Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj diecezan: Pe urmele fericitei Speranța a lui Isus și ale fericitului Anton Durcovici (I)

La Collevalenza, în Italia, a fost programată, pentru data de 31 mai 2014, beatificarea Maicii Speranța a lui Isus, (María Josefa Alhama Valera). Ea s-a născut la Santomera, în Spania (30 septembrie 1893) și a decedat la Collevalenza (8 februarie 1983), unde se află și mormântul. Ea este fondatoarea a două congregații: Fiicele Iubirii Milostive și Fii Iubirii Milostive. Membri ai acestor două congregații, care se află la Barticești, județul Neamț, au dorit ca și credincioși din Moldova să participe la sărbătoarea beatificării de la Collevalenza. Așa se face că pr. Fernando Mani, pr. Iosif Ghența, sr. Cecilia Radvoi și sr. Gabriela David au fost organizatorii acestui pelerinaj. Grupul a fost însoțit și de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, care a propus ca pelerinajul la Collevalenza, pe urmele fericitei Speranța a lui Isus, să fie combinat cu un pelerinaj pe urmele fericitului Anton Durcovici. Prin urmare, traseul complet al pelerinajului a fost următorul: Barticești, Máriapócs (Ungaria), Montegrisa, Padova, Assisi, Collevalenza, Roma, Motta di Livenza, Bad Deutsch Altenburg (Austria), Sighetu Marmației, Barticești.

Pelerinajul poate fi considerat unul diecezan, deoarece participanții au fost din diferite localități: Barticești (Veroana Andrici, Celestina Vasilache, Maricica Butnariu, Rica Blaj, Maria Chinez, Nicoleta Trefaș, Lucia Roca), Iași (Olimpia Dumea, Gabriela Pricop, Valentina Sauciuc, Cecilia Osoianu și Antoaneta Chiru), Piatra Neamț (Cristian și Petronela Lujinschi), Nisiporești (Adriana și Lidia Buzău), Roman (Paul și Adriana Demișcă), Luizi Călugăra (Cristina Ghența), Fărăoani (Anton David), Dofteana (Lenuța și Andreea-Cristina Știrbu), Adjudeni (Mihaela Dancă), Fărcășeni (Mariana Chelaru), Bacău (Elena Cata, Florentina Diumea) și Huși (Petru Palcu). S-au alăturat acestui grup pr. Alois Fechet, pr. Dumitru Farcaș, pr. Iosif Dorcu, sr. Lenuța Băcăoanu și sr. Tereza Gabor (SCMP).

Primul popas, pentru a celebra sfânta Liturghie, a fost în după-amiaza zilei de marți, 27 mai, la sanctuarul Máriapócs din Ungaria. În fața icoanei, care a lăcrimat în anul 1696, am primit binecuvântarea pentru pelerinajul început.

Miercuri pașii noștri au poposit la Montegrisa, un sanctuar ce domină semeț pe o colină din apropierea orașului Trieste. Este un sanctuar nou, construit ca recunoștință că Maica Domnului de la Fatima a salvat de bombardamente orașul italian.

În drum spre Collevalenza, am poposit și la Padova, pentru a ne reculege, a ne ruga la mormântul sfântului Anton și pentru a celebra Liturghia într-o capelă din imediata apropiere a bazilicii. Aici am întâlnit mai mulți frați franciscani ai provinciei, slujitori la sanctuar, originari din Moldova, care ne-au ajutat să înțelegem mai bine tainele acestui complex monastic.

Apoi, în cadrul unei scurte vizite în bazilica Santa Giustina, ne-am rugat la relicvele sfântului evanghelist Luca.

Spre seară, joi, 29 mai, ajungeam la Collevalenza, un loc ce avea să ne găzduiască două zile. Ajungând aici, ne-au uimit construcțiile, biserica și tot complexul construit de o simplă soră, Maica Speranța. Turnul bisericii ar vrea să fie o cheie uriașă care deschide cerul. Am primit în acea seară, de la sr. Gabriela David, o mulțime de informații despre viața și activitatea Maicii Speranța și despre sanctuarul de la Collevalenza, devenit deja celebru. Nici nu știai ce să admiri mai mult: arhitectura bisericii și a turnului, casele mănăstirii, căminul de bătrâni, camerele Maicii Speranța, devenite acum muzeu, casele pentru pelerini, băile... ce?

Prima parte a zilei de vineri a fost dedicată băilor, deoarece fiecare credincios ajuns aici are posibilitatea să se scufunde în apele miraculoase descoperite de Maica Speranța pe acest vârf de colină. Apoi, cu mare emoție, purtând o cruce specifică congregației (cu hostia mare atașată crucii) ne-am rugat Calea sfintei cruci. Pe un drum prin pădure, de aproape un kilometru, Maica Speranța a gândit și a amenajat stațiunile Căii crucii în niște forme artistice monumentale.

În după-amiaza zilei de vineri, am vizitat orașul sfântului Francisc, Assisi, unde ne-am bucurat să ne întâlnim cu preoți români ai Ordinului Fraților Minori Conventuali, Andrei Ficău și Ioan Ciuraru, care ne-au înlesnit și celebrarea sfintei Liturghii în această minunată bazilică ce adăpostește osemintele marelui sfânt. Nu puteam ocoli bazilica Sfintei Clara, cu mormântul ei, din același oraș perugian. Vizita noastră s-a încheiat la bazilica Santa Maria degli Angeli, unde se poate vedea locul morții sfântului Francisc.

În seara de vineri, împreună cu o mare mulțime de pelerini sosiți deja la Collevalenza, am asistat la privegherea de rugăciune, prezidată de PS Domenico Cancian, fiu al congregației Maicii Speranța. La priveghere am auzit invocații și o decadă de Rozariu în limba română.

Ziua de sâmbătă avea să fie una cu adevărat de mare sărbătoare. Peste 5000 de pelerini, sosiți din Italia sau din alte țări (foarte mulți din Brazilia), care au cunoscut-o pe Maica Speranța, au venit încă de dimineață și au umplut platoul din fața sanctuarului, terenurile și străzile învecinate, pentru a participa la această solemnitate. Liturghia care a început la ora 11.00 a fost prezidată de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. Au mai fost prezenți încă patru cardinali: ES Gualtiero Bassetti, (Perugia), ES Giuseppe Betori, (Firenze), ES Ennio Antonelli (originar din Todi) și ES Elio Sgreccia, 42 de episcopi și peste 200 de preoți. Printre episcopii prezenți s-au numărat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Momentul culminant a fost, așa cum au mărturisit majoritatea pelerinilor, când, în dangăt prelung de clopote, s-a descoperit imaginea fericitei Speranța a lui Isus. Printre steagurile prezente, au fluturat în acele momente și cele românești, iar câteva persoane purtau costum popular din Moldova. Sărbătoarea de la Collevalenza s-a încheiat cu un spectacol susținut de tineri în seara zilei de sâmbătă. Dar celebrările aveau să continue și în ziua de duminică, la Roma.

Dis de dimineață, zeci de autocare aveau să poarte spre Roma o mulțime de pelerini care au participat la sărbătoarea de la Collevalenza.

Adunați în Piața „Sfântul Petru” s-a așteptat cuvântul papei de la Regina Coeli. După binecuvântare, Sfântul Părinte a amintit și de fericita Speranța și de beatificarea ei. Apoi toți s-au îndreptat spre bazilică, pentru ca la ora 13.00 să se celebreze o Liturghie de mulțumire la Altarul Confesiunii. Liturghia a fost prezidată de cardinalul Ennio Antonelli, fiind însoțit în altar de doi episcopi membri a Congregației Fiilor Iubirii Milostive: PS Domenico Cancian, episcop de Citta di Castello (Italia) și Armando Martín Gutiérrez, episcop de Bacabal (Brazilia).

Au fost prezenți încă opt episcopi, printre care și PS Petru Gherghel.

Cu această Liturghie se încheia prima parte a pelerinajului, dedicat fericitei Speranța a lui Isus, pentru că avea să înceapă partea a doua, dedicată fericitului Anton Ducovici.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai - 6 iunie: Pelerinaj diecezan - Pe urmele fericitei Maica Speranța si a fericitului Anton Durcovici


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat