Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Ioan Paul al II-lea către tinerii din România

Papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, a avut o atenție predilectă față de tineri pe parcursul întregului său pontificat. În cartea "Să trecem pragul speranței" Sfântul Părinte răspundea la întrebarea "Tinerii: o adevărată speranță?". Papa spunea: "Tinerii au, într-adevăr, un imens potențial de bine și de posibilități creatoare. Când îi întâlnesc, oriunde în lume plec urechea mai întâi la ceea ce ei vor să îmi spună despre dânșii, despre societate, despre Biserica lor. Și întotdeauna îi fac să înțeleagă cele ce urmează: «Nu ceea ce vă voi spune eu este lucrul cel mai important, important e ce îmi veți spune voi mie. Și mi-o veți spune nu neapărat cu ajutorul cuvintelor, ci cu prezența, cu cântecul, poate și cu dansul vostru, cu spectacolele, într-un cuvânt cu entuziasmul vostru». Avem nevoie de entuziasmul tinerilor. Avem nevoie de bucuria de a trăi care-i însuflețește pe tineri".

În urmă cu 10 ani, în vizita sa în România, papa Ioan Paul al II-lea ar fi dorit să îi întâlnească și pe tineri în mod direct, așa cum a obișnuit să facă în multe din călătoriile sale apostolice. El însuși în discursul la ceremonia de rămas bun, de la Aeroportul Băneasa, în ziua de 9 mai 1999, și-a manifestat părerea de rău că nu a fost posibil acest lucru: "Aș fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil". Cu toate acestea în diferitele discursuri și omilii, pe parcursul vizitei sale la București, Sfântul Părinte a transmis mesaje pline de profunzime și îndemnuri prietenești, care continuă să fie teme de reflecție și de orientare pentru tinerii din România și pentru cei care se ocupă de pastorația tinerilor.

Tinerii pot contribui la reînviorarea speranței din inimile credincioșilor

În omilia de la Liturghia greco-catolică din catedrala "Sfântul Iosif", din ziua de 8 mai 1999, după ce a adus un "omagiu poporului român, care în istorie este semn al iradierii civilizației romane în această parte a Europei, unde i-a perpetuat amintirea, limba și cultura", papa Ioan Paul al II-lea amintește că Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din România au o misiune comună: "a reînviora speranța în inimile credincioșilor Bisericii voastre care învie". Sfântul Părinte oferă și o "cheie" pentru îndeplinirea acestei misiuni: "Acordați spațiu și atenție laicilor, și în special tinerilor, care sunt viitorul Bisericii: învățați-i să-l afle pe Cristos în rugăciunea liturgică revenită la frumusețe și solemnitate după constrângerile clandestinității, în meditarea asiduă a Sfintei Scripturi, în apropierea de sfinții părinți, teologi și mistici".

Această speranță nu poate să crească decât dacă este animată de credința în opera lui Cristos: "...nu vă fie teamă: deschideți larg porțile inimii voastre Mântuitorului Cristos! El vă iubește și vă este aproape; el vă cheamă la un reînnoit angajament de evanghelizare. Credința este dar al lui Dumnezeu și patrimoniu de incomparabilă valoare care trebuie păstrat și răspândit". (Omilia de la Liturghia catolică - București, Parcul Izvor, 9 mai 1999).

Misiunea comuniunii și a fraternității

În discursul la ceremonia de rămas bun, de la Aeroportul Băneasa, din ziua de 9 mai, papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre un vis, "speranța că noul mileniu ce se deschide în fața noastră să fie un timp de mai mare comuniune între Bisericile creștine și de descoperire a fraternității dintre popoare. Acesta este visul pe care-l port cu mine în timp ce las acest iubit pământ". Pentru realizarea acestui vis, papa l-a încredințat, în mod special, tinerilor din România: "În special, aș vrea să-l încredințez tinerilor. Da, vouă, dragi tineri din România! Aș fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil... În aceste zile Duhul vă încredințează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una. Intrați cu acest vis în noul mileniu!"

Tinerii pot fi educați și cresc cu adevărat într-un cadru în care valorile sunt asumate și trăite, există un minim de coeziune și o posibilitate de afirmare sănătoasă. După zece ani de la acest îndemn este tot mai evident că izvorul multor tulburări sociale și a diviziunilor dintre Biserici și confesiuni religioase este incapacitatea de a da o adevărată mărturie de credință: "Mărturia dată în comun este un mijloc puternic de evanghelizare. Divizarea, în schimb, înseamnă victoria întunericului asupra luminii". (Discursul de la întâlnirea cu patriarhul Teoctist și cu membrii Sfântului Sinod - București, Rotonda Sfântului Sinod, 8 mai 1999).

Responsabilitate și angajare în Biserică și în societate

Papa Ioan Paul al II-lea le încredința tinerilor din România misiunea de a se angaja cu seriozitate atât în activitatea Bisericii, cât și la nivel social: "Voi care v-ați eliberat de coșmarul dictaturii totalitare, nu vă lăsați amăgiți de visurile înșelătoare și periculoase ale consumismului. Și acestea ucid viitorul. Isus vă face să visați o Românie nouă, un pământ pe care Orientul și Occidentul să se poată întâlni în fraternitate. Această Românie este încredințată mâinilor voastre. Construiți-o împreună, cu îndrăzneală. Domnul v-o încredințează". (Discurs la ceremonia de rămas bun, Aeroportul Băneasa, 9 mai 1999).

Biserica este îndemnată să se angajeze cu seriozitate și fidelitate în munca de educare a tinerilor pentru ca aceștia să construiască un viitor bazat pe valorile umane și creștine: "Educați tinerii în spiritul țelurilor îndrăznețe, ce se cuvin unor fii de martiri. Deprindeți-i să respingă iluziile facile ale consumismului; să rămână pe pământul lor pentru a construi împreună un viitor de prosperitate și pace; să se deschidă Europei și lumii; să slujească săracii care sunt icoana lui Cristos; să se pregătească creștinește la angajarea profesională, pentru a anima societatea civilă în onestitate și solidaritate; să nu evite angajarea politică, dar să se facă prezenți cu acel spirit de slujire de care este deosebită nevoie". (Omilia de la Liturghia greco-catolică din catedrala "Sfântul Iosif", București, 8 mai 1999).

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat