PS Petru Gherghel: Trei zile speciale de rugăciune pentru beatificarea ep. Anton Durcovici
În comuniune de rugăciune către Maica Domnului pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici
În lumina pe care o răspândește peste noi prezența Maicii Domnului, care ne însoțește pe drumul credinței spre întâlnirea lui Cristos pe tot parcursul Adventului, cu bucuria că alături de sărbătoarea ei de la 8 decembrie, îl amintim pe vrednicul nostru episcop mărturisitor și martir Anton Durcovici, care a fost învrednicit să-și dea viața pentru noi, asemenea bunului păstor, și care a iubit-o și a rugat-o să intervină pentru poporul creștin din dieceza și țara noastră, este bine și vă invit să ne unim cu toții, noi cei care ne bucurăm de o așa de mare moștenire a credinței și să implorăm, prin mijlocirea aceleiași Mame cerești, darul beatificării și a ridicării lui la cinstea altarelor.
În acest sens, în zilele ce premerg și însoțesc sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, așa cum am făcut-o an de an, împreună cu cei din Bad Deutsh-Altenburg, cu cei din București, din toată țara și, desigur, cu cei din Roma, celebrând în mod obișnuit "novena de rugăciuni", vă invit să oferim cu credință un triduum special, în zilele de 8 și 9 și 10 decembrie, pentru ca bucuria cerului, prin mijlocirea Maicii sfinte, să se reverse peste noi, peste țara și poporul nostru, ca astfel să fim întăriți în credința noastră, iar curajul și speranța într-o lume mai bună și mai credincioasă să crească mereu și să ne însoțească pe deplin.
Cântecele și rugăciunile, atât de iubite de episcopul nostru Anton Durcovici: "Salve Regina - Bucură-te, Regină" și "Toată frumoasă ești Marie", să răsune în aceste zile din toate inimile și glasurile noastre, ca cea care ne este mamă și regină să facă să crească și în noi, cum a făcut să crească în sufletul păstorului nostru, credința și bucuria unei vieți binecuvântate, pe pământul țării noastre, chiar aici, în "grădina ei cea predilectă".
Să nu uităm că, așa cum de pe buzele și din inima episcopului Anton nu a lipsit nici o clipă rugăciunile către Inima ei Neprihănită, tot așa și acum de pe buzele și din casele și bisericile noastre să răsune fără încetare această rugăciune:
"Adu-ți aminte, o, preablândă Fecioară Marie, că nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit, cel ce a alergat sub ocrotirea ta, cel ce a cerut ajutorul și mijlocirea ta. Însuflețit de o astfel de încredere, alerg la tine o, Maică, fecioară a fecioarelor. La tine vin și stau gemând și plângând înaintea ta ca un păcătos. Maică a Cuvântului nu disprețui cuvintele mele, dar auzi-mă cu milă și ascultă-mă. Amin".
Ea să ne unească pe toți în dragoste și comuniune în aceste zile, ca astfel să realizăm o cunună de rugăciuni însuflețită de o vie și reînnoită credință.
Petru Gherghel,
episcop de Iași
lecturi: 49.