Scurtă istorie a Episcopiei Romano-Catolice de Iași
4. Episcopia de Iași
4.1. în timpul ep. Nicolae Iosif Camilli (1884-1894)
Primul episcop al Diecezei de Iași, Nicolae Iosif Camilli, s-a născut la Monterubbiano, în regiunea Marcchia din Italia, în ziua de 23 aprilie 1840. Părinții lui se numeau Anton Camilli și Roza, născută Bongarzoni. La Botez primește numele Nicolae Iosif Francisc. După școala elementară și complementară intră în mănăstirea Franciscanilor Conventuali din localitatea natală, iar apoi în cea din Osimo. Aici va depune la 3 aprilie 1857 profesiunea religioasă solemnă. Își continuă studiile în Mănăstirea din Recanati și la Ascoli-Piceno. Aici este hirotonit preot în ziua de 4 decembrie 1863. Datorită condițiilor politice prin care a trecut Italia la sfârșitul secolului trecut, pr. Nicolae Camilli și-a desfășurat activitatea pastorală timp de șapte ani în localitatea natală, Monterubbiano.
În anul 1873 a venit în Moldova, unde a lucrat timp de opt ani ca simplu misionar în orașul Iași. Aici a activat ca duhovnic și capelan al călugărițelor de la "Notre Dame". Totodată se ocupa și de catehizarea elevilor de la școala călugărițelor. La data de 16 septembrie 1881, papa Leon al XIII-lea îl numește episcop titular de Mosynopolis și vizitator apostolic al Moldovei, iar la 27 iunie 1884, a fost numit episcop de Iași.
Sarcina principală pe care i-a încredințat-o papa Leon al XIII-lea, care stăruia în nenumărate ocazii ca din ținuturile misionare să iasă preoți indigeni, care sunt mai buni cunoscători ai moravurilor poporului din sânul căruia sunt..., a fost aceea de a ridica un cler indigen pentru pastorația catolicilor de la răsărit de Carpați, ceea ce impunea înființarea unui Seminar diecezan. Astfel, la 29 septembrie 1886, episcopul Camilli deschide Seminarul pentru care a luptat atât de mult, împlinind astfel sarcina principală pe care i-o încredințase papa Leon al XIII-lea. În sfârșit avea convingerea că, prin ajutorul lui Dumnezeu, Dieceza de Iași își va avea proprii preoți indigeni, care, cunoscând limba și obiceiurile locale, vor putea desfășura o activitate mult mai bogată în tânăra Dieceză de Iași. Însă toate cheltuielile pentru întreținerea și funcționarea Seminarului erau suportate de episcopie, deoarece seminariștii proveneau din familii sărace, care nu aveau posibilitatea să-i întrețină pe cei din Seminar, episcopul Camilli făcând o călătorie lungă prin Europa în anul 1890, în speranța găsirii fondurilor necesare pentru menținerea acestei "inimi" a diecezei la care ținea nespus de mult. Episcopul conta doar pe divina providență, "prin care bunii catolici din străinătate ne ajută".
Principalele linii ale episcopatului său au fost: în primul rând deschiderea unui Seminar în vederea formării unui cler indigen, editarea unui catehism pentru catolicii din Moldova, ridicarea de noi biserici, grija pentru viața duhovnicească a preoților, strânsa legătură cu Scaunul Apostolic, orientarea pietății credincioșilor către sfânta Fecioară Maria prin recitarea sfântului Rozariu, vizita canonică pastorală, reorganizarea diecezei etc. Episcopul a susținut și a cerut tuturor preoților din Moldova ca limba română să fie folosită în pastorația credincioșilor, mai ales acolo unde erau catolici de naționalități și limbi diferite. Limba română urma să fie folosită atât în educația creștinească a copiilor și adulților, cât și în recitarea rugăciunilor în biserici.
În urma mai multor neînțelegeri cu clerul franciscan, la 10 mai 1894 episcopul Camilli a demisionat de la conducerea Diecezei de Iași. Înainte însă de a părăsi Moldova a ținut foarte mult ca primii elevi ai Seminarului să fie hirotoniți subdiaconi. Acest eveniment a avut loc la 20 noiembrie 1894, fiind hirotoniți nouă subdiaconi. După două zile de la acest eveniment seminariștii au pregătit o frumoasă serbare episcopului Camilli, pentru a-i arăta dragostea pe care o aveau față de dânsul. Plecând din Iași el a fost regretat de însăși conducerea României: "Când în noiembrie 1894 Mons. Camilli părăsi România Înaltul Guvern al țării îl decora cu Ordinul coroanei României, iar organele ministeriale «Timpul» și «Independence Roumaine» lăudau mult pe fostul episcop al Iașilor pentru întemeierea Seminarului".
După aceste evenimente, a stat la Roma la dispoziția Scaunului Apostolic timp de 10 ani. A fost numit episcop de Gadara in partibus la 25 decembrie 1895, iar la 25 februarie 1901, papa Leon al XIII-lea îl numește arhiepiscop titular de Tomis. După plecarea episcopului Dominic Jaquet, papa Pius al X-lea îi încredințează pentru a doua oară conducerea Episcopiei de Iași, la 30 august 1904.
4.2. în timpul interimatului pr. Caietan Liverotti (1894-1895)
După demisionarea episcopului Camilli a fost numit administrator apostolic al Episcopiei de Iași pr. Caietan Liverotti (10 mai 1894 - 8 ianuarie 1895). Acesta s-a născut la Loro Malleane în Italia la 1 septembrie 1840. După ce a fost hirotonit preot a fost trimis misionar în Moldova, activând 38 de ani la Văleni și Săbăoani. După numirea episcopului Jaquet ca titular al Episcopiei de Iași, pr. Liverotti a fost numit vicar general al acestuia, însă a continuat să activeze la Săbăoani, unde a murit la 26 iulie 1902.
continuare...
Pr. Alois Moraru