Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Simpozion dedicat memoriei episcopului Anton Durcovici

Luni, 12 decembrie, a avut loc la Roma, în sala de conferințe a Accademia di Romania, simpozionul cu tema: "Il Vescovo Anton Durcovici (1888-1951) a 60 anni dal martirio" - "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951) la 60 de ani de la martiriu", organizat de Ambasada României în Italia, Ambasada României la Vatican și Accademia di Romania din Roma.

Simpozionul a avut loc în prezența înaltelor oficialități bisericești române, respectiv ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și a reprezentanților diplomatici ai statului român în Italia, respectiv domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, și a reprezentantului domnului Răzvan Rusu, ambasador al României pe lângă statul italian. Simpozionul a fost moderat de prof. Mihai Bărbulescu, directorul Academiei Române de la Roma, căruia i-a aparținut cuvântul de deschidere. Au urmat mesajele domnului Bogdan Tătaru-Cazaban și cel al reprezentantului domnului Răzvan Rusu, care au evidențiat însemnătatea evenimentului și a personalității episcopului Durcovici.

Simpozionul propriu-zis a constat în trei conferințe, în vizionarea unui film documentar despre viața episcopului martir și într-o expoziție de fotografie cu aceeași tematică.

Prima conferință cu tema "Episcop Anton Durcovici: de la leagăn la mormânt" a fost ținută de pr. drd. Alois Moraru, paroh și pasionat cercetător al istoriei recente. Pr. Moraru a prezentat în linii mari biografia episcopului Durcovici. Printr-o excelentă încadrare a biografiei episcopului în contextul istoric și politic al vremii, pr. Moraru a oferit auditoriului o cheie de înțelegere a principalelor evenimente care au marcat existența episcopului martir.

A doua conferință a fost susținută de pr. dr. Fabian Doboș și a avut ca titlu: "Episcopul Anton Durcovici: model de fidelitate față de Dumnezeu și față de Biserică". În conferința sa. Pr. Doboș e evidențiat pe de o parte semnificația anilor petrecuți de Anton Durcovici la Roma, urbea « spre care duc toate drumurile », iar pe de altă parte profilul spiritual al episcopului Durcovici. Conferința a accentuat fidelitatea episcopului față de Dumnezeu și față de oameni, o fidelitate care nu i-a permis să ajungă la compromisuri cu puterea comunistă ateistă. A fost evocată de asemenea atitudinea plină de demnitate a episcopului în fața celor care l-au urât și l-au făcut să sufere până la moarte.

A treia conferință a fost susținută de pr. dr. Wilhelm Dancă și a avut ca titlu: "Episcop Anton Durcovici: teolog și păstor". Ca un pasionat cercetător al parcursului teologico-cultural al episcopului Durcovici, pr. Dancă a evocat, într-o expunere bine articulată, personalitatea culturală a lui Anton Durcovici. Ampla deschidere teologică a episcopului, reflectată în aprofundarea diferitor domenii teologice, dar și deschiderea spre cultura vremii, i-a atras pe mulți din intelectualii Bucureștiului de atunci, care au găsit in Anton Durcovici un maestru și un ghid spiritual. Aceasta deschidere teologică și culturală a marcat în manieră definitorie profilul pastoral al preotului și episcopului Durcovici. O colecție de câteva "mărgăritare" ale gândirii teologice și pastorale ale episcopului Durcovici a concluzionat a treia conferință.

A urmat vizionarea unui film documentar care a completat imaginea pe care cei trei vorbitori au oferit-o despre episcopul martir Anton Durcovici.

Simpozionul a evidențiat meritele dr. Dănuț Doboș, căruia i se datorează mult din recuperarea memoriei istorice privitoare la episcopul Durcovici. A fost evidențiată, de asemenea, strădania și implicarea pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Durcovici, în buna organizare și desfășurare a simpozionului.

Cuvântul final i-a revenit arhiepiscopului Ioan Robu care a mulțumit organizatorilor și participanților la simpozion. Evocând misterul care planează asupra locației precise a mormântului episcopului Durcovici și tăcerea așternută peste acel mormânt, PS Robu a evidențiat, prin contrast, caracterul de "voce" al simpozionului care a avut loc. Memoria episcopului martir Durcovici va rămâne vie atâta timp cât vor exista "voci" care să o povestescă generațiilor următoare.

Pr. Iosif Antili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 decembrie: Roma: Simpozion dedicat memoriei episcopului Anton Durcovici

* * *

PS Petru Gherghel: Jertfă din iubire

Iași: Celebrare în memoria episcopului martir Anton Durcovici

Iași: Comemorarea a 60 de ani de la martiriul PS Anton Durcovici

Iași: Simpozion la 60 de ani de la martiriul episcopului Anton Durcovici


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat