Popularizarea vieții, personalității și martiriului episcopului Anton Durcovici
Asociația "Anton Durcovici" - înființată la 26 iunie 2013, prin decizia PS Petru Gherghel, având ca scop promovarea imaginii și personalității episcopului martir Anton Durcovici - propune, printr-o scrisoare, preoților parohi și tuturor celor interesați organizarea "Caravanei Durcovici", în cadrul căreia piesa de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz" să poată fi prezentată în cât mai multe comunități. Scrisoarea asociației a fost semnată la Roman, la 10 noiembrie 2013, de pr. Pavel Chelaru, președinte (tel. 0740/108737), și pr. Alois Moraru, secretar (tel. 0721/566577), având binecuvântarea episcopului Petru Gherghel.
Redăm textul scrisorii.
"Purtați cu curaj crucea, pentru că vor veni zile fericite și pentru acest popor atât de încercat și suferind" (Ep. Anton Durcovici)
Încă este vie în inimile noastre vestea bună care a fost transmisă joi, 31 octombrie 2013, când Sfântul Părinte papa Francisc a decis înscrierea episcopului martir Anton Durcovici în calendarul fericiților Bisericii Catolice și a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să publice în mod solemn decretul prezentat de cardinalul prefect Angelo Amato, eveniment ce este programat a avea loc anul viitor în orașul reședinței episcopale pe care a avut-o vrednicul slujitor al lui Dumnezeu.
Așa cum am putut citi în scrisoarea pastorală a episcopului nostru Petru Gherghel, Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!, din 5 noiembrie a.c., anul pastoral 2013-2014 este dedicat "cunoașterii, promovării și popularizării mesajului episcopului Anton", care se îndreaptă spre noi prin exemplul, învățătura și sacrificiul său.
Anticipând aceste zile deosebite, cu permisiunea Preasfințitului Petru Gherghel, în ziua de 10 iunie 2013, cinci preoți și cinci laici s-au întâlnit la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman și au pus bazele Asociației "Anton Durcovici", manifestând mai multe intenții de acțiune menite a-l mediatiza pe episcopul nostru martir. Dintre acestea, unele s-au și concretizat: crearea unor grupuri de rugăciune pentru beatificarea ierarhului martir; răspândirea rugăciunii pentru beatificare în rândul bolnavilor și bătrânilor; pregătirea unor manifestări științifice sau de popularizare; realizarea și prezentarea unor spectacole teatrale și cenacluri literare; organizarea unor pelerinaje pe urmele episcopului martir; promovarea și distribuirea de filme, montaje fotografice, cărți și pliante; intervenții în mijloacele de comunicație socială; dezbateri și prezentări în cadrul asociațiilor și grupărilor din Dieceza de Iași; difuzarea figurii episcopului în cadrul orelor de Religie și a altor activități scolastice; inserarea vieții ierarhului nostru martir în cadrul unor manifestări ecumenice; alte inițiative care să aibă ca scop mediatizarea vieții și virtuților episcopului martir Anton Durcovici.
Oficializarea asociației noastre a avut loc în seara zilei de 26 iunie 2013, data la care aniversăm arestarea episcopului Durcovici, când, în cadrul unor celebrări solemne ce au avut loc în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, Preasfințitul Petru Gherghel a decis înființarea Asociației "Anton Durcovici", asociație deschisă celor care doresc să promoveze imaginea și personalitatea episcopului nostru martir. Cu acea ocazie, a fost numită și conducerea asociației: președinte - pr. Pavel Chelaru, secretar - pr. Alois Moraru, expert istoric - pr. Fabian Doboș, consilier pastoral - pr. Anton Dancă, membri laici - Ion Coșa și Viorica Spătaru.
În cadrul acestei reuniuni, domnul Ion Coșa, regizor la "Teatrul din Clopotniță" din Bacău, s-a angajat, alături de scenograful Laurențiu Budău și alți specialiști, să realizeze o piesă de teatru despre viața și martiriul episcopului Durcovici. Aceasta a fost compusă și regizată sub numele de "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", având deja premiera în Teatrul "Luceafărul" din Iași, în seara zilei de luni, 28 octombrie a.c., care anticipa data numirii ca episcop, în anul 1947. Așa cum afirmau martorii oculari, "a fost o seară de mari emoții, mai ales că reprezentația s-a dorit a evidenția arestarea, anchetarea și moartea episcopului martir". În urma acestei premieri, se dorește ca această piesă să fie jucată în cât mai multe localități din Dieceza de Iași, din București și din Austria. în acest sens, invităm părinții parohi să analizeze posibilitatea ca în comunitatea lor, în biserică sau într-un spațiu adecvat (săli se spectacole, teatre, cămine culturale, săli de sport etc.), să fie programate asemenea manifestări culturale. întrucât este necesară și o implicare financiară a parohiei sau a unor sponsori pentru deplasarea așa-numitei "Caravana Durcovici" (cheltuieli pentru închirierea spațiului, transport, decor, actori, masă și cazare - unde este cazul), vă rugăm a vă adresa conducerii asociației, direct sau la telefoanele plasate în antetul prezentei scrisori. Cerem să faceți acest demers cât mai rapid cu putință pentru a putea întocmi o cât mai bună programare, informare și mediatizare.
Până la apariția unei biografii complete despre viața, activitatea și martiriul ierarhului Anton Durcovici, asociația noastră a pregătit broșura "Episcopul Anton Durcovici - martir al credinței în Cristos" (44 pagini, în format A5), care poate fi o utilă pregătire a celor care vor participa la derularea piesei de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz". Broșura poate fi procurată din timp sau cu ocazia prezentării piesei de teatru, la prețul de 3 lei exemplarul, fondurile realizate fiind destinate derulării altor proiecte de mediatizare a figurii martirice a episcopului Durcovici.
Mulțumindu-i Domnului pentru binecuvântarea pe care ne-a dat-o, de a-l cunoaște și cinsti pe vrednicul păstor Anton Durcovici, solicităm disponibilitatea, ajutorul și entuziasmul Sfințiilor voastre, în derularea pe scară cât mai largă a inițiativelor pe care le promovăm spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și binecuvântarea poporului credincios al Diecezei de Iași, prin intermediul fericitului episcop martir.
lecturi: 59.