Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Prezentarea Fundației "Anton Durcovici"

Într-un cadru oficial și familiar, în același timp, a avut loc duminică, 10 decembrie 2017, începând cu ora 17.00, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, prezentarea oficială a Fundației "Anton Durcovici". Dorită încă din primăvara anului 2012, cu sprijinul unui consiliu inimos format din pr. Pavel Chelaru, av. Alexandru Iștoc, prof. Liliana Ianău, ec. Gema Miluț, ing. Viorica Spătaru, prof. Paula-Cristina Comăneanu, ing. Gelu Giurgilă, prof. Ovidiu Albert și mulți alții, după ce la 2 octombrie anul acesta s-a primit sentința judecătorească de înființare, a sosit și ziua importantă a prezentării oficiale.

Cuvântul de bun venit a fost adresat de pr. Pavel Chelaru, paroh al bisericii gazdă și promotor al acestui proiect educațional, care a deschis întrunirea invitându-i pe toți să rostească rugăciunea domnească, Tatăl nostru.

Invitat de seamă a fost Preasfințitul Petru Gherghel, care a binecuvântat și a încurajat încă din 2012 acest proiect. În intervenția sa, episcopul de Iași a prezentat acest deziderat al preoților și credincioșilor din Roman, fiind convins că în curând se vor vedea și roadele acestui proiect educațional, așa cum funcționează la Iași Fundația "Pro Educatione". Transmițând și urările episcopului auxiliar Aurel Percă, responsabil cu educația catolică în cadrul Conferinței Episcopilor din România, Preasfințitul Petru Gherghel a binecuvântat activitatea noii fundații și i-a felicitat pe membrii ei.

Pentru a înțelege mai bine de ce fundația îl care ca patron pe episcopul Anton Durcovici, doamna Viorica Spătaru, președintele fundației, a prezentat scopul și finalitatea acestei entități. Primul obiectiv al Fundației "Anton Durcovici" este înființarea unei grădinițe, obiectiv la care se lucrează intens în momentul de față. Fundația va căuta să sprijine, să realizeze sau să coordoneze activități care să contribuie la progresul, prosperitatea și dezvoltarea comunității locale din punct de vedere educațional, social, religios, economic și cultural.

Pr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, făcând o legătură frumoasă între evenimentul la care am participat și viața episcopului Anton Durcovici, a evidențiat anii pe care profesorul și rectorul Anton Durcovici i-a petrecut alături de elevi și studenți. În toată această activitate, patronul fundației deschisă la Roman a îmbinat armonios credința cu rațiunea, punând totul în fața altarului, unde îl întâlnea pe Cristos Învățătorul și aștepta de la dânsul soluții la problemele cu care se confrunta.

Fundația își propune să ajute copiii catolici, și nu numai, să-și dezvolte armonios aptitudinile fizice, morale, spirituale și să-și cultive facultățile intelectuale pentru a contribui la înfăptuirea binelui comun. Aceste idei, și nu numai, au fost transmise de domnul primar al municipiului Roman, Lucian Micu, care a felicitat inițiativa și a promis că va sprijini activitatea acesteia.

În intervențiile sale, moderatorul întâlnirii, jurnalistul Dragoș Toma, care este și director executiv al fundației, a subliniat că în echipa de coordonare a întâlnit oameni care vor cu adevărat să facă lucruri bune pentru comunitatea din Roman, fiecare aducând propria contribuție pentru conturarea proiectelor. De aceea au fost invitați să prezinte câteva cuvinte domnii Leonard Văcaru, profesor și Gelu Giurgilă, om de afaceri ca reprezentanți ai cadrelor didactice și oamenilor de afaceri care sprijină Fundația "Anton Durcovici".

După un moment artistic și prezentarea cărții Ecouri on-line ale beatificării episcopului Anton Durcovici, de pr. Fabian Doboș, au urmat câteva momente de tăcere în vederea participării la sfânta Liturghie.

Celebrarea euharistică a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, fiind însoțit la altar de mai mulți preoți din Roman, Bacău, Barticești, Iași și Roma. Oaspetele venit din Cetatea Eternă, pr. Isidor Iacovici, care a fost și postulator al cauzei de beatificare a fericitului Anton Durcovici, a ținut cuvântul de învățătură în care a prezentat mesajul transmis de Liturgia Cuvântului din cea de doua duminică din Advent și a prezentat două modele de slujire a lui Cristos: Sfânta Fecioară Maria și fericitul episcop Anton Durcovici. La finalul Liturghiei, pr. Anton Despinescu, la cei 90 de ani împliniți anul acesta, a depănat din amintirile Sfinției Sale, prezentând în câteva minute timpul petrecut alături de profesorul și rectorul Anton Durcovici, subliniind virtuțile pe care le-a deslușit în viața acestuia.

După sfânta Liturghie, o parte dintre participanții la eveniment au continuat să se întrețină în cadrul unei agape frățești, la un restaurant din apropiere. La finalul cinei, părintele Chelaru a dat cuvântul părintelui ortodox Mihăiță Popovici, paroh la biserica "Precista Mică" din Roman, prezent și Sfinția Sa la acest moment, care nu a contenit să elogieze atmosfera plăcută și spiritul frățesc care au domnit pe tot parcursul celebrării. Pr. Chelaru a mulțumit tuturor celor care au susținut organizarea acestui eveniment de neuitat și i-a invitat pe toți cei prezenți să sprijine pe membrii consiliului director și obiectivele fundației. Totul s-a încheiat cu mica doxologie prin care cei prezenți au adus Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Ovidiu Bișog

*

S-a pus piatra de temelie a primei școli catolice din Roman

Duminică, 10 decembrie, la biserica "Sfânta Tereza" din Roman a fost lansată în mod oficial Fundația "Anton Durcovici". S-a pus astfel piatra de temelie a primei școli catolice din Roman. Evenimentul a debutat la ora 17.00, în prezența episcopului Diecezei de Iași, Petru Gherghel, a autorităților locale, a numeroși preoți și invitați.

Deschiderea a fost făcută de preotul paroh Pavel Chelaru, care și-a exprimat bucuria de a fi membru fondator al fundației și gazdă în același timp. După rugăciunea comună, la care i-a îndemnat pe credincioși, a urmat expunerea de motive care au stat la baza Actului Constitutiv al Fundației "Anton Durcovici".

Dragoș Toma, directorul fundației, a fost cel care a vorbit în deschidere, făcând și prezentarea fiecărui invitat: "Nu tăiem astăzi o panglică fizică a sediului nostru, însă tăiem panglica angajamentelor noastre. Sunt onorat să fiu în fața dumneavoastră și vreau să credeți împreună cu mine că această fundație se va dezvolta frumos în municipiul nostru".

Mesajul doamnei Viorica Spataru, președintele fundației, a sintetizat obiectivele și pașii propuși pentru viitor. Aceasta a răspuns și la o serie de întrebări esențiale pentru cei prezenți: De ce Anton Durcovici ales drept model? De ce un episcop? De ce un martir într-un context legat de copii?

Decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, pr. Ștefan Lupu, a conturat în mesajul său aspecte din viața episcopului care devenea martir într-o zi de 10 decembrie, cu 66 de ani în urmă.

PS Petru Gherghel a vorbit despre însemnătatea implicării acestuia în a face bine pentru cei din jur, precum și despre importanța existenței acestei fundații și a celor care o sprijină pentru a-și atinge obiectivul.

Ca un mesaj al solidarității și comuniunii celorlalte ONG-uri cu fundația, tinerii de la Asociația Cultural-Artistică "Gong" din Roman au rostit mesajul lor prin versuri.

Primarul Lucian Micu a salut și el inițiativa: "O comunitate unită se construiește prin generozitate, grija față de cei din jur, prin solidaritate și respect. În calitate de primar, vreau să vă mulțumesc pentru exemplul pe care-l oferiți tuturor, pentru pasiunea și efortul pe care le depuneți pentru ca proiectul realizat prin această Fundație să devină realitate. Este o onoare pentru mine să vă stau astăzi alături și vă promit că voi face tot ceea ce-mi stă în putere să vă sprijin, pentru ca, împreună, să construim un viitor frumos pentru orașul nostru".

Au mai luat cuvântul reprezentantul unităților școlare, directorul Colegiului Tehnic "Danubiana" Roman, prof. Leonard Vacaru, și reprezentantul mediului de afaceri, ing. Gelu Giurgilă.

Cei prezenți au putut deveni membri ai fundației, prin completarea unui simplu formular. Cel cu nr. 158 a fost semnat de o persoană ortodoxă, ca semn al unității creștine.

La ora 18.00, evenimentul a continuat cu sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, la finalul căreia a dat mărturie despre Anton Durcovici chiar fostul său elev, preotul Anton Despinescu, în vârstă de 90 de ani.

Lansarea s-a încheiat cu un moment de socializare a invitaților.

Dragoș-Cosmin Toma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Roman: Prezentarea Fundației "Anton Durcovici". Foto: Ovidiu V. Bișog

* * *

Înregistrarea video a evenimentului (Eduard Lucaci):

* * *

Alte detalii despre Fundația "Anton Durcovici" și modalitățile de înscriere au fost prezentate în articolul Fundația "Anton Durcovici" se prezintă pe sine și obiectivele sale.


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat