Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jurnalismul conform lui Wojtyla

"Puține profesii au o incidență egală asupra destinelor umanității"

De Mariaelena Finessi

"A urmat îndeaproape complexitatea comunicării, apariția noilor tehnologii și, înainte de oricine altcineva, a știut să-i prezinte marile coordonate umane adică acea îndreptare a omului spre inima unui alt om". Monseniorul Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, explică astfel atenția pe care Ioan Paul al II-lea a știut să o dea lumii informației. Și face asta în decursul prezentării, la 27 aprilie, a volumului "Jurnaliști aveți curaj", care adună cele 27 de mesaje scrise de Wojtyla pentru Zilele mondiale ale comunicațiilor sociale.

Un text dedicat jurnaliștilor, editorilor și tuturor lucrătorilor din comunicație cu un apel colectiv la etică, la responsabilitate, la adevăr, la gestionarea unui bine care este esențial pentru viața democratică și civilă a fiecăreia dintre persoane și a țării în care trăiesc. "A ști să dialogăm cu această cultură digitală - continuă Celli - reprezintă una dintre cele mai mari provocări pe care trebuie să le înfruntăm". Și "dialogul cultural" despre care vorbește Ioan Paul al II-lea este "în linie foarte profundă" cu cel inovat de Benedict al XVI-lea, al cărui magisteriu se bazează pe "capacitatea de a dialoga adevărurile altuia".

"Într-un anumit sens - explică secretarul Federației Naționale a Presei Italiene, Franco Siddi - cartea ar putea să fie definită a 15 enciclică a lui Wojtyla, deoarece prezintă în mod organic gândirea papei despre temele comunicării sociale, dezvoltând în fiecare an un profil specific și îndeosebi cel al demnității, libertății și eticității profesiunii jurnalistice". Pe de altă parte, așa cum avea să spună în anul 1980 papa polonez, "puține profesii cer atâta energie, dedicare, integritate și responsabilitate" ca aceea jurnalistică, "dar, în același timp, sunt puține profesii care să aibă o incidență egală asupra destinelor umanității".

Și cu privire la Zilelor comunicațiilor sociale, Monseniorul Celli amintește că "părinții conciliari, cu aprobarea decretului Inter mirifica - punct de cotitură în comunicarea modernă a Bisericii - au voit ca temelor și dezvoltării mijloacelor mass-media să le fie rezervată o zi specială de reflecție și aprofundare din partea întregii comunități creștine". De la ultimul sfert de secol trecut până în primii ani din al treilea mileniu, "pontificatul - a explicat prelatul - a avut o respirație lungă și vastă și a ajuns să se intersecteze pe drumul său desfășurarea, devenită dintr-o dată impetuoasă, revoluției noilor tehnologii ale comunicației".

Lumea mass-media se schimba în manieră de neoprit. Se schimbau, desigur, instrumentele, dar mai ales criteriile, modalitățile și însăși cultura comunicației. Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea a făcut să se trăiască nu numai "în direct" această fază, dar, într-un fel, a ajuns să o determine, ajungând "să facă din asta instrument aproape indispensabil al unei predici care arăta exigența de a lărgi granițele și de a merge în căutarea, în orice parte a pământului, a colțurilor încă neexplorate pentru vestirea și comunicarea evangheliei".

Wojtyla, cu alte cuvinte, a inovat "porunca" paulină de a predica evanghelia de pe acoperișuri. După stradă și televiziune a ajuns informatica să schimbe peisajul, nu numai urban. "Cineva - a precizat Monseniorul Celli - începe să meargă dincolo, ajungând să pună în teren chiar schimbarea unui peisaj al sufletului datorată tocmai influenței și uneori invaziei noilor mass-media". Așadar provocarea este aici: "Vom ști să facem față la toate acestea?".

Ioan Paul al II-lea a furnizat o listă lungă de argumente din care să se ia pentru a căuta răspunsul tocmai prin aceste 27 de mesaje păstrate în acest volum. "Numai trecând peste titluri este ușor să ne aflăm în fața unei serii de urme care dau mărturie una după alta despre rapiditatea precum și despre fecunditatea unei astfel de evoluții. Despre cultură informatică, de exemplu, se vorbea deja în Mesajul de acum 21 de ani", și aceste erau și timpuri în care erau publicate două documente distincte despre raportul dintre Biserică și internet.

Importanța cuvântului, subliniată de președintele Provinciei Roma, Nicola Zingaretti, este ca un altar contrar pentru importanța - încărcată de simbologie - a ceea ce "este nespus" la care a făcut aluzie Celli explicând cum a fost "încă și mai puternic expresivă tăcerea dramatică a lui Wojtyla cu care și-a luat rămas bun de la fereastră la ultimul său salut în piața Sfântul Petru". Marelui comunicator urma să-i lipsească vorbirea. Suferința de pe chipul lui a vorbit în numele lui. Și niciodată ca atunci toți au înțeles. "Lumea mass-media - este avertismentul - să nu uite acea mare lecție". Că "și tăcerea - a încheiat prelatul - poate să devină o mare formă de comunicare".

(După Zenit, 29 aprilie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat