![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Parohia Săbăoani a fost gazda evenimentului mult așteptat al Sărbătorii Copiilor la nivel diecezan, ce s-a desfășurat sâmbătă, 4 iunie. Tema întâlnirii din acest an a fost: "Euharistia, dar spre creștere". Peste 3.700 de copii și 311 animatori veniți din 59 de parohii ale diecezei, împreună cu mulțimea copiilor din comunitatea Săbăoani (aproximativ 1.000), s-au adunat în jurul păstorului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie pontificală. Pentru pregătirea acestei sărbători, copiii au fost îndemnați să reflecteze asupra întrebărilor din Micul Catehism legate de sfânta Euharistie. Tradiția de a celebra în luna iunie o sărbătoare dedicată copiilor s-a împământenit în Dieceza de Iași începând cu anul 2002, prima celebrare de acest gen desfășurându-se în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău. În anul 2003, sărbătoarea a avut drept gazdă Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, iar în anul 2004, sărbătoarea s-a desfășurat în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Anul acesta, la Săbăoani, a fost pentru a patra oară când copii din întreaga dieceză s-au adunat pentru a se ruga, a cânta, a se juca și a se bucura împreună.
Înarmați cu mult entuziasm, cu jovialitate, cu dorința de "a crește în har", de a se juca împreună și de a învăța lucruri noi, cei 3.735 de copii din întreaga dieceză au început să sosească la Săbăoani încă de la ora 8.30. Chiar dacă au trebuit să se trezească mai devreme ca de obicei, unii au pornit spre Săbăoani cu trenul, cu microbuzul sau cu autobuzul, cu alte mijloace de transport. Însoțiți de animatorii lor, copiii sosiți la Săbăoani au purtat pe străzi pancartele pe care erau înscrise numele localităților din care proveneau. La centrul de primire, coordonat de tinerii din Acțiunea Catolică, fiecare grup a primit programul cântecelor, eșarfa și ecusonul pentru fiecare copil. Primii sosiți au fost cei din Parohia Pașcani. Organizatorii i-au întâmpinat pe toți cei veniți, le-au spus bun venit, i-au invitat să viziteze biserica, iar apoi i-au condus spre partea din față a bisericii, unde era amenajat altarul pentru celebrarea Liturghiei. La ora 10.25 a sosit și păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, care a fost întâmpinat în mod tradițional cu pâine și sare de către doi copii, apoi de doamna primar Valeria Dascălu, de pr. paroh Toma Encuță, alături de ceilalți preoți vicari, de prelatul Albert Holenstein, de pr. Felician Tiba și pr. Roca Felix, responsabili cu organizarea sărbătorii, precum și de ceilalți preoți oaspeți.
La ora 11.00, procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din biserică și s-a îndreptat spre altarul pregătit special pentru celebrare. Printre cei care au făcut parte din procesiune s-au numărat ministranții, copiii care purtau eșarfe cu numele parohiei din care proveneau și preoții. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de Excelența sa aflându-se la altar peste 40 de preoți, unii dintre ei venind din parohii împreună cu grupurile de copii. După incensarea altarului, a luat cuvântul parohul comunității, pr. Toma Encuță, care i-a mulțumit PS Petru Gherghel pentru prezența sa în mijlocul comunității și a mulțimii impresionante de copii, exprimându-și totodată bucuria de a celebra împreună la Săbăoani Sărbătoarea Copiilor și de a răspunde în acest fel invitației lui Isus de a-i lăsa pe copii să vină la el.
Referindu-se la mesajul transmis de lecturile proclamate la sfânta Liturghie, episcopul a subliniat că "noi avem de la Dumnezeu un dar deosebit, un dar pe care el ni-l face pentru ca noi să creștem: Euharistia". "Ce este acest dar, pe cine îl reprezintă?", s-a întrebat în continuare păstorul diecezei. Și a continuat: "Îl reprezintă chiar pe însuși Fiul lui Dumnezeu, darul cel mai mare pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii... Isus a venit la noi, s-a făcut asemenea nouă, ne-a învățat, a murit pentru noi, dar a rămas viu, mereu cu noi în sfânta Împărtășanie până la sfârșitul veacurilor. Deci darul pe care Dumnezeu l-a făcut omenirii continuă să-l facă neîncetat, ca să-l avem și să-l putem primi cu toții".
Referindu-se mai apoi la enciclica Ecclesia de Eucharistia a papei Ioan Paul al II-lea, episcopul le-a reamintit celor prezenți că "Maria este cu adevărat femeia euharistică și primul tabernacol"; exemplul ei trebuie să-l urmăm cu toții, pentru a deveni și noi tabernacole vii pentru Isus Cristos. "Astăzi - a continuat episcopul - noi ne bucurăm că suntem chemați cu toții, după exemplul Maicii Domnului, să ne deschidem inima și să-l primim pe Isus, pentru a putea crește și a răspândi peste tot bucuria evangheliei... Când ne apropiem de Isus în Euharistie, când venim la sfânta Liturghie, cu adevărat ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu pentru a primi acest dar care se coboară în noi pentru a putea crește". "Rostul pe care îl avem în această lume este acela de a transmite în lume frumusețea lui Dumnezeu și bucuria credinței", a mai spus PS Petru Gherghel.
La finalul Liturghiei, episcopul Petru Gherghel a anunțat și numele parohiei care va găzdui anul viitor Sărbătoarea Copiilor. "Parohia Faraoani!", a exclamat păstorul diecezei, spre marea bucurie a grupului de copii din această parohie. De altfel, pe tot parcursul predicii sale, episcopul a avut la stânga și la dreapta sa o fetiță, respectiv un băiețel din Parohia Faraoani, fără însă ca participanții să știe în mod direct acest lucru, pentru a anticipa în acest fel locul viitoarei întâlniri pentru Sărbătoarea Copiilor. După celebrare, copiii au servit masa de prânz, și-au potolit setea cu suc sau apă minerală, s-au răcorit cu înghețată și s-au odihnit puțin. Mulți dintre ei nu au uitat să-i facă o vizită lui Isus prezent în tabernacol și să-i mulțumească pentru pâinea vieții cu care s-au hrănit la sfânta Liturghie și pentru toate celelalte haruri primite în această zi. După-amiază, cu începere de la ora 13.30, s-a desfășurat un frumos program artistic ce a inclus cântece, dansuri, scenete etc., toate acestea creând o atmosferă de voie bună și de adevărată bucurie în rândul tuturor celor prezenți la sărbătoare. În cadrul acestui program artistic, ca și în anii trecuți, au fost premiate cele mai frumoase poezii, realizate în urma catehezelor ținute în parohii, cea mai năstrușnică invenție, cel mai frumos imn și cea mai frumoasă rugăciune.
Emanuel Imbrea * * * Înainte de a se întoarce în comunitățile lor, unii dintre copii prezenți la sărbătoare și-au exprimat impresiile, entuziasmul și bucuria participării la acest eveniment deosebit din viața diecezei:
* * * Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: lecturi: 18.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |