O clipă de meditație... cu pr. prof. Tadeusz Rostworowski (II)
Mai rar ne-a fost dat să întâlnim oameni neromâni care să vorbească atât de frumos, cu atâta căldură și pasiune intelectuală despre limba și cultura română, precum o face de câțiva ani buni părintele Tadeusz Rostworowski. Să auzi vibrând la alt diapazon sonurile limbii române în Polonia, într-o interpretare impecabilă, cu nuanțări ale accentului și într-o fluență nesincopată a ideilor în limba română, ce bucurie înaltă și spirituală poate avea oricine îl ascultă. În taina odăii sale, din incinta campusului universitar, ai parte de un regal românesc de joc al ideilor și cuprinderea lor în matricea limbii române.
Pelerin prin România
Primul contact al părintelui Tadeusz cu România s-a întâmplat în anul 1991, într-un chip fericit, când papa Ioan Paul al II-lea l-a trimis cu o misiune măreață, aceea de a reorganiza ordinul iezuiților și Congregația "Societatea lui Isus". În anul 1992 descinde la Cluj Napoca, unde începe primele lecții de învățare a limbii române, inițial la Facultatea de Litere din Cluj, cu profesorii Both, apoi ore de conversație libere cu Ștefan Gencărău. Doar un an de zile cât a stat la Cluj, părintele a asimilat rapid principalele elemente de exprimare, astfel că în anul 1992 își începe activitatea pastorală și didactică la Iași, în cadrul Seminarului și Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif".
Ne-a mărturisit că activitatea de la Iași i-a fost cea mai plină și bogată în evenimente. În intervalul 1992-2005 cât a activat aici, a continuat perfecționarea limbii, cu Christian Tămaș, dar și autodidactic, prin datoriile de serviciu, câte 10 ore de curs și seminarii în limba română ținute la institut și seminar. Predă filosofie la aceste două institute, dar se implică și în organizarea activităților din cadrul Episcopiei de Iași.
Cei 16 ani petrecuți în România au însemnat pentru pr. profesor Tadeusz un prilej fericit de a cunoaște România și oamenii ei. A călătorit prin parohiile Diecezei de Iași, a susținut predici, slujbe la catedrală și în bisericile din zona Moldovei, unde mai sunt comunități de polonezi (Soloneț, Moara), a inițiat o serie de acțiuni pentru tineri, de la meditații spirituale, la omilii, conferințe și dezbateri filosofice și teologice. La Iași este preot capelan la Congregația iezuită "Sfânta Agnes". Aici s-a implicat în înființarea, în anul 2000, a Centrului de cultură și spiritualitate "Residentia Xaverianum", ridicat în Copou, unde și va locui, alături de alți călugări iezuiți, precum Henryk Urban, superiorul casei iezuiților din Iași.
Contactul cu Iașul a adus și o bucurie spirituală, traducerea în limba română a tezei sale doctorat Il problema gnoseologica nell'opera Persona e atto di Karol Wojtila, în traducerea lui Christian Tămaș, volum care apare în anul 1994 la Editura "Ars Longa". Cartea va fi lansată la Cluj, Oradea, București, Iași, Satu Mare De altfel, preocuparea pentru gândirea filosofică a papei Ioan Paul al II-lea a devenit și obiectul cursurilor și seminariilor susținute de părintele profesor Tadeusz la institutele catolice din Iași și București, dar și la Cracovia, ca și al multor conferințe și simpozioane la care a participat.
În anul 2005 este invitat special la Centrul Cultural Polonez din București și la Ambasada Poloniei ori la librării bucureștene, la lansarea amplei monografii despre viața și opera papei Ioan Paul al II-lea, a lui Weigel (traducere Radu Vasile). Cu acest prilej este invitat la emisiunea Înapoi la argument a lui Horia Roman Patapievici, unde vorbește de puterea rugăciunii la Sfântul Părinte. De Sfântul Părinte îl leagă nu doar pasiunea pentru gândirea filosofică a acestuia, ci și evenimente personale din devenirea sa ca preot, în anul 1983 este hirotonisit preot chiar de papa Ioan Paul II, în bazilica "Sfântul Petru" din Roma. Tot aici susține doctoratul la Universitate Gregoriană, în anul 1989. Din anul 2005 predă antropologie și filosofie și la Institutul Catolic "Sfânta Tereza" din București.
Pelerinajul său românesc acoperă și oameni și locuri din Maramureș, unde participă la lansări, meditații spirituale, cu tinerii studenți de al Institutul Teologic "Al. Rusu". Îi cunoaște pe părintele Ardelean de la Sighet, cu care vizitează parohia din Sarasău, pr. C. Pop de la Caritas (de la care am obținut informațiile de contact și căruia îi mulțumim aici), pr. Silviu Hodiș, un neobosit editor de carte bună religioasă, pr. Costin de la "Sf. Cruce", cu care menține legătura de corespondență și azi.
La plecarea sa din misiune din România, în anul 2008, o plecare temporară, căci legăturile sunt parcă mai statornice, într-o meditație făcută publică, România, Grădina Domnului, ținută la Institutul Catolic "Sf. Tereza" din București, mărturisea: "Plec din România după 16 ani de misiune cu acest gând, redescoperirea puternicei milostiviri,... într-o lume care caută și dorește milostivirea divină, și cu acest gând, mulțumesc Domnului că România a redobândit această dorință profundă de a fi în brațele lui Dumnezeu, care este bogat în iubire."
Prof. univ. dr. Cornel Munteanu (Universitatea Jagiellonă, Cracovia)
lecturi: 37.