Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Rugăciune. Mulțumire. Credință. Ce este oare mai nobil decât o inimă recunoscătoare? După marele dar pe care Domnul ni l-a încredințat, în persoana fericitului Anton Durcovici, care a fost beatificat în Iași, la 17 mai 2014, Biserica locală de Iași a dorit să-l preamărească pe Dumnezeu și să-i mulțumească pentru acest har revărsat asupra Diecezei de Iași și asupra întregii țări. Astfel, în fiecare parohie a avut loc duminică, 18 mai 2014, o sfântă Liturghie de mulțumire pentru darul beatificării. În catedrala romano-catolic㠄Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, începând cu ora 11.00, a avut loc o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, celebrare la care au fost prezenți cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, ÎPS Francisc-Javier Lozano, nunțiului apostolic în România și Republica Moldova, episcopi din țară și din străinătate, circa 40 de preoți, seminariști, numeroase persoane consacrate, și ceata mare a creștinilor dornici să-l preamărească pe Dumnezeu.

Liturghia a început cu o procesiune, în care au fost purtate relicvele fericitului Anton Durcovici spre altar, simbolizând astfel drumul parcurs și de episcopul martir spre altarul ceresc la care stă așezat.

PS Petru Gherghel a exprimat la începutul celebrării bucuria pe care cu toții o simțim pentru lumina pe care Dumnezeu a dăruit-o Diecezei de Iași, prin fericitul Anton Durcovici.

Pornind de la evanghelia zilei, în care Isus afirmă despre sine că este calea, adevărul și viața, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, în cadrul omiliei, a amintit celor prezenți de importanța pe care fericitul Anton Durcovici o dădea acestei afirmații a lui Isus. Mereu își îndemna poporul la credință, la urmarea adevărului pentru a primi viața cea veșnică, care se află doar în Cristos. El ne-a îndemnat să cinstim pe episcopul Anton și să reîntărim identitatea noastră creștină, de mărturisitori ai credinței. Datorită martiriului său suntem creștinii de astăzi, iar datoria noastră este să continuăm și să menținem testamentul pastoral al episcopului nostru martir.

Liturghia a continuat cu celebrarea euharistică, la care credincioșii au participat cu o inimă recunoscătoare, conștienți de importanța pe care episcopul Anton o dădea sfintei Euharistii.

Alături de episcopul Petru Gherghel, poporul a înălțat la Dumnezeu o rugăciune de cerere a harului dorit, prin mijlocirea episcopului Anton Durcovici, după care într-o procesiune s-a purtat relicva fericitului martir într-o capelă special amenajată în partea stânga la intrarea în catedrală.

La finalul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a mulțumit cardinalului Angelo Amato pentru prezență și i-a dăruit acestuia o cruce pectorală. ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiului apostolic de România și Republica Moldova și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, au primit câte un relicvariu cu o bucățică din testamentul manuscris al episcopului martir. PS Egon Kapellari (episcop de Graz-Seckau, Austria, reprezentantul cardinalului de Viena, Christoph Schönborn), PS Anton Coșa (episcop de Chișinău), PS Cornel Damian (episcop auxiliar de București), PS Elmar Fischer (episcop emerit de Feldkirch, Austria) și PS Florentin Crihălmeanu (episcop greco-catolic de Cluj-Gherla) le-au fost oferite câte o cruce specială, „Crucea Durcovici”, în semn de prețuire și recunoștință. Crucea este o prelucrare a celei primite de Anton Durcovici când a fost numit canonic al catedralei „Sfântul Iosif” din București (8 martie, 1923). Crucea a fost purtată de Anton Durcovici până la numirea sa ca episcop de Iași (30 octombrie 1947).

De asemenea, aceeași cruce a fost oferită și unor preoți reprezentanți ai altor episcopii, unor reprezentanții ai colegiului urban și părintelui Isidor Iacovici, postulatorul cauzei.

O relicvă a fericitului martir a fost oferită și părintelui Eugen Blaj, misionar în Kenya, precum și unor membri din familia Durcovici, precum și comunității din Bad-Deutsch Altenburg, reprezentată de părintele Pavel Balint.

Mulțumirea sinceră a PS Petru Gherghel s-a înălțat și către seminariști, persoane consacrate și către poporul credincios care s-a unit în rugăciune.

Sfânta Liturghie de mulțumire s-a încheiat cu binecuvântarea oferită de cardinalul Angelo Amato.

Cântările frumoase, înălțătoare ale corului mare al catedralei ieșene, frumusețea și farmecul bucuriei, inimile și glasurile creștinilor au împărțit celor de față un parfum îmbietor emanat de noua floare a țării noastre, fericitul Anton Durcovici, astfel încât am afirmat și noi cu tărie. Da! Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!

Andrei Stolnicu

* * *

Înregistrarea video a sfintei Liturghii

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 mai: Iași: Liturghie de mulțumire pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici


 

lecturi: 90.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat