Roman: Conferință dedicată episcopului Anton Durcovici, organizată de fundația care îi poartă numele
Fundația "Anton Durcovici" a organizat joi, 15 martie 2017, conferința "Fericitul Anton Durcovici, pelerinul milostivirii lui Dumnezeu - între Austria, Italia și România". Evenimentul a fost găzduit de Muzeul de Istorie și i-a adus la Roman pe fostul ministrant al PS Durcovici, ing. Eduard Lisacoschi, și pe pr. Fabian Doboș - profesor doctor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. O surpriză pentru organizatori a fost prezența regizorului Ion Coșa, cel care în urmă cu cinci ani a pus în scenă piesa de teatru "Anton Durcovici, omul cu fața de bronz".
Sala mare a Muzeului de Istorie s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de romașcani care au dorit să facă încă un pas spre cunoașterea fericitului episcop martir. Dragoș Toma, directorul fundației, a fost cel care a moderat evenimentul.
"Până la deschiderea grădiniței, care este primul pas în atingerea obiectivului fundației noastre, nu vom sta deoparte, ci vom încerca să facem cunoscută personalitatea episcopului Anton Durcovici. Iată că de această dată, la a doua conferință, intenția noastră a fost și intenția a zeci de romașcani, catolici și nu numai", a declarat Dragoș Toma.
"Consider că activitatea a fost o reușită, cu impact asupra audienței formată atât din tineri cât și din adulți. Amănunte din viața episcopului au fost evidențiate de invitații noștri cărora le mulțumim pentru răspunsul prompt și implicare", a spus Viorica Spătaru, președintele fundației.
După ce pr. dr. Fabian Doboș a făcut o prezentare documentată asupra vieții episcopului, iar ing. Eduard Lisacoschi a dat mărturie despre evenimentele petrecute în spatele gratiilor, dar și despre momentele în care a fost la altar lângă PS Durcovici.
Domnul Eduard a avut și un cadou pentru fundație: piesele de șah făcute din pâine și apă în închisoare, între anii 1949 și 1950.
Regizorul Ion Coșa a promis celor prezenți că piesa de teatru "Omul cu fața bronz" va fi repusă în curând în scenă. Evident, inclusiv la Roman, un oraș pe care îl consideră punct de referință pentru imaginea episcopului Anton Durcovici.
În încheiere pr. Pavel Chelaru, parohul bisericii "Sfânta Tereza" și asistentul spiritual al fundației, a mulțumit celor prezenți și le-a dat întâlnire la o nouă conferință, după sărbătorile pascale.
Conferința integrală, dar și informații despre celelalte activități pot fi accesate pe site-ul fundației: www.fundatiadurcovici.ro
Fundația "Anton Durcovici"
lecturi: 55.