Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Anton Bișoc: Am fost la școala unui sfânt

În toamna anului 1945 am fost trimis de către Dieceza de Iași la Seminarul din București, spre a mă pregăti la sfânta Preoție. Acolo l-am întâlnit pe Mons. Durcovici, rector și profesor de teologie, de drept canonic și de filozofie. El este persoana despre care am mai scris și încerc să mai dau unele informații necesare pentru binele sufletelor. El va fi steaua strălucitoare care va avea misiunea de a conduce poporul credincios al Moldovei în perioada uneia dintre cele mai crude prigoane dusă împotriva lui Dumnezeu și a Bisericii sale. Era un om cu o figură blajină, umilă și plină de credință. Totul se va vedea din cele ce vor urma să fie scrise în aceste rânduri.

În fiecare dimineață la ora 5.20 intra la noi în dormitor, aprindea lumina și începea "Te Deum", pe care, apoi, noi îl continuam cu glas tare. Treizeci de minute mergeam în capelă și acolo, odată adunați, cel care era de serviciu începea: "Adoro te devote", pe care apoi îl recitam toți cu voce tare. După niște rugăciuni, făcute în limba română, se cânta cu glas tare: "Veni Creator Spiritus". Odată terminate rugăciunile și aceste cântări mergeam în clasă, unde părintele rector ne făcea meditație, luând diferite teme din Evanghelie. Una dintre temele sale preferate, pe care o dezvolta și la lecțiile de morală, era rugăciunea. Ne-a citat mult dintr-o carte a sfântului Alfons Maria de Liguori, despre rugăciune.

Mi-a rămas această idee: "Un om, cât de mare păcătos ar fi, dacă îl determini să se roage, este pe calea mântuirii". Insista ca rugăciunea să fie făcută "digne, atente ac devote" (în mod demn, atent și cu pietate). Ne-a pomenit de un mare, pretins teolog, care spunea că el nu are vreme să se roage, dar credea că lucrările sale aduc mai mare folos Bisericii, decât dacă s-ar ruga. Care a fost rezultatul? Până la urmă s-a lepădat de credință.

Toate cele spuse de el erau bune și frumoase, dar când îl vedeam cum se roagă, părea că vorbea cu Dumnezeu. Parcă îl văd și acum cum își făcea semnul sfintei cruci atunci când venea la orele de curs și cum făcea rugăciunea înainte de a începe.

Lui i se potrivesc cuvintele din Sfânta Scriptură: "A început a face și a învăța". Ne recomanda studierea psalmilor care ne ajută la rugăciunea, cu folos, a Breviarului. Erau la bibliotecă două volume mari cu un comentariu al psalmilor făcut de sfântul Robert Bellarmin. Timp de un an întreg, în timpul liber, am citit și adâncit, luând notițe din acele cărți.

Vorbind despre Euharistie, pomenea, deseori, de "linia euharistică". Când Isus a anunțat ucenicilor că le va da trupul său ca hrană și sângele său ca băutură, mulți au plecat auzind așa ceva. Numai cei doisprezece au rămas și au crezut în cele spuse de Isus. Ei au trecut "linia euharistică" și au ajuns la mare slavă. Preotul trebuie să facă la fel, să treacă și el linia aceasta și să conducă poporul pe același drum. Când îl vedeai cum celebrează sfânta Liturghie sau făcând adorație nu-ți mai trebuia nici un îndemn. Mai spunea că fiecare preot o dată în viață trebuie să-l citească pe Nikolaus Gihr, o carte despre sfânta Liturghie. Eu am citit-o și aș dori să o citească orice preot, chiar dacă acum s-a făcut reforma sfintei Liturghii.

O altă temă asupra căreia a insistat atât la meditație cât și la orele de teologie morală era porunca iubirii. Ne-a adus diferite cărți din care ne-a citat. Printre altele și cartea Theotim a sfântului Francisc de Sales. Nu l-am auzit criticând pe cineva sau plângându-se de vreo nedreptate suferită din partea cuiva. Era de o delicatețe deosebită în această privință. Tocmai atunci, avusese loc procesul mareșalului Antonescu și a celor care erau socotiți criminali de război. Ne-a cerut să ne rugăm pentru ei. La fel și după ce au fost executați.

Avea o mare plăcere să te ajute când observa că dorești ceva mai deosebit. Odată m-a văzut având în mână o carte cu viața parohului de Ars. M-a chemat și mi-a zis: "Vino să îți dau eu alta mai bună. Și mi-a dat-o pe cea scrisă de Tracceu".

Odată m-am plâns cu privire la viitor din cauza unor situații ce se puteau ivi la orizontul meu. El mi-a spus simplu de tot: "Iacta super Dominum tuam curam et ipse te enutriet; non dabit in aeternum fluctuationem justo" (Încredințează Domnului grijile tale și el te va hrăni, nu-l va lăsa niciodată pe cel drept să se clatine!). Niște cuvinte pe care le am mereu în minte și după atâția ani.

Avea o mare evlavie către sfânta Fecioară Maria. Odată ajuns episcop la Iași, știu că a consacrat dieceza la Inima Neprihănită a Mariei. A dispus ca în toate bisericile, în lunile septembrie și octombrie, să se facă vecernie și zilnic să se repete cu poporul câteva întrebări din catehism. Consacrarea la Inima Neprihănită a Mariei a avut o așa influență, că am văzut după aceea, multă vreme, în unele sate, icoane ale inimii neprihănite fixate la intrare în casele oamenilor.

Mereu insista asupra atașamentului pe care trebuie să-l avem față de sfânta Biserică. Pomenea adesea de acel "sentire cum Ecclesia" (a simți cu Biserica). Când era apoi vorba de capul vizibil al Bisericii, care era în viață, spunea mereu: "Sfântul Părinte". Un lucru cu care n-ar fi rău să se deprindă și lumea de astăzi; cu acel respect datorat papei de la Roma.

Am scris aceste lucruri, cu gândul că ar putea fi de folos pentru mulți, în special pentru noi, confrații preoți, dar și pentru cei ce se pregătesc pentru sfânta Preoție.


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat