UN SINOD CE NE ÎNDEAMNĂ SĂ ÎNAINTĂM ÎN LARGUL MĂRII DE EVANGHELIZARE
Cartea sinodală pe care o ai în mână nu este nici un punct de sosire, nici un punct de plecare; atunci, ce este?
Nu e un punct de sosire, chiar dacă reprezintă rezultatul numeroaselor ore de întâlnire din diferite parohii, apoi, la nivel diecezan, al întâlnirilor cu mai mulți preoți și credincioși din Iași, căci scopul acestei cărți este de a ne stimula să ne "întoarcem în largul mării" pentru "a arunca mrejele". Așadar, Sinodul diecezan nu s-a încheiat o dată cu publicarea deciziilor sale, aprobate de Episcop, însă această Carte a Sinodului vrea să intre în sufletul și în inima fiecărui preot, călugăr, călugăriță și laic, pentru ca fiecare să poată merge împreună cu alții pe același drum, spre îndeplinirea misiunii încredințate de Cristos Bisericii sale. De fapt, aceasta este semnificația cuvântului "sinod": mergeți împreună, sub îndrumarea celui care, în calitate de păstor, a primit de la Cristos mandatul de a fi garantul credinței noastre, stimulent al speranței noastre, propulsor al iubirii noastre față de Dumnezeu și față de aproapele. "Sinod" înseamnă că toți credincioșii din Dieceză, mici sau mari, tineri sau persoane în vârstă, preoți sau laici, indiferent de condiția umană originară, care au devenit membri ai poporului lui Dumnezeu prin Botez, sunt chemați să "meargă împreună cu alții", după cuvântul sfântului Paul către Galateni: "Așadar, nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat și nici femeie: voi toți sunteți una în Cristos Isus" (Gal 3,28). De fapt, așa a fost prima comunitate din Ierusalim, care a luat ființă în ziua de Rusalii, când mulțimea adunată în fața cenacolului îi asculta pe apostoli: "Fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa... Parți, mezi, elamiți și locuitori din Mesopotamia, Iudeea și Capadocia, din Pont și Asia... îi auzim vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu" (Fap 2,6-11).
Nu e un punct de plecare, ci o relansare a întregii Biserici locale de Iași în misiunea evanghelică, ținând cont de programul "noii evanghelizări" promovat de Papa Ioan Paul al II-lea. Biserica nu începe cu Sinodul; ea a fost înființată în cenacol și pe Muntele Calvar, o dată cu trimiterea apostolilor să celebreze Euharistia în memoria lui Cristos, oferind trupul și sângele său pentru mântuirea tuturor oamenilor. Așadar, Biserica locală de Iași există din 27 iunie 1884, dar nu pot spune că a luat ființă din nimic. Ea a fost constituită ca o comunitate proprie după secole de slujire pastorală exercitată de mai multe serii de călugări, în primul rând, fiind franciscanii și dominicanii. Și, după cum stă scris în scurta amintire istorică (I,2), în conformitate cu cele spuse de Conciliul al II-lea din Vatican, Biserica locală de Iași este formată "după modelul Bisericii Universale" (LG 23a), care, la rândul său, este constituită în și din Bisericile locale (cf. Ibidem). Și totuși, întreaga tradiție bisericească pe care am primit-o până acum și care a fost transmisă de generațiile ce ne-au precedat trebuie să fie "aggiornată", căci tradiția care duce mai departe misiunea Bisericii este ceva viu. Precum este Conciliul al II-lea din Vatican pentru Biserica Universală, la fel Sinodul ne lansează din nou în actuala noastră misiune, pentru a putea răspunde mai bine la cererile lumii însetate de mântuire, ținând cont de câmpul de lucru - mereu în schimbare, așa cum ne arată capitolele referitoare la migranți (XII) sau la educația creștină în școală (XIII) - al aceleiași misiuni evanghelizatoare.
Sinodul diecezan este o etapă în misiunea de evanghelizare a Bisericii locale de Iași, căci trezește curajul tuturor, începând de la episcop până la fetița care se pregătește să primească prima sfântă Împărtășanie. Această carte este pentru orientarea activităților apostolice spre o reînnoită conștientizare a adevăratelor cerințe ale misiunii sale, căci, dincolo de munca pe terenul pastoral diecezan, întâlnirile parohiale și diecezane care au pregătit aceste orientări sunt expresia unei examinări atente a "semnelor timpurilor", așa cum o spune Conciliul al II-lea din Vatican: "Pentru a duce la bun sfârșit o astfel de misiune, Biserica are îndatorirea permanentă de a cerceta semnele timpurilor și de a le interpreta în lumina Evangheliei, astfel încât să poată răspunde, într-un mod adaptat fiecărei generații, la întrebările fără sfârșit ale oamenilor asupra sensului vieții prezente și viitoare și asupra relației reciproce dintre ele. Așadar, lumea în care trăim, precum și așteptările, aspirațiile și caracterul ei adesea dramatic trebuie cunoscute și înțelese" (GS 4a).
Citind conținutul cărții, am observat cu bucurie că sunt incluse în mod practic orientările Conciliului al II-lea din Vatican, nu numai cu citații explicite, dar exprimate în mod concret pentru poporul creștin din Moldova. De asemenea, trimiterile la Codul de drept canonic, în unele chestiuni mai tehnice, ca, de exemplu, căsătoria cu un necredincios (nr. 252) sau în privința parohiei (nr. 275), arată că Biserica locală de Iași vrea să împlinească misiunea sa în comuniune cu Biserica Universală. Mă bucur că în capitolul consacrat migrației se iau în considerare nu numai credincioșii moldoveni care pleacă în alte țări, ci și cei care sosesc în Dieceză, cum ar fi investitorii sau refugiații din țările în care este război, sau cei cu condiții economice dezastruoase, ținându-se cont, mai ales, de actualul moment istoric din România care aderă la Uniunea Europeană și care va facilita migrațiile interne ale acesteia.
Acum, o dată cu promulgarea deciziilor sinodale, întreaga comunitate diecezană de Iași și fiecare membru al ei ține în mână, dar, mai ales, în inimă prin intermediul convertirii pe care Sinodul a provocat-o în Dieceză, ceva asemănător cu o busolă pentru a putea naviga în largul mării noii evanghelizări. Această busolă este însuși Cristos, care ne cheamă la convertire duminică după duminică la Liturgia cuvântului sau la întâlnirile de formare creștină. Ne amintim, referitor la aceasta, avertismentul pe care ni-l dădea regretatul Papă Ioan Paul al II-lea în scrisoarea sa apostolică cu ocazia marelui jubileu al anului 2000: "Nu, nu o formulă magică ne va mântui, ci o persoană, și certitudinea că ea ne inspiră: «Eu sunt cu voi!» Nu este vorba, așadar, de a inventa un «nou program». Programul deja există: este cel dintotdeauna extras din Evanghelie și din tradiția vie" (NMI, nr. 29). Așa și pentru tine, episcop, preot, călugăr, călugăriță, laic, această carte va fi lumină pentru pașii tăi, dacă strălucești în misiunea ta evanghelizatoare, a luminii care este însuși Cristos. Pentru fiecare dintre voi este valabil ceea ce le-a spus Papa Benedict al XVI-lea tinerilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, la Köln: "Cel care îl primește pe Cristos în viața sa nu pierde nimic, absolut nimic din ceea ce face ca viața să fie liberă, frumoasă și măreață".
București, 6 ianuarie 2006
Jean-Claude Périsset
Nunțiu apostolic
» înapoi la cuprins «