcopului Dominic Jaquet se poate aprecia personalitatea științifică a acestui episcop elvețian. Chiar de la venirea sa în România episcopul Jaquet a avut ca grijă principală aceea de a ridica nivelul de cultură al credincioșilor catolici din această parte a Europei. Probabil, dacă ar fi dăinuit aceste școli și colegii, nivelul cultural al Moldovei ar fi fost cu mult mai înaintat. Fiind un intelectual cu vederi și perspective îndepărtate, episcopul Jaquet nu a fost înțeles nici de colaboratorii săi cei mai apropiați. Din această cauză a trebuit să demisioneze de la conducerea Episcopiei de Iași, la 31 martie 1903. Cererea sa a fost aprobată abia la 30 iulie 1903. O dată cu plecarea sa, aceste instituții și-au pierdut entuziasmul inițial și treptat au fost desființate.
După demisie, el s-a retras în Elveția, unde a fost numit arhiepiscop titular de Salamina, predând literatura creștină la Universitatea din Fribourg până în anul 1908, când a fost chemat la Roma în Colegiul Internațional al Ordinului Franciscan. A murit la 3 februarie 1931 la Roma, în vârstă de 88 de ani.
continuare...
Pr. Alois Moraru